Afrikai életérzés a Trafóban

Van abban valami megrendítő és sokkoló, amikor olyat látunk a színpadon, ami bármelyik percben megtörténhet velünk, amiről van személyes élményünk, amivel egyre jobban foglalkoznunk kell, mert a világ kezd kicsúszni a nagyhatalmak kezei közül.

November 19-20-án a világhírű képzőművész és animációs filmkészítő és rendező, William Kentridge és a dél-afrikai Handspring Puppet Company előadása, az Übü és az Igazság Bizottság látható a Trafóban.

A produkció Übü Király klasszikus történetét ágyazza dél-afrikai kontextusba:

... klasszikus történet, egy nem klasszikus, múltfeldolgozás keretén belül, dél-afrikai kontextusban. A Handspring Puppet Comany ’97-ben készítette "az Übü és az Igazság Bizottság" című máig is aktuális darabot. Egy olyan kor színházi feldolgozásáról van szó, melyben a politikai bűnösök feloldozást kaphattak bűneik alól, ha bevallották őket. Dél-Afrikában a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek politikai törvénysértéseiért felelősök önként vallhattak bűneikről, amivel elnyerték a feloldozást, és ítélet nélkül távozhattak a bíróságról – amennyiben a személyes ügyeiket érintő minden részletről beszámoltak. Ezt az Igazság és Megbékélés Bizottság színe elé járulva tették meg, amit kimondottan ebből a célból alapítottak a ’80-as években.

A téma erős, a rendező viszont fekete humorral és iróniával feldúsított produkciót hozott létre, amely a daltól a videó-installáción át a bábig minden eszközt felhasznál, és legalább olyan abszurd, mint maga a történelem.

Miből készült a színházi verzió?

Az előadásban, Alfred Jarry: Übü király történetén keresztül mutatják be a dél-afrikai problémákat, kimozdítva azokat a helyi keretekből, számot vetve általános és aktuális emberi kérdésekkel. Kegyetlenség és fájdalmas irónia remekül megfér ebben a bűnöket és bűnhődéseket ábrázoló groteszk produkcióban.

kép helye

Fotó: Luke Younge ( )
Hogy miről is szól majd így?

A címszereplő Übü Papa, az amnesztia reményében udvari bolondként táncol és énekel felesége árnyékában, akinek minden rezdülését emblematikus jellegű, „autokrata marionettek” kísérik. Egy háromfejű kutya és egy krokodil, aki mohón felfalja az okirati bizonyítékokat. Persze Übü nemcsak udvari bolond, hanem uralkodó is, akinek titkos élete egyszerre bontakozik ki a nézők, és Mama szeme előtt.

Az "Übü királyban" rettentő sok szerepe van a karakterek fejlődésének, ez a történet nem magáért a történetért szól nagyot, hanem azért, ahogyan a karakterek belső változásait nyomon tudod követni. A szemed előtt zajlik egy élet, ahogyan játszadozik mindenki előtt, miközben önmagát próbálja elnyomni. Harc, hazugság, őszinteség. A fekete humorban van a legtöbb igazság.

Az apartheid diktatúra hatalomváltásakor azok, akik politikai vétségeket követtek el, feloldozást nyertek, ha minden bűnüket bevallották.
Ezek után együtt éltek bűnösök és áldozatok:


Ezt dolgozza fel ebben az újra felújított darabban a Handspring Puppet Company, igencsak sajátos eszközökkel: felhasznál eredeti jegyzőkönyvezett vallomásokat, dokumentumfilm-részleteket, dalbetétekkel színesítve és hitelessé téve az egészet.

Az "Übü és az Igazság Bizottság" című előadás a vallomástételek elbírálása után jött létre, és frissen reflektált az aktuális helyzetre.

kép helye

Fotó: Luke Younge ( )

Kik is az előadók?

A dél-afrikai Handspring Puppet Company 1985 óta foglalkozik felnőtteknek szóló bábszínházzal. Sokféle szemszögből közelítik meg a bábozást, kihasználva a műfaj adta kísérletezési lehetőségeket. 1992 óta a társulat több dél-afrikai művésszel dolgozott együtt, többek között William Kentridge-dzsel, aki kézi rajzra épülő filmjeivel vált a világ egyik legelismertebb kortárs művészévé. A társulat 2011-ben a Woyczek előadásával mutatkozott be a Trafóban. A közös munka harmadik, 1997-ben megszületett nagy sikerű eredményét, az Übüt, 2014-ben, a Bizottság 10 éves évfordulója apropóján újították fel, és a világ számos országában turnéznak újra az előadással.

Kiknek is köszönhető az Übü?

Rendező: William KENTRIDGE
Társrendező: Janni YOUNGE
Írta: Jane TAYLOR
Bábtervező: Adrian KOHLER
Animáció: Willam KENTRIDGE
Díszlet: Adrian KOHLER, William KENTRIDGE
Fény: Wesley FRANCE
Hang: Wilbert SCHUBEL
Zene: Warrick SONY and Brendan JURY
Koreográfia: Robyn ORLIN

SZEREPLŐK:
Pa Ubu: Dawid MINNAAR
Ma Ubu: Busi ZOKUFA
Bábosok: Gabriel MARCHAND, Mandiseli MASETI, Mongi MTHOMBENI.
kép helye

Fotó: Luke Younge ( )

Programok a témával, az előadással kapcsolatosan a Trafóban:

- A 19-ei előadás után Upor László dramaturg, műfordító beszélget a produkció alkotóival.
- A 20-ai előadás előtt pedig, 18.30-tól a Trafó kávézóban Dr. Búr Gábor egyetemi docens tart Különórát a dél-afrikai jogkiteljesedés lehetőségeiről és lehetetlenségeiről.

időpont és helyszín:
TRAFÓ - Liliom utca 41; a Corvin negyed megállótól ötpercnyire.
2015. 11.19. 20:00
2015. 11.20. 20:00

Jegyár:
diákoknak - 2200 Ft.
A teljes ár - 2800 Ft.
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.16 21:46:48, oldal 785 ms