Folytatódik a mesevilág

A Tüskecsarnok helyett idén a Játékkészítő , a SYMA csarnokot foglalja el négy teljes napon keresztül, napi háromszor. Viszont egy nappal változott a menetrend, mivel 2015-ben, december 26-tól 29-ig tart a mesevilág megélése. Hogy ez mennyire volt jó választás? Egyelőre úgy tűnik, hogy a tavalyi 40.000 nézőt idén is tartani tudja a produkció. A SYMA 5000 fős befogadótérségére körülbelül 4700 embert engednek be, így biztosítva azt is, hogy mindenki biztosan jól láthasson, de ahogy Illés Gabriellától,(producer és megálmodó), megtudhattuk, már most vannak olyan előadások, ahol technikai teltházat hirdethetnek.

A helyszínnek, ahol majd az előadás történik, egy 800 négyzetméteres színtere van. Mivel mese-, és csodavilág, így a lélegzetállító, hatalmas díszletek sem maradnak el; az építmény előkészítéséhez, amire a díszlet maga épült, a következőkre volt szükség: 1000 méter deszkát, 250 négyzetméter rétegelt lemezt, 1000 négyzetméter drapériát, 200 liter festéket és 500 méter zártszelvényt használtak fel. S most jön a főkülönlegesség: a teljes díszlet felületére vetítve, egy itthon még nem látott, speciális technológiával "életre hívott", háromdimenziós fényfestéssel varázsolnak el minket, nézőket. Ezek a 3D-s hatású projekciók képesek lesznek teljesen megváltoztatni a teret. A realitás talajától a Játékkészítő stábja egy kicsit kiránt minket. Ezt a különleges látványvilágot, Bordos László Zsolt, architekturális vetítéssel foglalkozó, a műfaj világhírű 3D-művésze tervezi, de a rendes látványvilágért Radnai Márk, vizuális rendező felel.

És elérkeztünk a Játékkészítő lényegéhez, amit mindenhol kihangsúlyoznak a reklámok, a különféle híranyagok, és a benne dolgozók is: ez pedig a 3D mapping. Hogy mit is foglal magában ez a kifejezés? A 3D mapping lényege, hogy 3D felületre vetítenek 3D-s képeket, jelen esetben nyolc darab, nagy teljesítményű projektorral. Bizonyos animációkat, úgynevezett renderparkokban hozzák létre az alkotók, mintegy 140 számítógép számolja ki képkockáról - képkockára az elkészített 3D-s képeket. Tizenkét tervező dolgozik éjjel-nappal olyan jeleneteken, mint például a hétfejű sárkány elkészítése, aminek a mimikáját és a mozgását valódi ember gesztusairól mintázták. Egy ilyen 3D-s animáció elkészítése rendkívül időigényes folyamat: egy másodperc elkészítése olykor négy-öt óra munkaórát is igénybe vehet.

De itt még nem fogynak el a 3D-s tervek. Ugye Király Viktor idén részt vett az amerikai Voice-ban, s mivel nem lehetett tudni, hogyan is alakul Viktor élete a további kinti lehetőségek fényében, így az előadás alkotói már korábban egy speciális felvételt készítettek az énekessel, amint Király Lindával a Jancsi és Juliska duettjében énekel. Viktor így a darabban, - a történethez illeszkedve -, egy videoprogram lesz, és egy háromdimenziós felvételről fog virtuális duettet énekelni Lindával. Ilyen megoldás sem volt még eddig Magyarországon.

Aki már járt a SYMA-ban, az gondolom egyből maga elé tudja képzelni a helyet, a színpadokat, és azt is tudja, hogy a hatalmas színpadhoz tartozik egy oldalszínpad is, ahol a jelenetek kellékei és berendezései várják, hogy színre kerüljenek. Erről a bizonyos oldalszínpadról érkeznek majd a színészek a darabba, és, el ne felejtsem, de a hangosítás is innen történik. A hangosításhoz nem mellesleg 70 darab hangfalat, 8300 méter kábelt, 50 darab mikróportot használnak. A világításhoz meg 150 darab motoros intelligens lámpát, 10 000 méter kábelt, és 450 folyóméter rácsos tartót építettek be. A további pirotechnikai és látványtechnikai megoldások során a szakemberek 20 liter füstolajat, 4500 kilogramm szén-dioxidot, 20 kilogramm lángolajat használnak majd el. Böhm Györgynek, a mostani Játékkészítő rendezőjének köszönhetően, a sajtónyilvános próbán mi már megismerkedhettünk a színpad fölött repkedéssel, mivel egy zsinór segítségével a magasba emelték a Rendező Urat, s míg balra-jobbra repkedett, addig folyamatosan beszélt nekünk az idei előadásról. S bár a darabban Böhm György nem fog repülni, de Kamarás Iván és a Vastag testvérek is kipróbálhatják élesben a magasságot majd. A díszlettervezés nem mellesleg, Bátonyi György, díszlettervező, munkája.

Stohl András, mint Alföldi helyett az idei Játékkészítő, egy elektromos autón fog majd száguldani, de a táncosok egy segway-szerű, elektromos deszkákon is suhannak majd a színpadon.

Bár a próbán annyira nem láthattuk a jelmezeket sőt, de érdemes megemlíteni. Idén mindössze 160 jelmezt láthatunk majd a darabban, bábokkal kiegészítve. A jelmezeket ezúttal is Müller Kata tervezte. Több száz anyaggal dolgoztak, s ezekből körülbelül 3000 métert használtak fel. A textileken kívül, bőrös műhely készítette a formai darabokat, az öveket, páncélokat, kamáslikat, kiegészítőket. Az ékszereket ötvösművész gyártotta, részben 3D-s printerrel, részben a klasszikus eljárásokkal elkészítve. Oroszlán Szonja jelmezében kétszáz órányi munka van, 150 méter tüll és még 20 méter borító anyag alkotja ezt a ruhakölteményt, ő Aquatania, akihez még egy 70 centiméter magas fejdísz is tartozik, és lesz egy hosszú szoknyája is, amit nem ékkövekkel, hanem speciális fényfestéssel díszítenek. Az egész jelmez majdnem 20 kiló.
kép helye

Fotó: ( )

Érdekesség gyanánt: a darabban több tucatnyi paróka feltűnik, a legnehezebb 2,5 kg, a leghosszabb pedig a Dzsinn (Hajdú Steve) hajkölteménye, ami 180 centiméteres.

kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )

Herrer Sára alakítja Arankát, Szabó Győző a malac, a kisfiú, Peti pedig Bauer Gegő. Ők a tavalyi produkcióhoz képest is maradtak a helyükön, hogy idén is elkápráztassanak minket. Főleg Heller Sárára kell odafigyelni, mert aki eddig nem tudta, az most meg fog lepődni, mert iszonyat nagy hangja van ennek a kicsi lánynak, akivel még régen az "Életképek" című sorozatban találkozhattunk, mint Hegyi Barbara egyik lánya, most pedig inkább a "Mary Popkids" énekesnőjeként tűnik fel.
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )

A háromfejű sárkányt idén bábkészítők tervezték, és gyártották. Az óriásbábok, - a grafikai látvány alapján -, egy különlegesen felépített szerkezet kialakításával kelnek életre. A tervezésben a dinoszaurusz csontvázak, ízületek szolgáltak ötletekkel, amelyeknek a működése összhangban van a színészek mozgásával.

Az anyaghasználat itt is változatos: építőipari anyagok, textilek, dekorációs alapanyagok, festékek, használati eszközöket is használtak. A bábtervező, Matyi Ágota, így főleg neki köszönhetjük majd az élethű sárkány-haverokat.
kép helye

Fotó: ( )

Az idei Játékkészítő koreográfusa, Juronics Tamás. Mivel belenézhettünk Hajdú Steve, mármint a Dzsinn dalának próbálásába, így láthattuk, ahogy a Szegedi Kortárs Balett táncosai is ott lesznek a színpadon. Ha láttatok már egy előadást a Szegedi Kortárs Balettól, vagy Juronics Tamás koreográfiájában volt már részetek, akkor sejtitek, hogy e tekintetben nem kell aggódni a darab kapcsán.

Ezt a lenti képet valamiért személy szerint imádom. A koreográfus rendez.
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )

Az egyik új szereplő a produkcióban, Vastag Csaba, aki Babszem Jankót fogja alakítani. De nem csak ő, hanem Vastag Tomi is, viszont a kisebbik Vastag testvér nem érkezett meg a próbára, mert késett. Ez konkrétan úgy játszódott, hogy az éppen próbált jelenethez várták Vastag Csabát, aki eltűnt hirtelen, de Szabó Győző megjegyezte, hogy "itt kell lennie az épületben, mert már láttuk!". Megérkezett, és hihetetlen vagy sem, de olyan zavart állapotban leledzett az idősebbik Vastag, hogy kicsit nem hittem el, majd leszólt a rendezőnek, hogy Tomi még nincs itt, később jön. Mire Böhm György, aki lent ült a koreográfussal az első sorban, csak annyit mondott, hogy "végül is, egy család".
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )

A háromfejű sárkány pedig három név is:
Sárkány Bongó, vagyis Bonifác, mint Bán Bálint,
Sárkány Bandó, mint Klem Viktor,
és Sárkány Bendő, mint Kovács Ádám.
kép helye

Fotó: ( )

A dalszövegíró, Orbán Tamás, a vezető zeneszerző, Rakonczai Viktor, és a forgatókonyvíró/dramaturg idén is, Divinyi Réka.

S a történet?
Volt egyszer egy magányos, szemüveges kisfiú, Peti. Az iskolatársai gyakran csúfolták, egyszer még be is zárták egy elhagyott épületbe, ahol a szemüvege is leesett a sötétben. Ám ahogy elkezdett tapogatózni utána a földön, egyszer csak egy piros keretes varázsszemüveg akadt a kezébe, amitől rögtön bátrabb lett. Elindult megkeresni a kijáratot, s közben összetalálkozott a Malaccal, aki a Játékkészítőhöz indult, hogy videojátékká válhasson: mert ma már csak így lehet létezni, a régi mesehősök ideje lejárt – állította. Így hát útra keltek együtt, hogy számos kalandot átélve és számos mesés barátot szerezve eljussanak céljukhoz.
Varga MajaA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:38:14, oldal 252 ms