Kényszerzubbony kerül az Akvárium klubra!
kép helye

Fotó: [Rangleklodss FB pages] ( )
Úgy tűnik, a már lassan jól bevált első kérdés... Miben hisztek?

Elsősorban a zenében.

Hogyan jött a zene az életetekbe?

Esben: Gyerekkorom óta zenélek, elsősorban gitáron és dobon. Tinédzserkorban kezdtem el bandákban énekelni, majd végül rátaláltam a számítógépre, ami szerintem az egyik legtökéletesebb módja a dalszerzésnek. A konzervatóriumban elektronikus zenét tanultam, s abban az időben kezdtem el dolgozni az első szóló projektemen, ami a "Rangleklods" nevet kapta.

Pernille: Gyerekként szaxofonoztam, zongoráztam, és tizenkét évesen egy lánykórusban énekeltem. Ez a klasszikus kórus évekig megmaradt, addig, amíg nem találkoztam Esben-nel és nem csatlakoztam a "Rangleklods"-hoz. Fővokalistaként. Az egyetem elvégzése után jöttem rá, hogy a zenész-előadóművészi pálya az, ami a helyes út számomra.

Esben, miért érezted úgy, hogy a koncerteken Pernille Smithnek csatlakoznia kell hozzád?

Teljesen természetes volt, hogy mióta feltűnt énekileg a dalokban, azóta a színpadon is jelen van. Így aztán összeálltunk együtt egy duó-formációba, és megcsináltuk a "Straitjacket". Azt gondoljuk, az ő lágy hangja és az én mély hangom nagyon erősen kiegészíti egymást ahhoz, hogy előadói szempontból jól szóljunk együtt.

Honnan ismeritek egymást?

Esben: Az egyetemen találkoztunk, ahol mindketten esztétikát és kultúrát tanultunk.

Esben, sok más zenekarban is játszottál. Mit tanultál tőlük?

Nagyon sokat tanultam a zenéről a különféle rockbandákban. Mindent összevetve, először is segített rájönni, hogy nekem nem való, nem működik a konstalláció, ha egy banda sok tagból áll, mert egész idő alatt döntéseket kell hozni és kompromisszumokat kötni egymással. Amikor egy ilyen bandában vagyok, ahol mindenkinek van legalább egy szava mindig mindenben, akkor nagyon nehéz felfedezni a szabadságomat, követni az ötleteimet. Ezért tökéletes számomra az, hogy Pernille-lel dolgozhatom. Ugyanolyan ízlésen és preferenciákon osztozunk, arról nem is beszélve, hogy igazán megértjük egymás ötleteit anélkül, hogy újra és újra el kéne magyarázni őket.

Miért költöztél vissza Dániába? Berlinben nem lett volna lehetőséged kiadót találni, vagyis Dániában jobb a zenei élet?

Semmilyen lázadáshoz vagy kiadóhoz nincs köze annak, hogy visszakerültünk Dániába, egyszerűen csak eldöntöttem, hogy önálló megjelenésre visszamegyek. Csodálatos időszakot töltöttünk Berlinben, de eljött az idő, hogy hazamenjünk, és befejezzem az első EP-m. Igen, kemény néha befejezni valamilyen projektet Berlinben, mert annyi minden történik ott, hogy állandóan meg kellett találnom a fókuszomat, a hangsúlyt.

Koppenhágában találtam egy stúdiót, ott kezdtem el dolgozni sokkal komolyabban ezzel a projekttel, mint az szükséges lett volna, de muszáj volt, mert így alapozta meg a következő lépést.

Miért pont "Rangleklods" lett a nevetek?

Ez tényleg egy nonszensz együttesnév, és különösképpen nem is jelent semmit. Szerettem volna egy olyan nevet találni, amit az emberek a saját tartalmaikkal tudnak megtölteni.

Mi a banda főkoncepciója? Mit szeretnének kifejezni a zenétekkel?

Meg akarjuk mozgatni az embereket. Csinálni egy zenét, ami több réteggel és kontraszttal egyszerre sötét és világos. Nagyon fontos számunkra, hogy mindig érzelmeket és érzéseket fejezzünk ki, hogy az emberek azonosulni tudjanak vele, de mégis minden egyes dal, utazás legyen.

„Clouds”. Hogyan készült el ehhez a dalhoz a videoklip? Ki volt például a rendező?

Pernille: A "Clouds" klipet Sidsel Johnsen rendezte, és Esben szülővárosában, Ronde-ban forgattuk. A klip Esben gyerekkori környékén játszódik, főleg a szüleinek a házánál. A dal a tinédzserré válás zavaros és kritikus időszakáról szól.

És hogy készült el az első EP, a "Home"?

Esben: Keccseltem, felvázoltam Berlinben, kész lett Koppenhágában. Minden a lakásom nappalijában kialakított házi stúdióban kezdődött el, de aztán rájöttem, hogy egy rendesen felszerelt stúdióra van szükségem, ahol dolgozhatok a késői órákban és ahol a saját helyem eltűnik.

Tényleg sokára sikerült véghez vinni ezt az EP-t, mert ez volt az első valós projektem, mint producer. De nem bánom sőt, mert ez az EP határozottan definiálja a Rangleklods-ot, mivel megengedtem magamnak, hogy valóban játszadozzak a mix műfajjal a rögzített felvételen.
kép helye

Fotó: [Rangleklodss FB pages] ( )
Általában mi az, ami inspirál téged?

Esben: Filmekből, könyvekből, művészetből merítünk általában ihletet. És az emberekből, akik körbevesznek minket. Mindig vannak érdekes és magával ragadó történetek körülöttünk, csak figyelni kell.
Október 24-én Budapestre jöttök, de már felléptetek a SZIGETen is. Mennyire várjátok most a magyarországi koncertet, és lemezbemutató lesz inkább vagy játszotok régi számokat is?

Esben:Nagyon várjuk ezt a show-t! Mind a ketten játszottunk az A38-on és a SZIGETen is, így egy kicsit ismerjük ezt a várost, ezért már alig várjuk, hogy újra visszamenjünk Budapestre. Szeretjük a romos underground kultúrát, és a gyönyörű épületeket. Mind a két alkalom, amikor ott jártunk és felléptünk, elképesztő volt.

Most majd fogunk játszani egy jó kis mixet az új dalokból a Straitjacket EP-ről, de ugyanúgy lesznek régi dalok is.

Az előzenekarotok majd nálunk, a magyar NEO lesz. Hallottatok már tőlük valamit?

Nem, nem ismerjük ezt a bandát, de nagyon érdekes lesz majd őket élőben hallani.

Mit jelent a "Straitjacket"? És mi lesz a témája, zenei koncepciója ennek az albumnak?

Esben: A Straitjacket ("kényszerzubbony") egy mód azok emberek összerakására, akik önmagukat pusztítják le. Pszichiáteri eszközként ismert, miszerint segít az embereknek a fájdalomtól megszabadulni, amit maguknak és másoknak okoznak. Ez az album arról a hatalmi harcról szól, ami körülötted és önmagadban történik. Hatalmi harc a nemek, a szerelmek, a barátok, (...) között. Hisszük azt, hogy ez a szó a legjobban leírja a témáinkat a dalszövegeinkben egy erőteljes arculatépítés módján.

Hogyan zajlik az alkotói folyamat nálad?

Esben: Ez egy nagy mix egy nagyon kemény munkából, sok ötletből, amik nem feltétlenül valósíthatok meg, és még több magasságról és mélységről, bánatról. Olyan, mint egy szerelmi párkapcsolat. Nehéz, de gyönyörű!


Mi az, amit éppen hallgattok / olvastok?

Pernille: Éppen most olvasom egy dán író, Tove Ditlevsen novelláját. És nagyon sok FKA Twigs-t hallgatok, főleg az utolsó EP-t, a "M3LL155X".

Esben: Egy svéd bandát, az "Amason"-t hallgatom, és JM Coetzee: Slow Man című könyvét olvasom.

Köszönöm a válaszaitokat! S végül: hogy van dánul az, hogy "We are looking forward to the concert in Hungary? Good luck!"?

“Vi glæder os til koncerten i Ungarn!”
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:37:53, oldal 249 ms