Magyarország teniszcsillaga

Teniszcsaládban nőttél fel. Mi az a szó, az a tulajdonság, ami a legjobban jellemző rátok?

Fegyelmezettség.

És van olyan megtanult lecke, amit a legfontosabbnak érzel, és ki tudnád emelni?

A tenisz annyi mindenre megtanított, ez az életforma annyi mindenre megtanított. Sokat köszönhetek a tenisznek, és természetesen a családomnak is. Persze, a családomnak azért még többet.

Mi a legkorábbi emléked a teniszről?

Amikor a nővéremet láthattam edzeni. Köztünk nyolc év a különbség, így még picike voltam, amikor ő már rengeteget edzett.
kép helye

Fotó: Babos Tímea fb oldal ( )

Milyen volt az első edzésed? Emlékszel még, mi járt akkor a fejedben?

Azonnal imádtam a sportágat! Amint teniszütő került a kezembe, már le sem akartam tenni. Annak ellenére, hogy akkor még úszónak készültem.

Hogy indultál el azon az augusztusi Magyar Bajnokságon, ahol megszerezted az első bajnoki címedet? Hitted volna?

Akkor már komolyan edzettem, így reménykedtem, hogy sikerül az aranyérem megnyerése. Persze boldog voltam utána, hiszen az első magyar bajnoki címem volt.

Ha már hit kérdése… Miben hiszel, úgy nagy általánosságban?

A munkában!
Meg kell, hogy legyen a gyümölcse a sok munkának! Ezért is teszek meg mindent az edzésen, és így általánosságban is, mert hiszem, hogy lesz kézzelfogható eredménye a tetteimnek.
kép helye

Fotó: Babo Tímea fb oldal ( )

Van valami reggeli rituáléd?

Ez attól függ, hogy aznap éppen edzek vagy meccset játszok. Egy a biztos: reggel minimum 45 percre van szükségem a kondiban, hogy késznek érezzem magam az edzésre. Kell a reggeli nyújtás, henger, különböző jóga mozdulatok, szóval a teamem és általam kialakított napi rutinom. Ezek nélkül nem lépnék pályára.

Ha egy szóval kéne jellemezned az életmódodat, mit mondanál?

Mókuskerék. Ugyanaz történik hétről-hétre, csak éppen más helyszínen.

Hogyan tudod egyensúlyban tartani a teniszt, a sima, hétköznapi élettel? Mivel foglalkozol, amikor nem sportolsz?

Ez nehéz kérdés…Van két jóbarátom, velük szeretek beszélgetni, időt eltölteni. Persze, ott vannak a családtagjaim is, valamennyien nagyon fontosak számomra! Aztán olvasás, zene, vásárlás :))

Milyen élményekkel, tapasztalatokkal sikerült gyarapodnod a Wimbledon 2015-ön? Milyen partner volt, Alexander Peya?

Wimbledon elképesztő verseny, a tenisz csúcsa. Hihetetlen, hogy már két döntőt játszhattam a „Szent Pályán”, ráadásul játszhattam egyesben Serena ellen is! Alex remek ember, jól megértettük egymást a pályán, és azon kívül is.

Hogyan zajlanak az edzéseid? Mit csinálhatsz, mit nem, amikor készülsz a meccsekre, a versenyekre?

Fontos a sok munka, de kell a pihenés is. Versenyek alatt az a legfontosabb, hogy a stresszt ki tudja pihenni az ember. Persze, lényeges a táplálkozás és a helyes edzésbeosztás is, de utóbbi igazából eléggé összevissza alakul, sokszor kell alkalmazkodni. Csak egy-két nappal a mérkőzés előtt tudom meg, hogy kivel és mikor játszok, így az edzések időpontját és a taktika begyakorlását is napról-napról változtatni kell.

Sosem volt még olyan, hogy azt gondoltad, „most egy kicsit ki akarok szállni ebből”?

Mindenkinek van, nekem is volt már, persze…De szerencsére nem az elmúlt időszakban. Szeretem csinálni, élvezem a teniszt! Ha pedig éppen nem érzem magam késznek egy-egy versenyre, akkor inkább el sem megyek.
kép helye

Fotó: Babos Tímea fb oldal ( )

A „Western & Southern Open”-en vagy éppen. Mesélnél egy kicsit erről?

Eddigi karrierem egyik legnagyobb sikere volt a Samantha Stosur elleni győzelem. Nemcsak annak fényében, hogy kit vertem meg, hanem, milyen meccsen, milyen játékkal sikerült továbbjutnom. Nem is csoda, hogy a meccs végén picit könnyes lett a szemem.

Mi történik, amikor elkezdődik a meccs? Az agyad teljesen kikapcsol és csak a labdára, a másikra figyelsz, vagy saját magadra inkább?

Próbálok mindent „kizárni” a figyelmemből, hogy csak a pályát lássam. Ha ez sikerül, ha ebben a zónában vagyok, akkor játszom a legjobb játékomat. Összességében elmondhatom, hogy a játékstílusom alapján az a jobb, ha elsősorban Magamra figyelek. De persze a győzelem érdekében az ellenfelem gyenge pontjait is ismernem kell.

Milyen versenyek vannak még hátra?

Az év utolsó Grand Slam-versenye, az US Open. Utána következhet az ázsiai turné, amit remélem, hogy a páros-világbajnoksággal sikerül majd befejeznem Szingapúrban!

Az addigi elismerések, díjak, versenyek közül melyikre vagy a legbüszkébb, és miért?

Nehéz választani. Junior koromban voltam az év „Jó tanulója, jó sportolója”, megkaptam a legjobb női teniszezőnek járó díjakat, többször is. Versenyeken elért eredményeim közül az Európa-bajnoki címem egyéniben, a junior Grand Slam-győzelmek, a felnőtt wimbledoni döntőim, vagy az első WTA-tornagyőzelmem. Mind, egytől-egyig közel áll hozzám.

Mi a mottód?

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz!
What doesn’t kill you, make you stronger!

Köszönöm szépen az interjút, és további sikereket kívánunk!
Varga MajaA cikk értékelése 3,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:34:00, oldal 256 ms