Utcára, versek!
Minek köszönhetően született meg benned az irodalom iránt lévő szereteted? Mi volt és mikor az első vers, amit olvastál mástól, és azt mondtad, „hú, ez igen”?

Hú, erre a „hú, ez igen”-re nehéz lenne megtalálni a pontos példányt, ugyanis abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy édesanyám nagyon sokat beszélt hozzám már akkor, mikor még olyan kicsi voltam, hogy még beszélni sem tudtam, s utána is, naponta órákat töltöttünk azzal, hogy ő verset, mesét, mondókákat olvasott nekem, vagy néha maga talált ki. Ilyen értelemben már nagyon hamar a mindennapjaim része, sőt csúcspontja lett az irodalom, hiszen nem akartam esténként elaludni, hanem második, harmadik, negyedik mesét is követeltem. Aztán később az általános-, és a középiskolában is remek magyartanárokat kaptam, sokat jártam szavaló versenyre, s azokon kívül is sok memoritert kellett megtanulnunk, amit nagyon hasznosnak tartok! Bár most is tudnám fejből azt a 100 Petőfi verset például, ami gimiben kötelező volt!
kép helye
A performance
Fotó: Európa 2000 középiskola tanárai voltak a fotósok. ( )
Testverselő, aki a „nemzeti konzultáció” ellen versekkel szeretné elárasztani az országot, de most nem a testen, hanem a közterületeken. Mesélnél egy kicsit magáról az ötlet születéséről?

Szeretnék tisztázni valamit. Szó sincs arról, hogy ez az akció bármi ellen szólna, így nem szól a nemzeti konzultáció ellen sem. Éppen azért találtam ki ezt az egészet, mert megelégeltem azt, hogy mindig mindenki valami ellen foglal állást, jó lenne végre valamiért tenni valamit. Én most az irodalomért szeretnék mozgósítani embereket, nem pedig valakik vagy valamilyen ügy ellenében. Nem mondanám közvetlen politizálásnak sem ezt a kezdeményezést, ugyanis a politikai diskurzusra művészi válasz adása szerintem egy másik kommunikációs szinten történik, s a művészi nyelv nem fordítható le például egy az egyben a törvénykezés nyelvére stb. A „versekkel való elárasztás” gondolata már régóta foglalkoztat, nem ez az első utcai akcióm sem. Amikor a versóriásplakát (tekintettel az irodalom nagyjaira, ezt a kifejezést akár kétféleképpen is írhatnánk: versóriás-plakát, és vers-óriásplakát) gondolata egy másik performanszom napján fogant meg, történetesen, amikor épp 100 diák részvételével alkottunk gigantikus, élő költeményt a Hősök terén.

„Hazugságnak

Ami kívül, az van ma belül.
Belülről kerekedik a ház.
Rubint ékszer a var bőrödön.
Egyik lábról a másikra állsz.

Kiolt hideg-meleg tétovázásod,
a küszöbön kutyamód topogsz,
egyazon ajtón egy időben
kintről be, s bentről kikopogsz.”

(Viola Szandra)

Milyen versek kerülnének a plakátokra? Mi alapján állítanád, vagy már állítottad össze?

Nagyon fontos az idézetek hosszúsága, tehát úgy kell válogatnom, hogy az a kiragadott néhány sor, amit felírunk, önmagában is értelmes legyen… Ezen kívül, ezúttal a klasszikusokra is nagy hangsúlyt fektetek a kortárs irodalom mellett, mert azt szeretném ezzel az akcióval elérni, hogy a magyar embert büszkeség fogja el, amikor az óriásplakátok segítségével saját kultúrájára gondol. Továbbá olyan lélekemelő idézeteket igyekszem választani, amelyek emlékeztetnek minket például, az igaz szerelem szépségére, az élet, a lét iránti tiszteletre, a kultúra, s megannyi szépség iránti tiszteletre, a szülő-gyermek kapcsolat tiszta és erőn felüli szeretetére, és még sorolhatnám. Persze mindezt nem közhelyesen, hanem ahogyan igazán frappánsan, zseniálisan teszik irodalmunk nagyjai is.

Mit jelent neked személy szerint az irodalom, és miért érzed úgy, hogy erre az akcióra szükség van?

Számomra az irodalom az egyik legjobb eszköz, amivel a lét összetettségét és árnyaltságát meg lehet ragadni, a jó irodalom által eljuthatok „a lét világló tisztására.”
Szerintem egy demokratikus országban lehetősége van arra az állampolgároknak és a pártoknak is, hogy egy-egy esettel, problémakörrel kapcsolatban a véleményét kinyilvánítsa, ami úgy gondolom kölcsönösen megtörtént a plakátok esetében is. Egy ponton túl azonban,- s valahol most van ez a pont-, véleményem szerint a plakátharc önmagában nem viszi előrébb például a bevándorlókkal kapcsolatos, valóban nagyon nehéz ügy gyakorlati megoldását. Szerintem a felszínen megreked a dolog, ha tovább folytatjuk a plakátharcot… A költészet népszerűsítése viszont politikán kívülálló célként is fontos, s ennek a célnak a támogatása mindenkor, s most is óriásplakátra való.

Utolsó kérdésként: Miért érezted szükségét annak, hogy a politikai plakátokra ennyire élesen reagálj?

Nem érzem különösebben éles reakciónak, csupán művészi gesztussal reflektáltam egy aktualitásra; s bízom benne, hogyha már így alakult, hogy ennyire óriásplakátcentrikus nemzet lettünk, akkor az emberek talán kultúrateremtő, értékmegőrző célokra is még intenzívebben használják majd a kommunikációnak ezen formáját. S miért ne lehetne a művészi üzenet egyik fő formája is az óriásplakát, a könyv és az internet után?

+1: Mi volt az utolsó vers, könyv, amit olvastál?

Egyszerre általában nem egy dolgot olvasok, de mostanában Orbán János Dénes nemrég megjelent 2 könyvét is elolvastam, folyamatosan olvasgatom és emésztem Nemes Z. Márió Képalkotó elevenség című tanulmánykötetét, Végh Attila esszéit, Edmund Burke filozófiai írásait, s szemezgetek Laboda Róbert slamjeiből, verseiből és Hevesi Judit verseiből is.

„Helyettem, de nincs

Madarat rajzolsz a hóba
de szárnya odafagy
még van idő
felsejlenek benned
a hangok és a károgás
hogy fázik miattad minden
és hogy a madáretető
amit ott együtt építettetek
de itt sohasem kezdtétek el
bomlik
mert ő akkor már régen halott
órája az ágyad mögött kattog
a galambok hozzák
akiket etetett
pedig lerágták róla a húst
és a mutatókat
ők is éhesek.”

(Hevesi Judit)
Politikai üzenet, vagy versrészleteket látnátok szívesen Budapesten? Irodalmat?
Akkor e módon segíthettek:
Világfa Kulturális Közhasznú Egyesület
Bankszámlaszám: K&H Bank: 10402836 – 50515354 – 55551005
megjegyzés rovatba: „Kultúrát az óriásplakátokra!”


Te mit teszel meg a kultúráért?
kép helye
Pilinszky is.
Fotó: Szandra, a testverselő fb oldaláról ( )
Varga MajaA cikk értékelése 3,0 - 2 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.11.19 17:28:49, oldal 293 ms