Keletkezés történet: Ádám szemszögből
kép helye

Fotó: fotó: Pozsonyi Roland ( )
Zsíros Gábor, táncos, és Illés Renátó, akrobata, közös show-ja, ahol mind a ketten vegyítik az életveszélyes akrobata mozdulatokat a táncoselemekkel. Megalkották szavak nélkül azt a világot, amiben élünk, amiben élhetünk, és azt hiszem, itt kezdődik a Művészet. Az a bizonyos, giccsek nélküli, valódi, csendes tartalmakkal telerakott Művészet. S bár belénk van kódolva az a felállás, hogy a világ kezdetén, Isten megteremtette az első emberpárt, Évát és Ádámot, a "Non Solus"-t nézve nem leszünk kevesebbek azért, mert itt két Ádámot kapunk Éva helyett sőt. Izgalmasabbá teszi. Kora középkori teremtéstörténet kezdődik már az első másodpercektől kezdve a zene, ami Terjék Fiddler Gábornak köszönhető, a szürke, csupasznak tűnő színpadi képnek hála, amitől mintha egy sötét mélyben játszódna, mintha egy sötét mélyben küzdenénk a saját énjeinkkel azért, hogy a felszín bekopogtathasson aztán az ajtónkon, és élni kezdjünk végre. A kezdet s a vég. Jönnek, idegenek, ismerkednek, próbálnak valami egységet kiépíteni, kíváncsiak, még idegenebbek, ölelkeznek, tartják egymást, szembefordulnak, elfordulnak, leesnek, találkoznak. Lélekszindróma a testben. Átláthatóság az elveszettség érzésében, és ez olyan fura, tekintve, hogy nézed a színpadon állókat, alkotókat, hogy hogyan lógnak a magasból és nem félted őket egy cseppet sem, mert tudod, hogy minden rendben van: miközben a bizalom kérdéskörét hol elveszítik, hol visszanyerik egymásban a fiúk, addig te, mint néző, megrendíthetetlenül bízol bennük. Van ebben valami paradoxon, mint ahogy az egész világban van, mint ahogy a való életben történő emberi kapcsolatokban van, mint ahogy az egész fiktív világgenezis létrejöttében van. Mindent körbevesz a paradoxon. Minden egy pontból keletkezett, és azaz egy pont az, ami mindent összeköt. Ez az előadás valamiféleképpen ezt próbálja egyszerre vitatni és bemutatni, miközben a folytonosan feldobált kérdőjeleket felkiáltójellé avanzsálja: tényleg létezett-e valami ősi egység, és ha igen, akkor mi is volt az egész pontosan, miből táplálkozott, mit épített fel, mi alapján lehetünk most itt, és egyáltalán, hogyan találkoznak a lelkek az emberek felszínmentes mélységében.

"Küzdj, és bízva bízzál."
kép helye

Fotó: fotó: Pozsonyi Roland ( )
kép helye

Fotó: fotó: Pozsonyi Roland ( )
De az is beugrik most hirtelen, hogy "itt akármerre mész, felejtőt találsz; eltűnsz innen, akármit csinálsz." Az egész darab lassan folyik, mint ahogy a Duna vize folydogál a medrében, s csak a bennünk lévő folyamatos káosztól, gondolatoktól, impulzusoktól és a színpadon szereplő energiáktól tűnik úgy, mintha szupergyorsak lennének a képek, a mozdulatok, minden, amit látunk éppen. A képzeletünk játszik a valósággal. A képzeletünk fogadja be a való világot. A képzeletünk teremti meg, hogy a valótlan térben előbukkanjon a cirkusz által keveredett illúziók tömkelege. Igazából bennünk van az egész, s a látottak, a kivetített két ember egymásra találása az, ami illedelmesen egybeolvad a díszlettel. Bele vagyunk veszve magunkba. Bele vagyunk veszve az életbe, és ahogy a világ keletkezett, úgy el is felejtjük, a kapcsolatainkkal is ugyanez történik. Körkörösek vagyunk az élettel. Keletkezünk és feltalálunk és hiszünk: érzelmi töltettől függetlenül. A racionális az új szürrealizmus, a képzelet az új realitás, az ősi egység az új illúzió.
kép helye

Fotó: fotó: Pozsonyi Roland ( )
S bár Zsíros Gábor eredetileg táncos, meg sem érzed ezt az akrobatikus műveleteiben. Nem kérdőjelezed meg a tudását. A tudásukat. Jelen vannak, s épp ez az, ami mindig is a legjobban elvarázsol a Recirquel Újcirkuszi Társulatban: a jelenlétük, az egyszerűségük, a magába fordult nyíltságuk.

November 13-án megnézheted a "Non Solus"-t a MÜPÁban. Ahogy a többi darabjaikat is. Érdemes. Érdemes átélni, hogy a valóság igazából a saját belsőnk illúziója. Több leszel általuk.
kép helye

Fotó: fotó: Pozsonyi Roland ( )
Varga MajaA cikk értékelése 4,0 - 3 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:36:44, oldal 251 ms