Mámorító illatok
Marie-Christie Broille kutatásai alátámasztják, hogy az illatok, szagok különböző érzelmeket váltanak ki belőlünk. Lehet félelem, szeretet, vonzalom, akár menekülési vágy is. Kutatásait egereken végezte, amik jól látható érzelmi változásokon mentek keresztül. A svájci kutatók megfejtették, hogy mire szolgál az orrban található rejtélyes sejtcsoport, a Grüneberg-ganglion. Mondhatjuk, hogy egy nagyon érzékeny veszélyt érző detektorként funkcionál.Ez a detektor érzékeli a szorult helyzetekben kibocsátott feromonokat, amik által ez a „szenzorunk” ingerületbe lép. Sokáig alábecsültük szaglásunk szerepét, igaz, hogy nem vehetjük föl a versenyt a patkányok vagy kutyák érzékelésével. Ám a kutatások folyamán kiderült, hogy az ember figyelemre méltóan kifinomult szaglószervvel rendelkezik. Az emberek legalább tízezer-féle szagot képesek érzékelni. Érzőidegeink segítségével jutnak el a külső jelek az agy szaglógumójához, amely az agy más területeihez továbbítja az információt. Nem igen használhatjuk élelemszerzésre orrunkat, de cserébe segít a potenciális párunk felmérésében. Ez a párszaglászás nem tudatosan zajlik le. Mindenkinek van egyedi, saját szaga, amit magáévá tulajdoníthat. Testünkön több helyen találhatóak mirigyek, melyek feromonokat bocsájtanak ki magukból.
kép helye
Illat
Fotó: M.Alexa
Feromonok
A feromonok olyan szaganyagok, amik hatására megváltozhat az egyed viselkedése. A feromonok segítségével választják el maguktól kicsinyeiket a patkányok, az elefántoknál pedig ez alakítja ki a dominanciai sorrendet.
A tudósok szerint a szag alapján felmérhetjük a másik ember immunrendszerének állapotát, sőt egy amerikai tanulmány szerint meghatározhatjuk vele partnerünk nemi irányultságát is. Ivanka Savi idegtudós nemrég rájött, hogy két nem gáznemű vegyület jellegzetes agyi aktivitást vált ki az ellenkező nemű felektől. A vegyület része az adnrosztadienon, amely legtöbbször a férfi verejtékben fordul elő. Ez az anyag segít, hogy a nők kiegyensúlyozott hangulatba kerüljenek. Az androsztadienon illata leginkább a pékélesztő szagára emlékeztet, ennek ellenére - a kutatások szerint - 21 heteroszexuális nő hangulatát és nemi vágyát fokozta. Sőt, megemelte a kortizol stresszhormon szintjét is a nyálukban. Tehát igenis az orrunknál fogva vezetik a nőket a férfiak, hiszen verejtékük illata felborítja a nők hormonális egyensúlyát. Vajon az ellenállhatatlan parfümöknek is van ilyen hatása? A feromonokra már rég lecsapott az illatszeripar. Napjainkban parfümök tucatjai állnak sorba az üzletek polcain. Ezeket a szereket rendszerint feromonnal dúsítják, amelyeket mindkét nem számára ajánlják, hogy használatukkal fokozzák hódítási esélyeiket. A parfümök látványos, érezhető fiziológiai hatásukat még egy objektív vizsgálat sem támasztotta alá.Mik lehetnek hatással az illatunkra?Minden olyan bevitt étel, ital és gyógyszer, amely hormonműködésünkre hatással van. Ezek a fontos, belső mirigyeinkre hatnak. De megváltozhat a fogamzásgátlók okozta súlyváltozás következményeként is.Vikets12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:34:48, oldal 248 ms