Nők nyomában: Fotográfus szemmel a világ
kép helye
Mary Ellen Mark
Fotó: Daniel Robles
kép helye
Amanda
Fotó: kép készítője: Mary Ellen Mark
kép helye
J.V. Vinyard
Fotó: kép készítője: Mary Ellen Mark
kép helye
A régi Amerika
Fotó: Mary Ellen Mark
kép helye
Tom Waits
Fotó: Mary Ellen Mark
kép helye
Johnny Depp, 1993
Fotó: Mary Ellen Mark
kép helye
Federico Fellini és Mary Ellen Mark
Fotó: forrás: Mary Ellen Mark fb oldal
kép helye
Billy, Alexa Ray Joel, Moscow, 1987
Fotó: Mary Ellen Mark ( )
kép helye
Milos Forman, 1978
Fotó: Mary Ellen Mark
kép helye
Mary Ellen Mark
Fotó: Mary Ellen fb oldal
Mary Ellen Mark , 1940. március 20-án született Philadelphiában. Elismert amerikai fotográfus, aki főleg embereket ábrázoló portrékat kapott lencsevégre. A munkáiból tizennyolc kollekciója, fotóalbuma került a nyilvánosság elé, köztük a Streetwise , és a Ward 81 , kiállításai pedig különböző galériákat és múzeumokat jártak be világszerte. Számos elismerést is kapott: három Robert F. Kennedy újságírói díjat, három ösztöndíjat a Nemzeti Művészetek Alapítványtól, 2014-es életműdíjat a George Eastman Housetól, és a kiemelkedő World Photography Organisation díjat is megkapta. .

A philadelphiai Mary Ellen egészen pontosan az Elkins Parkban, az említett város szomszédságában született. Kilenc volt, amikor egy Box Brownie kamerával elkezdte megörökíteni a pillanatokat s az embereket. A Cheltenham-i Gimnáziumba járt, ahol kiállították rajzait és festményeit egyaránt. 1962-ben BA diplomát szerzett a Pennsylvaniai Egyetemen Festészet-, és Művészettörténet szakon, majd 1964-ben az Annenberg Kommunikációs Iskolán MA diplomát szerzett fotóriporterségből. A rákövetkező évben egy fotós-ösztöndíjnak köszönhetően, Törökországban élt. Rengeteget utazott és fotózott, például: Angliában, Németországban, Görögországban, Olaszországban, és Spanyolországban is járt ezekben az években.

1966 vagy 1967-ben költözött el New York Citybe, ahol testközelben fotózta az elkövetkezendő néhány évben a tüntetéseket a Vietnámi Háborúval szemben, a női függetlenségi mozgalmat, a transzvesztita kultúrát, és a Times Square-t.

E vonalon haladva, a képei az égadta világon mindent bemutattak és bemutatnak a mai napig: drogost, hajléktalant, prostitúciót, magányosságot, öregséget, szegény gyerekeket, tüntetéseket. Megannyi ország, megannyi történet képekbe festve.

A képei a The New Yorkerben , a Lifeban , a Rolling Stoneban , és a Vanity Fairben , és hasonlókban jelentek meg. A filmes szakmába is belekóstolt, különleges fotóssá nőve ki magát.

1992-ben Mary Ellen író lett, producer, és ugye fotós, az "American Heart" című filmben, amit férje, Martin Bell rendezett.

Mary Ellen, 75 éves korában halt meg myelodysplasiás szindrómában, 2015. május 25-én. De olyan életet élt, ami egyszerűen csodálatosan eseménydús és fantasztikus.

Nyugodjék békében! <3Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.11.20 09:34:20, oldal 256 ms