Krinkle

A Krinkle zenekar neve sokaknak arról lehet ismerős, hogy ők Magyarországon az egyetlenek, akik megkapták a Whole Lotta Love című Led Zeppelin szám feldolgozására a hivatalos engedélyt.
Ők pedig feldolgozták, ráadásul nem is akárhogy.
Tudjátok én annak a híve vagyok, hogy amit egyszer valaki tökéletesen megcsinált, ahhoz ne piszkáljunk hozzá, mert csak rosszabb lesz. Főleg, ha régi, klasszikus, hamisítatlan rocknótáról van szó. A legtöbb feldolgozás katasztrofálisan sikerül, ezt be kell látni.
Persze akadnak ritka kivételek is és legnagyobb megdöbbenésemre, a Krinkle sem tette rosszabbá az egyik kedvenc dalom. Másabb, de a Led Zeppelinnel szembeni elfogultságom ellenére is, azt kell mondjam, hogy határozottan tetszik, amit csináltak. Amelyik zenekar hozzá mer nyúlni a Led Zeppelin egyik leghíresebb dalához, ráadásul nem is baltázza el, az igenis felkelti az érdeklődésem.
Tavaly jelent meg az első EP-jük, október 8-án pedig CUR címmel az első albumuk is a boltok polcaira került. Egyre több magyar metál zenekar dobja be a törölközőt, a Krinkle viszont, azt hiszem átveheti a stafétabotot tőlük.
Hogy miért érdemes rájuk keresni?
Van a fiúkban kurázsi, és ez nem csak abból derül ki, ahogy a kérdéseinkre válaszoltak, hanem az albumukat hallgatva is, azt kell mondjam meggyőztek.
Aki lagymatag popdalokat keres, messzire kerülje el őket, aki viszont bírja a dobpörgést, aki egy olyan metálbandát keres, ahol az énekes nem csak teli torokból hörögni, hanem énekelni is tud, akinek hiányzik valami új, valami más, valami kemény, mégis dallamos, amitől önkéntelenül is járni kezd a lábad, vagy dobolsz az asztalon, az jobb ha beírja a keresőbe a Krinkle szót.
De most jöjjön az interjú, hogy ők győzzenek meg titeket arról, hogy nem csak jó kis albumot pakoltak össze, de humornak sincsenek híján.
kép helye

Fotó: Krinkle Facebook ( )

Mióta ismeritek egymást, mikor alakult meg a Krinkle zenekar?

Shuey: Néha az az érzésem Tommal kapcsolatban, hogy a mai napig nem ismerem, nem tudom vajon ki ő valójában. A többiekkel kapcsolatban szimplán csak tanácstalan vagyok. De én úgy datálom, hogy idén december 24-én lesz a jubileumi 2,5 éves fennállása a zenekarnak.

Afgán: Karácsonykor mindig húzunk és ajándékozunk, hogy jobban megismerjük egymást. Tom így kapta meg tavaly élete első gitárját.

Meséltek nekünk az alkotási folyamatról és a próbákról? Hogy működtök együtt, mint banda?

Shuey: Sokszínűek és „mások” vagyunk, ezért olyan igazi együttműködésről szó sincs. Én például minden próbára úgy megyek, hogy lehet, hogy ez lesz az utolsó, ha Afgán nem hajlandó beledobolni azt a kubai témát a következő dalba, amit már hónapok óta szorgalmazok.

Afgán: Hát igen, a Karib térségi témákra jobban gerjedek.

A „Day of the Deaf” című 4 számos EP-tek tavaly jelent meg, amikor még nem volt kiadótok. Milyen volt a fogadtatása?

Shuey: Milyen volt a mije?

Afgán: Sokan fogadták volna, de nem jelent meg korongon, így nem használhatták poháralátétnek. Ezen csalódottságból kifolyólag nem sorakoztak a kritikák az interneteken.

Hogy találtatok egymásra a Hunnia Records-al?

Shuey: Erről Mishunak kéne beszélnie, mert ezt neki köszönhetjük. Bármikor kérdezzük tőle a részletek, könnybe lábad a szeme, rágyújt egy Golden Virginiára és elvonul pár percre. Ebből gyanítom, hogy nem volt könnyű menet.

Megjelent a debütáló albumotok „CUR” néven. Honnan jött a neve? Mesélnétek egy kicsit a felvételekről és az alkotási folyamatról?

Shuey: Tomnak volt javaslata a „SUCK-CUR”, ebből lett a SAKK – Suck-Cur, és pénzfeldobással maradt végül az utolsó szó. Úgy volt, ha fej, akkor Sakk, ha írás, akkor CUR, és ha élére áll a pénz, akkor SUCK lett volna az album címe. A dobás eredményét szerintem gyanítjátok. A felvételek összevissza 8 napot vettek igénybe, amit sikerült egy 6 hónapos periódusra széthúzni, különféle betegségek, tagcserék és ideiglenes fizetésképtelenség miatt. Az „alkotási” folyamatról beszéljen inkább Afgán, ő a zenekar kreatív géniusza.

Afgán: Valóban géniusz vagyok. Csak annyit fűznék hozzá, hogy több pénzérme el is tűnt a sorsolás során. Gondolhatjátok, milyen szervezetten haladtunk a dalírással…
kép helye

Fotó: Krinkle Facebook ( )

Mennyire kaptatok szabad kezet az album készítésekor, vagy a kiadóval rögtön megvolt a közös nevező?

Shuey: A kiadónak mi vagyunk az első igazán jól sikerült metál-kiadványa. Ha megnézed, egész más műfajokban jártas, ezért gondolom, hogy nem akartak okosnak tűnni, hiszen ők az igazi zenéhez értenek, és nem ahhoz, amit mi barmolunk össze. Meg már az első találkozáson látták rajtunk, hogy értelmes konstruktív beszélgetésre tökéletesen alkalmatlanok vagyunk, így ránk hagyták. A kiadó vezetője megpróbált egyszer jönni egy Al Di Meola lemezzel, hogy így meg úgy, de végül letett róla.

Afgán: Föl Di Meola, mondta Coma, aztán ennyiben maradtunk.

Ki tervezte az album borítóját? Miért pont erre a képre esett a választás?

Shuey: Az album borítóját a zenekar tervezte, és azért esett végül erre a képre a választásunk, mert más képet végül nem terveztünk, amire választás eshetett volna. A borító kivitelezéséért a Barber’s Art-nak fizettünk a legtöbbet.

Angol nyelvű szövegeket írtok, mi ennek a fő oka? A nemzetközi zenepiacot is szeretnétek meghódítani?

Shuey: Külsős dalszövegíróval dolgozunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni Dannek az áldozatos munkát. Azért nem magyar a szöveg, mert nem tud magyarul, és semmilyen más nyelven. De mentségére legyen szólva, hogy nem is él Magyarországon.

Afgán: Grúz szövegíróval is próbálkoztunk, de végül volt egy kis gondunk a betűk dekódolásával.


A „Pelican Crash” című dalotokhoz készült egy videoklip is. Ki rendezte és mennyi beleszólásotok volt nektek a koncepcióba? Milyen volt a forgatás?

Shuey: Igen, készült klip a számhoz, de mi csak így lazán Pelican Crash-nek hívjuk. A rendező ott van a klip végén, Hunka Róbert bácsi, akit egyszerűen az ecseri Rick Rubinnak hívunk. A koncepcióba még úgy, ahogy beleszólhattunk, de a kamera végül nem a mi kezünkben volt. A forgatás 4 heti megfeszített munka volt, 3 földrészen forgattunk, mintegy 17 helyszínen. De megérte, mert az eredmény magáért beszél.

Honnan merítetek inspirációt a zenéhez, a szövegíráshoz?

Shuey: Erről Dant kérdezd. Mi annyiból szoktunk neki segíteni, hogy átdobunk pár kulcsszót, hogy péládul ”Dan, most legyen valami olyan, hogy szerepeljen benne a sick unicorn, mert jól énekelhető”, vagy, hogy „I am the…” és a többit rábízzuk.

Afgán: Azt tudom, hogy a grúz csávó poszt-szovjet szpomenyikekhez járt inspirálódni masrutkával, papírba csomagolt imerulival és házi csacsával a táskájában.

Milyen zenét hallgatok ti szívesen?

Shuey: Önszántamból bármit szívesen hallgatok, de ha arra kényszerítenek, hogy Class FM rádiót hallgassak, azért ölre tudok menni.

Afgán: Én Toolt és Rachmaninoffot, mert ugye géniusz vagyok. Comának van egy Guns ’N Roses tetkója, de egyszer rajtakaptuk, hogy Eurovíziós slágereket pörget. Misu a „basszusgitárhangolás kezdőknek” klasszikust pörgeti mostanában. Tom egyszer meghallgatott egy török lagzis CD-t. Azóta nem hallgatott semmit.

Kinek milyen rigolyái vannak a bandában?

Shuey: Nekem egy erős becsípődésem van már évek óta a 6-os és 7-es nyaki rigolyák között. Az esztékában megmondták, hogy próbáljak meg ezzel együtt élni.

Afgán: Igen.

Mi az oka annak, hogy mind művésznevet használtok?

Shuey: Ennek prózai oka van. A zenekar öt tagú, ebből hármat Tamásnak, kettőt Péternek hívnak, és én vagyok egyedül Osseynou Mamadou Lamine, tekintve, hogy apám szenegáli. Valahogy muszáj volt magunkat megkülönböztetni, mert ha nevén szólítottad Tomit, akkor minimum hárman néztek oda, de volt, hogy még egy Péter is. Én azért lettem Shuey, mert mindig cipőben járok próbálni.

Afgán: Én mindig mezítláb járok, ezért lettem Afgán.

Hol láthatunk titeket legközelebb élőben?

Shuey: Erről kérlek, kérdezd a leendő koncertszervezőnket, akit még nem sikerült kiválasztani a töménytelen jelentkező közül. Innen üzenjünk a pályázóknak, hogy kis türelmüket kérjük, a kiválasztás még tart. Nemleges válasz esetén nem küldünk választ.

Afgán: Misut a Fehérvári út – Andor utca sarkán láthatjátok élőben, reggel fél 9 körül.

Mit üzentek azoknak, akik hallgatnak titeket, és azoknak, akik még nem?

Shuey: Nincs olyan üzenni valóm, ami mindkét tábornak szól.

Afgán: Én annyit, hogyha ezt a mondatot olvassák, akkor elég kitartóak. Ha a lemez végéig is ugyanígy eljutnak, akkor megérdemlik a legsötétebb megvilágosodást, amit metal lemeztől kaphatnak.

Köszönjük a válaszokat, reméljük hamarosan élőben is meghallgathatjuk a dalokat. :)

Hogy hol érhetitek el az albumot?

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=k-72lV1JsNs
Spotify: https://play.spotify.com/track/7ogXyZqv577qsSIprNk4bh
iTunes: https://itunes.apple.com/hu/album/cur/id1022087881?app=music&ign-mpt=uo%3D4
Google Music: https://play.google.com/store/music/album/Krinkle_Cur?id=Bjidfypfulifgndw3eesowb6vvu&hl=en
Deezer: http://www.deezer.com/album/10862752
Sz. EszterA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2019.01.22 14:19:28, oldal 229 ms