Gólya Szövetkezeti presszó-, és Közösségi ház
Felmerült már bennetek, hogy lehetne másképp élni? Közösségként, együtt? Lehetne egy olyan társadalom is, amiben nem a másik eltaposása a lényeg, hanem a húzd, miközben emelkedsz elv? Tudtátok, hogy ez működőképes is lehet? Nem? Hát tessék, itt az egyik legjobb példa erre: a Gólya Szövetkezeti presszó és Közösségi ház. Sajtos Lászlóval beszélgettünk a Gólyáról, a társadalmi problémákról, az ittlévő programokról és a 8. kerületről.Van egy hely a 8. kerületben, ami egy kicsit különbözik, a többi helytől, ez a Gólya. Nem a legbizalomgerjesztőbb helyen áll az épület, ez tény. Ahogy végigsétálsz az utcán, nyomorba botlasz, alig pár lépésnyire pedig építkezések folynak, hogy olyan lakóházak jöjjenek létre, ahol nincs helye a szegényeknek.
kép helye
Pult
Fotó: N. Attila
A 9. kerületi Mátyás utcából indult az egész, egy Frisco nevű pincekocsmából, úgy négy éve. Két szövetkezeti tag társadalomkritikai-, illetve politikai beszélgetéseket kezdett szervezni a helyre, filmklubot csináltak, de egy idő után a rendelkezésükre álló 70 nm2-es teret kinőtték, ráadásul nem voltak meg sem a technikai, sem az infrastrukturális feltételek ahhoz, hogy ezt olyan színvonalon tudják tovább vinni, ahogy elképzelték. Aztán teljesen véletlenül rábukkant két tag a Gólya jelenlegi épületére, miközben a környéken lakást kerestek. A társadalomkritikus nézőpont pedig most megpróbál reflektálni azokra a folyamatokra, amik itt a 8. kerületben történnek. Itt koncentrálódik a nyomor és a szegénység. Itt tisztán látszik, hogy Budapesten milyen dzsentrifikációs folyamatok játszódnak le. Súlyos összegekből felhúzzák ezeket az épületeket körülöttük, a drogosokat és a szegényeket pedig kiszorítják, de a társadalom problémái nem szűnnek meg ettől. Ez veszi a Gólyát körül. A dzsentrifikáció egy folyamat, de a szövetkezeti tagok szerint, ahogy ez az egész most zajlik nem egy jó irány. Küzdenek ellene, de 140 milliárdból építkeznek a környéken. Mit tudnak tenni? A szavuk, itt nem sokat nyom a latba. Mégis tudatosítják a helyiekben, hogy mi is zajlik igazából körülöttük. Illetve megpróbálnak egy más alternatívát mutatni. A Gólya egyik legfontosabb missziója, hogy a különböző közösségi kezdeményezéseknek teret adjon. Együttműködnek A Város Mindenkié csoporttal, illetve a Helyzet műhellyel is, akik programokat szerveznek a Gólyában. A Gólya másik missziója a szövetkezetiség terjesztése, kitalálása. Hat srác új üzletpolitika alapján viszi a hátán a Gólyát: egyenlő munka, egyenlő bér alapon. Nincs köztük főnök vagy beosztott, egyelőre pedig ez az elképzelés, igenis működik.
kép helye
Programok
Fotó: N. Attila
2 éve tették be először a lábukat az épületbe, akkor döntötték el, hogy igenis megcsinálják ezt a helyet, 1,5 éve pedig meg is nyitotta kapuit a Gólya. Mindent maguknak találnak ki, az összes szabályt, minden problémára a megoldást. Itt senki nem mondja meg, mikor mehet a másik szabadságra, meg mennyi fizetést kap. Leülnek és bázisdemokratikus alapon döntenek a felmerült kérdésekről. „Nem mindig egyszerű, van egy kollégám, akinek most hat hetes a kisbabája, és amikor megmondta, hogy gyereke lesz, az igenis fejtörést okozott. Tudtuk, hogy ő most nem fog dolgozni, kell valaki a helyére, akinek fizetést kell adni, de nem mindegy, hogy ki az, és közbe azért neki sem szabad hátrányt szenvednie, azért mert elment gyereket szülni, hisz ez az élet része, meg nyilván másnak is lesznek másfajta elfoglaltságai. Mindent ki kell találni. A szövetkezetiség lényege, hogy mi találjuk ki magunknak az összes szabályt. Én akkor leszek elégedett, ha úgy tud működni ez a hely, hogy az itt dolgozók tisztességesen meg tudnak élni, miközben nem egy kizsákmányoló módon működünk, hanem egy lehetséges alternatívaként. Szeretnénk, ha ezt mások is meglátnák és megpróbálkoznának így működtetni a saját vállalkozásukat. Szeretnénk, ha minél többen arra törekednének, amire mi.”A kérdésre, hogy kapnak-e bármiféle segítséget, nevetve jön a válasz, miszerint: ”Igen, én például anyukámtól. Nincsenek erre a mozgalomra igazán pályázatok. Nem találtunk rá platformot, de nincs köztünk olyan se, aki ért a pályázatíráshoz, rebesgettük párszor a gondolatot, de egyelőre, még nem jutottunk semmire.”
kép helye

Fotó: N. Attila
A Gólyában megrendezett programokra nincs belépő, minden koncert, minden program ingyenes, kalapozni szoktak a srácok. A helyet pedig bárki ingyen használhatja, aki hasznos programot szeretne szervezni. Kulturális befogadó térként működnek, ez pedig nekik is jó, hisz ha valaki betér egy-egy programra az utcáról, az valószínűleg fogyaszt is a pultnál, ezáltal pedig piaci alapon is fent tudják magukat tartani.Náluk még működik a régebben nagy visszhangot kapó +1-es mozgalom, ami arról szól, hogy fizess magadnak valamit, kérd duplán, a másodikat pedig egy rászoruló kapja meg, ha betér. „Először nem annyira vették igénybe ezt a szolgáltatást. Aztán az elmúlt egy hónapban ez mégis elkezdett megint működni. Néha vannak nehéz sorsú emberek, hajléktalanok, akik bejönnek, mi meg tudjuk mi a helyzet velük és adunk nekik enni, mert miért ne adnánk? De ezt valahogy vissza kell termelni, így kiírtuk a falra, hogy van lehetőség nálunk plusz egy ételt vagy kávét kérni. Van egy pár, akik egyszer-kétszer egy héten betértek hozzánk. Felmerült a kérdés, hogy oldjuk meg ezt úgy, hogy ne kelljen megválogatni, hogy kinek adunk, illetve kinek nem. Mi is csórók vagyunk, a semmiből pedig nem tudsz adni végtelenül, akkor sem, ha akarsz. Ezért indult el újra ez a program. Nem tudjuk más helyen mi ezzel a helyzet, csinálják-e még ezt valahol.”
kép helye
Plusz 1 akció
Fotó: N. Attila
A Gólya több szervezettel is együttműködik:„A Heti betevő nevű szervezet, minden vasárnap nálunk fogja használni a konyhát. A családsegítőn át veszik fel a kapcsolatot azokkal a családokkal, akiknek szükségük van rájuk. Néha a köztérért kell harcolni, így mi biztosítjuk a helyet, hogy a szegény emberek idejöhessenek vasárnap és kaphassanak enni. Ehhez kell, hogy legyen egy hely, ahol tudnak főzni és ahol ki tudják osztani az ételt. Lesz egy persely, ahol pénzt gyűjtünk, hozzá lehet járulni ehhez a kezdeményezéshez is.”Hogy működhet a Gólya úgy, hogy mindig csak adnak? Minden bizonnyal attól, hogy a helynek meg van a maga bája, annak ellenére is, hogy hol helyezkedik el. Ha beülsz, garantáltan 5 perc után bele fogsz szeretni a rozoga székekbe, a plakátokba, a firkákba. Esélyt kell adni a Gólyának, ahogy ők esélyt adnak a helyieknek és mindenkinek, aki betér hozzájuk. Itt mindig történik valami. Egyik nap filmet vetítenek, másik nap játszóház működik náluk, de immár harmadik alkalommal Slam estet is tartottak, így bevonzva az embereket.
kép helye
Kert
Fotó: N. Attila
„Ez a hely kiesik a Körúttól ahhoz, hogy ide embereket csábíts program kell, mert ha nincs program, itt sok esetben nincs senki. A Slam estek azért jók, mert ebben a műfajban, a művész reflektál az aktuális helyzetre, nálunk meg eléggé működik ez az aktivista vonal. Próbáljuk a kettőt összekötni, hogy megismerhessék egymást az emberek, észrevegyék, hogy vannak közös célok.
Minden hónapban egyszer hétfőn rendezzük meg ezt a programot. Most hétfőn csaj slam volt. Sikerült összekapcsolni a különböző rétegeket, többen az itt tevékenykedők közül is előadtak egy-egy slamet. Nagyon jó volt, eljöttek az egyik lány barátai, megtapsolták, ő is élvezte, mi is. Ez a lényeg.”

Hogyan lehet a Gólyásokat segíteni?„Kéne 120 millió, hogy megvegyük a helyet és örök életűek legyünk.” Kacag fel Sajtos László, a Gólya egyik oszlopos tagja. „Azzal lehet minket igazán segíteni, hogy olyan társadalmi jellegű munkákat, illetve programokat hoztok ide, amiknek tényleg van egy üzenete. Nem egy kizsákmányoló valamit szeretnénk. Ilyen programokat hoz a Heti betevő, a Helyzetműhely, ami egy társadalomkritikus szerveződés, vannak köztük jogászok, egyetemi tanárok, akik azt vizsgálják, hogy milyen folyamatok játszódnak le a kerületben és ezzel kapcsolatban tartanak előadásokat, vannak a Menedékesek, akik bevándorlóknak tartanak magyar órát. Van egy negyven négyzetméteres pincehelységünk is, ahol szeretnénk, ha lenne egy dojo. Van egy csomó srác, akik egész nyáron az utcán lógnak, mert nincs mit csinálniuk. Jó lenne, ha lenne egy ilyen terem, ahol edzéseket tartanánk nekik. Ki lehet ezt úgy találni, hogy heti kétszer az ismerőseim ingyenes órát tartanak a gyerekeknek, egy nap meg egy fizetőset, a közönségünknek. Előbb viszont meg kéne oldani a vizesedést, ki kéne szárítani a falakat, erre egyelőre nincs keretünk, de gyűjtünk rá.”
kép helye
Falfestés
Fotó: N. Attila
Önkéntesek helyett együttműködő partnereket várnak hisz szeretnék, ha senki nem dolgozna ingyen náluk, úgy akarják kitalálni a rendszert, hogy minden közreműködővel kölcsönösen megérje együtt dolgozni a célok elérése érdekében.Kijelenthetjük, hogy a Gólya rendszere elég egyedi és mégis működőképes. Az elképzeléseik csodálatosak, ahogy az is, hogy tényleges segítséget nyújtanak az embereknek, nem csak a szájuk jár.
Immár van hat srác, akik összedobták, amijük van, és a semmiből próbálnak meg valamit csinálni, munkahelyet teremteni maguknak meg másoknak úgy, hogy mellette a társadalom számára is valami hasznos tevékenységet folytassanak közben.
Szerintünk példaértékű a törekvésük. Szerintetek?Cím:
Bókay János utca 34.
Budapest
1083
Sz. EszterA cikk értékelése 4,2 - 10 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:48:41, oldal 1.146 ms