A VOLT fesztivál idén is kinyitotta kapuit!
Te is az a személy vagy, aki otthon kinézegeti a neki tetsző programokat, aztán megérkezik a fesztiválra, és ahogy esik - úgy puffan, alapon próbál mindenhol ott lenni? S aztán olyanokat ismer meg, amikről nem is hallott előtte? Emlékszem, hogy régebben a táskámban volt a pestiest, hogy azért néha belekukkantsak, mikor és hol van a következő koncert, amit kinéztem magamnak. De már pár éve szerencsére a füzetet nem kell magaddal cipelned két korsó sör társaságában, hiszen a modern világnak köszönhetően van egyszerűbb megoldás is, és ez most sincs másképp, hiszen a mai naptól, július elsejétől, letölthető okostelefonra a VOLT APP: koncertekről, jegyekről, helyszínekről van benne információ, egy térképpel fűszerezve. Én személy szerint biztos vagyok benne, hogy amikor vasárnap megérkezem, bekapcsolom, s egészen hétfő reggelig ezzel az app-pal fogok mindenhová járkálni, tekintve, hogy azért annyira ne érezzem magam japán turistának Alice Csodaországában. Tehát, használatra fel!De ha már Alice szóba került, akkor hagyj, mutassam be a VOLT másik oldalát, mégpedig a József Attila Kör felől közelítve, mert hihetetlen vagy sem, de a kultúra igenis befészkelte magát egy-két éve a fesztiválokra, és igen nagy sikere van! Tavaly EFOTT-on például jó volt a késői délelőttöt és a korai délutánt a hűvös sátorban tölteni pihenve, hogy közben slammerek és dumaszínházasok váltakozzanak a színpadon.Az idei irodalmi sátrat, Hazai Attila, író és zenész, emlékére ajánlják, amit már az esemény címéből is lehet sejteni, hiszen "Szex a nappaliban" címmel ő adott ki 2000-ben egy kötetet. Hazai Attila negyvenöt évesen, 2012. április ötödikén hunyt el. Olyan író volt, aki nem cenzúrázta ki magát, hanem leírta azt, amit le akart. Nem voltak tabutémák, kihagyó részek csak azért, hogy valaki majd ne bántódjon meg. S egy író ilyen: úgy írni a valóságot, hogy azt hidd, képzelet. Úgy írni, hogy magadat adod, bármit is szóljanak majd érte.
"
- Nem. Te tényleg különleges ember vagy. Csak ne kábítószereznél olyan sokat. Azt nem értem, hogy miért kell kábítanod magad.
- Amit én nyomok, az nem kábítószer, hanem józanító-szer. Az egyetlen kábítószer a heroin, meg a hallucinogén anyagok úgy általában. Hosszú távon azok tényleg veszélyesek. De a fű, meg a hasis, néha egy kis speed, ezek ártalmatlan anyagok. Nemcsak az alkoholnál, de még a kristálycukornál,vagy a tévénézésnél is jámborabbak. Kijózanítanak és egyáltalán nem rongálják a szervezetet -mondta Feri.
- Aha.
- Fogd fel úgy, hogy józanítom, kúrálom magam olyankor. Mert sajnos, mi egy beteg világban élünk. Folyamatosan gyilkosok közt élünk, vagyis születetten és javíthatatlanul beteg emberek között. Neked nem kéne bedőlni a kábítószer ellenes kampánynak. A média az olyan az embereknél, mint az
állatoknál a ketrec.
- Ezt nem értem - mondta Krisztina.
- Mindegy, én se értem. Kurva fáradt vagyok. Az a helyzet, hogy nem vagyok képes ellátni a kötelességeimet - mondta Feri.
- Frissítsd fel magad.
- Elfogyott az anyag - mondta Feri.'
(részlet a "Budapest Skizo"-ból, amit Hazai Attila írt)
"
Jöhet a programlista ezen a helyen?
1.NAP, július 2. szerda
14:00 Csápold velünk a rímeket! Közös hangos versolvasás
15:00 Attiláról – a Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére és a hagyaték bemutatása
Vendég: Sarankó Márta és Garaczi László, Moderál: Kiss Judit
16:00 Attila a barát és az alkotótárs
Vendég: Németh Gábor és Cserna-Szabó András, Moderál: Czinki Ferenc
17:00 Noir + Csak a mai nap: Pallag Zoltán könyvbemutatója és Oláh Gergely Máté fotódokumentációja, Moderál: Czinki Ferenc
"Önöknek teljesen igazuk van. Nem azért olvasnak, hogy valami nyikhaj leszemetezze Önöket. Arra ott van a feleségük, férjük, gyerekük, kutyájuk. Maguk történetet akarnak. Hogy történjen végre valami. Legalább a novellában, ha már Önökkel nem."
(Cserna-Szabó András)
kép helye
-
Fotó:

2NAP, július 3. csütörtök
14:00 Csápold velünk a rímeket! Közös hangos versolvasás
15:00 Kritikai viharok – Téma: Amerikai pszicho és Budapesti skizo, Szex a nappaliban
Vendég: Darabos Enikő és Farkas Zsolt, Moderál: Palágyi Ildikó Brigitta
16:00 Szia - Farkas Zsolt könyvbemutatója, Moderál: Palágyi Ildikó Brigitta
17:00 Kép meg vers: Instavers + Búspoéták + JAK Pass
Vendég: Borda Réka és Kele Dóri, Moderál: Kiss Judit
Ki ne hallott volna már a manapság futótűzként terjedő, Instaversről? Kele Dóri és Borda Réka ötlete nyomán jött létre, a designt pedig Szabó Imola Julianna tervezi, akinek már meg is jelent idén egy könyve, "Varratok" címmel. Az Instavers célja csupán annyi, hogy a kortárs verseket újra behozza Magyarország közepébe, hogy rávilágítson arra, a költészet nem halt ki, a költészet igenis fontos ahhoz, hogy értékelni tudjuk a valóságot."Mert mi van, ha elgurul a gyógyszer, s nem tudja,
mit ragad magával? Miért a jót felejti el?"

(Pollágh Péter: Castorp Hotel)

3NAP, július 4. péntek
14:00 Csápold velünk a rímeket! Közös hangos versolvasás
15:00 Garázsmenet – Fehér Renátó könyvbemutatója, Moderál: Czinki Ferenc
16:00 Attila és a film – Téma: a Rám csaj nem volt még ilyen hatással és a Cukorkékség
Vendég: Déri Miklós és L. Varga Péter, Moderál: Darabos Enikő
17:00 Gyerekdolog: Író Cimborák és a nemzetközi kiállítás
Vendég: Mészöly Ági és Acsai Roland, Moderál: Hegedűs Ágota.
"A gyűjtött anyagból, jó szokás szerint,
próbállak összeállítani, és rabolok még
neked, akitől csak tudok:
előled menekültem mindig az asztal alá,
veled töltöttem kádban egy szilvesztert,
téged temettelek életem leghidegebb januárjában."

(részlet az "Adásszünet" című, Fehér Renátó verséből)

4NAP, július 5. szombat
14:00 Csápold velünk a rímeket! Közös hangos versolvasás
15:00 Attila az író – Téma: a minimalizmus és a műfordítás
Vendég: Nagy Ildikó Noémi és Berta Ádám, Moderál: Hegedűs Ágota
16:00 Vagányok, Vagány Históriák
Vendég: Nagy Márti és Bach Máté
17:00 Csion Slam: Csider István Zoltán és Pion István slam műsora, valamint egy beszélgetés, Moderál: Czinki Ferenc
"1752 kilométerre
vagyis 16 órára és 17 percre vagy
hegységek alföldek folyók és tenger választ el tőlem
ettől a hatalmas nehéz fejű bazsarózsától
és a szirmok alól üzenem neked
innen Kelet-Európa legnyugatibb csücskéből
hogy itt van a tavasz lásd itt van a nyakamon
de messze még a nyárvég"

(részlet a "Siránkozó", Pion István verséből)

5NAP,július 6. vasárnap
Attila a rock zenész – Téma: Hazai Ízek, Pepsi Érzés
Évről-évre bebizonyosodik, hogy a kultúra jól megfér egymás mellett a szórakozással. S mi a, oké lehet hogy csak az én véleményem szerint, de mi idén a VOLT-on a legnagyobb koncert? Az ARCTIC MONKEYS.
Igen-igen, a "Submarine" filmdalait éneklő Alex Turner idelátogat az indie rock és az egyik legmenőbb angliai együttesével kicsiny hazánkba, méghozzá Sopronba! Turner dobosként kezdte, majd végül mindenki szerencséjére, énekes lett a bandában. Na persze nem azért szerencse, mert így nem dobol, hanem mert a személyisége és a hangja nélkül, nem azaz Arctic Monkeys lenne, ami jelenleg világszinten az egyik legsikeresebb. S nekünk erre van szükségünk, nem igaz? Nekünk RÁ van szükségünk. Ők nem azok a srácok, akik beállnak a többi zenekar közé, és mindent megtesznek, hogy imádják őket. Nem, ők azok a srácok, akik nemet mondanak egy kiadó szerződésére azért, mert azok azt mondják "jó-jó, de módosítani kéne a számokat". Ezért ilyen sikeresek, mert nem engedik beskatulyázni és irányítani magukat, hanem egyszerűen csak a valóságot adják át, bármiféle is legyen.
kép helye
Arctic Monkeys
Fotó: Arctic Monkeys (http://instagram.com/p/ngbYagQB2a/?modal=true)
Kell ennél több? Július hat, vasárnap, este 21:00, nagyszínpad! Mi ott leszünk. És te ott leszel?Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:35:41, oldal 248 ms