Vitáris Iván: "Most elképzeltem hosszú hajú hatéves hippiket füvezni… "

Mi a véleményed arról, hogy november elején már ég a karácsonyi láz, minden fel van díszítve?

Vitáris Iván: Szerintem nagyon furcsa az most a világban, hogy a télnek az a valóságos érzete, a hideg meg a hó, az sokkal később érkezik meg. Novemberben is voltak hetek, hogy pólóban mehettünk az utcán, ez kicsit olyan érzés, mintha Hawaii-on élnénk, mert ott is ilyen viszonyok vannak, mégis meg kell tartani a karácsonyt. Válaszolva a kérdésedre, szerintem a karácsony egy baromi jó ünnep. Vannak persze részei, amik nagyon elpiacosodtak, lett egy olyan töltete az egésznek, hogy mindenki elad, elad, meg megvesz, megvesz, de ha mindenki megtudja tartani magában azt az érzést, ami beköltözik ilyenkor a szívünkbe, és gondolunk a szeretteinkre, vagy akár csak eszünk egy jót, akkor én ennek tökre örülök.

Van kedvenc karácsonyi ételed / filmed?

Persze. Be kell vallanom, hogy nagyon szeretem ezt az ünnepet meg a húsvétot, főleg a kaják miatt. Ha választanom kéne egyet, amit úgy tényleg nagyon szeretek, akkor azok a minden fajta pulyka csodák meg a sültek lennének.

Filmnek pedig a "Reszkessetek betörők" természetesen. „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat.” Csakhogy idézhessem a filmet.
kép helye

Fotó: Oszlánszky Photography ( )

Az együttessel szoktatok együtt karácsonyozni?

Abszolút! Van is egy hagyományunk, hogy ilyenkor december elején tartunk egy húzást, amikor kihúzzuk egymás neveit. Karácsony körül pedig van egy kocsma, ahova minden évben egyszer csak ilyenkor elmegyünk és megajándékozzuk egymást, az estét általában az asztal alatt végezzük, nagyon-nagyon rossz állapotban.

Volt már valami nagyon vicces vagy nagyon különleges ajándék, amit egymásnak adtatok?

Rengeteg volt. Tavaly én a Bexnek gyártottam egy előre palackozott fröccsöt. Ruhadarabok, kicsit pikánsabb dolgok, vagy könyvek, filmek, szóval sok minden volt.

Újévi fogadalmakkal hogy állsz, szoktál tenni?

Ezek baromságok. Persze kötni kell valamihez, és akkor az ember azt mondja, hogy most jön az újév, és én így fogok megváltozni meg úgy. Én sose szoktam ilyeneket tenni, mert ha valamit eldöntök, akkor az úgy lesz, nem kell egy eseménytől függni.

Szép dolog azért, de ha nagyobb arányban beteljesülnének, akkor többen is tennének fogadalmakat, szerintem.

Szilveszter ünneplését nagy bulival, vagy light-osabban tervezitek?

Könnyű dolgunk van, mert minden évben szoktunk szilveszteri bulit csinálni, így ezzel a bulizás témakört is letudhatjuk.
kép helye

Fotó: Oszlánszky Photography ( )

Mi áll amögött, hogy The All Right Nows? Van számotokra valami különleges jelentése?

Abszolút! A zenekaron belül hívjuk így magunkat nagyjából a megalakulás óta. Ez egy ilyen alteregó név, titkos fellépésekkor, vagy ha ilyen hülye felállásban játszunk, akkor használjuk. Ez egy olyan elképzelt zenekar, ami ugyanazt csinálja, mint mi, csak kicsit jobban.

Miért még jobban?

Szerintem mindig lehet mindennél jobbnak lenni. Mi is egy nagyon jól látható és leírható fejlődést jártunk be eddig, bár még mindig nagyon az elején tartunk. Mi magunk is nagyon sok fejlődést látunk a dalírás, a koncertek, a megszólalás tekintetében, de mindig van hova fejlődni. Egy-egy nekünk tetsző produkció után is mindig levonjuk a következtetéseket, hogy mit kéne csinálni, amit saját magunk fejlesztésére tudunk használni.

Kiskorotokban a szüleitek kalauzoltak be a 60-70-es évek zenei világába, vagy magatoktól találtatok rá erre?

Most elképzeltem hosszú hajú hatéves hippiket füvezni…
A zenei örökségünket természetesen a szüleinktől kaptuk, de mindenki sokat köszönhet az ismerőseinek, barátainak is. Nekem a Deep Purple-től a legnagyobb kedvencemet például az osztálytársaim mutatták meg, de apukámtól a Led Zeppelin, a Beatles, és rengeteg minden jött. Ez mind nagyon jó hatással volt rám, és szerintem ez a többiekre is igaz, hogy a hozott zenékből nőtték ki magukat, de szerintem ez mindenre igaz. Az, ahogy egy ember megtanulja, hogyan viselkedjen, ugyanúgy megtanulja, hogy milyen zenét hallgasson. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert mind jó ízlésű családokból jöttünk.

Igazából erről a stílusról annyit, hogy elkezdtünk együtt zenélni és ez az, ami kijött a gitárokból, a torkokból meg a dobból, meg az orgonából, és akkor ez lett. Nem mi kerestünk egy stílust, hanem a stílus talált meg minket.

A Beatles "Get Back" című számában, és a ti "1965" című számotokban is szóba kerül egy Loretta nevű lány ugyanolyan tulajdonságokkal, van összefüggés a két lány között?

Igen, van. Nagyon ügyesen fölfedezted. Ugyanarról a lányról van szó, akit Paul McCartney énekel meg az ő számukban. Egyfajta tisztelgésből a Beatles iránt írtuk bele a számunkba.
kép helye

Fotó: Oszlánszky Photography ( )

Mi volt a legemlékezetesebb probléma, ami koncert előtt vagy közben felmerült számotokra?

Mostanában a legemlékezetesebb az volt, mikor a parkos buli előtt a Simi dobjának csak a fele volt ott. Koncert közben pedig minden megtörtént már, az erősítő elsüléstől a hatalmas taknyolásokon át a hülyeséget beszélésig minden. Szerintem ezek hatalmas tapasztalatok amúgy, és túl kell őket élni, a pályánk javítására is fel lehet használni az ilyen kalandokat.

Ha a történelem során bárkivel találkozhatnál, ki lenne az, és mit kérdeznél tőle?

Ebben a pillanatban örülnék, ha Paul McCartney itt ülne, mert tőle kérdeznék egy-két dolgot. Azt is megkérdezném tőle, hogy ténylegesen, ha egy mondatban össze kell foglalnia, hogy tényleg miért oszlott fel a Beatles, mi lenne az? Vagy arra is kíváncsi lennék, hogy tud együtt élni az őt körülvevő istenítéssel?
kép helye

Fotó: Oszlánszky Photography ( )
Komjáthy LiliA cikk értékelése 3,9 - 7 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:38:16, oldal 246 ms