Brazilian Jiu Jitsu - Az intelligencia győzelme a nyers erő felett

Míg magam nem tudtam eldönteni hozzám illik-e a sport – és mennyire vagyok földharcos szellem -, alaposan utána kezdtem járni a dolognak. Két Jiu Jitsu Bajnokságra is bemerészkedtem, az egyiket Debrecenben, a másik Budapesten rendezték.

Mindig csodáltam azokat az embereket, akik valamilyen sportot ilyen szenvedéllyel tudnak hosszú ideig űzni. Egy mérkőzésükben ott van a szívük és lelkük – kitárulkoznak, az egész lényük abba az öt percbe sűrítik bele.
Addig, amíg nincs olyan dolog a kezünkben, amiért bármit feláldoznánk, nem tudjuk igazán mi is az a szenvedély, amivel ők küzdenek, és amit megélnek ebben a sportban.

Nem bíztam a véletlenre a dolgot, és jó újságíró tanonc lévén kerestem egy embert, aki felvilágosít a témában. Vida György, aki a Gracie Barra Hungary – Magyarország legnagyobb- akadémiájának kék öves tagja, válaszolt pár kérdésemre egy tea és nutellás kifli mellett. Először is el kell mondjam, sosem hittem volna, hogy valaha egy sportembert nutellás kiflivel fogok megvendégelni.

A Jiu Jitsu a judóból kialakított földharc – egy birkózó rendszer, amelyben a cél az ellenfél feladásra való kényszerítése, különféle fojtás vagy ízületi feszítéssel. Egy mérkőzés mindaddig tart, amíg az egyikőjük fel nem adja, ha ez nem történik meg öt percük van a harcosoknak bebizonyítani a bíráknak, hogy ők voltak a leleményesebbek.
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )

Hogyan találtál rá erre a sportra? Hogy indult ez a nagy szerelem?

Akkoriban thai bokszedzésekre jártam és ott az MMA-val is foglalkoztunk, ami eléggé belenyúl a BJJ világába, szóval sokat birkóztunk az állóharc mellett. Egy idő után az edzőnk odahívott a terembe egy BJJ edzőt, aki onnantól a mesterem is lett. Ő Halász Dávid a Gracie Barra Nyíregyháza klub vezetője.


Mióta is csinálod ezt pontosan? Milyen szintre jutottál már el?

A negyedik évemet húzom a sportágban, jelenleg kék öves vagyok és egyelőre a hazai bajnokságokban indulok változó sikerekkel. 2016-ra be vannak tervezve kontinentális bajnokságok is.


Mi az, amit a legjobban szeretsz ebben a harcművészetben?

Engedd meg, hogy az alapító nagymester, Helio Gracie szavaival éljek: A mi Jiu Jitsunk bizonyítja az intelligencia győzelmét a nyers erő felett. Technikailag sokkal komplexebb bármelyik másik sportágnál, hihetetlenül igénybe veszi egyszerre a testet és az elmét is. A pláne az egészben, hogy a technikák segítségével úgy tudjuk ártalmatlanítani vagy feladásra kényszeríteni ellenfeleinket, hogy egyetlen ütést vagy rúgást tennénk.

kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )

Az effajta sportok általában életmódváltással járnak. Neked mennyire változtak meg a szokásaid, étrended, időbeosztásod?

Ki merem jelenteni, hogy nagyjából e körül forog minden az életemben. Az étrendem teljesen a sportolói szükségletekhez van belőve, és a szabadidőmet is úgy próbálom szervezni, hogy a lehető legtöbbet tudjak edzeni.


Mi a cél? Milyen magas szintre jutnál el, ahol már elégedett lennél az eddig elért eredményeiddel?

Elsősorban minél több, és minél rangosabb versenyeket szeretnék nyerni. Szeretném elérni a fekete öves szintet, majd ha kiöregedtem, a versenyzői pályát magam mögött hagyni, a tanításra fókuszálni és a jövő bajnokait kinevelni.


Ha valaki eléd állna azzal a kérdéssel, hogy mondd el neki miért válassza ezt a sportot, mit mondanál?

Ha valakinek van affinitása a küzdősportok iránt és szereti a kihívásokat, úgy gondolom, mindenképp tegyen vele egy próbát, mert megéri.
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )

Valami csak lehet ebben a sportba, ha a Gyuri elszántságából rám is ragadt – és képes vagyok az éj leple alatt még hajnali negyed háromkor is az interjúját pötyögni.

Nem szerettem volna wikipédiás szöveggel felvázolni nektek mi is ez a Brazilian Jiu Jitsu, leírni az alapító atyjaik életrajzát – ezt igazából látni kell és átérezni. Vannak ehhez izgalmas videóink, képanyagunk, de a legkézenfekvőbb az lenne, ha ezután ellátogatnál egy Bajnokságra, főleg, ha felkeltette az érdeklődésedet a sport.

A soraimat, pedig Carlos Gracie Jr. szavaival zárnám:
„A Gracie Barra először egy lakásban edzett az Olegário Maciel utca 484-es szám alatt, ott húsz diákkal kezdtünk és most kétszázan vagyunk. Ezután az “Espaco Vital” (most FitExpress) nevű helyre mentünk, mert az első ház tulajdonosa visszaköltözött.
Azóta dolgozunk a sport versenyek projektjein és ma mi vagyunk a világ legnagyobb jiu jitsu szervezete.
Büszkén mondhatom, hogy minden jövőbeni munkánkat is annak a célnak szenteljük, hogy atlétákat és tanárokat formáljunk.”

kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )
AnnieTHaleA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:38:33, oldal 246 ms