Blaha Lujza és a Beat

Barbara, még régen nyilatkoztad, hogy a színházhoz is kicsit közöd volt. Hogy értetted? Tanulás, munka, vagy egy társulat által?

Baján nőttem fel, ott is jártam gimnáziumba. Az iskola alatt tagja voltam két amatőr színházi társulatnak is. Főként az éneklés miatt kezdtem el, mivel musicaleket játszottunk, aztán megszerettem a prózai részét is.

Éneklés! Hogy jött létre az első próbátok az együttessel, vagyis hol találkoztatok először egymással?

A srácok már gyerekkoruk óta együtt zenélnek, ez volt a Jacked. Aztán ez a felállás feloszlott és nem sokra rá találkoztunk Jancsóval, a basszusgitárossal a jazz főiskolán. Beszélgettünk a folyosón, és egy hét múlva már próbáltunk. A felállás ugyanaz maradt, mint a Jackedben, csak becsatlakoztam, és azóta egy billentyűsünk is van.

S ha már próba… hogyan zajlik a Blahalouisiana-nál?

Attól függ, min dolgozunk épp. Ha új dalokon dolgozunk, akkor nem is feltétlenül a próbateremben kezdünk el rajtuk munkálkodni. Ha koncertprogramot teszünk össze, akkor a gyakorláson van a hangsúly és a plusz zenei részeken, hogy minél izgalmasabb legyen.

Hogy született meg a nevetek? Mi ihlette?

Laci, az egyik gitárosunk lakásában kezdtünk el dalokat írni még az idők kezdetén, ami nagyon közel volt a Blaha Lujza térhez, és szeretjük a déli államokbeli zenéket. Először nevettünk a szóviccen, aztán közösen úgy döntöttünk, hogy ez marad. Így lett a Blahalouisiana.

A 60-as évek beatzenéiből próbáltok meg inspirálódni. Miért éppen a hatvanas évek beat zenéi vannak rátok ekkora hatással?

Egészen egyszerű a válasz, a 60-as évek beat zenéi annyira dallamosak és játékosak, hogy a mai napig fenn tudtak maradni, nem véletlenül. Tovább megyek, a 70-es évek soul és motown dalai is ugyanolyan nagy hatással vannak ránk. Ezzel tisztelgünk is valahol a régi nagy előadók előtt.

S a dalszövegeitek hogyan születnek meg?

Az angol dalszövegek a végleges formájukat általában Lacitól kapják. A magyar szövegeket Szaja, a zenekarunk másik gitárosa írja.

Hogy érzitek, meddig fogtok zenélni? Avagy hogyan telik az időtök, amikor nem éppen a zenével foglalkoztok?

Akkor is a zenéléssel foglalkozunk. :)


Idén ti is felléptetek az EFOTT-on, amiről eléggé megoszlanak a vélemények. Ti hogyan láttátok idén a fesztivált, milyen volt?

Nagyon-nagyon-nagyon meleg volt! Nem tudtunk túl sok időt tölteni a fesztiválon, csak a koncert előtt és után pár órát, de mindannyian nagyon szerettünk ott lenni. A koncert pedig fantasztikus élmény volt. A Rauch arénában játszottunk, ami ugye egy kész szauna volt, mégis nagyon sokan voltak és hatalmas buli lett a végére. Az Efott fesztiválozóinak ezúton is hatalmas tisztelet, hogy abban a hőségben is ilyen jól teljesítették fesztiválozói kötelességüket.

Mik a terveitek a jövőre nézve? Album, új dal, videoklip?

Ősszel szeretnénk kijönni egy új magyar dallal, amihez klipet is tervezünk, utána pedig dolgozunk egy albumon, amit jövőre fogunk megjelentetni.

Mit szeretnétek elérni, mondjuk úgy 5év múlva?

Például, hogy a zenekari kisbuszban mindenki kiegyensúlyozott legyen! :)
Minimum 2 albumot szeretnénk magunk mögött tudni, és teltházas koncerteket.

+1. Mi az a szám, az az együttes, amit jelenleg a legtöbbször hallgattok, már-már kedvencetek?

Sok dal van, amit mindannyian szeretünk, konkrétan egyet sem tudnék kiemelni, de ha tudnék, akkor biztosan egy Kings of Leon vagy Mando diao lenne.
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2019.01.22 14:19:37, oldal 234 ms