Múzsák nyomában: Elena Diakonova
kép helye
Gala
Fotó: ( )
Elena Diakonova, az egyik leghíresebb múzsa. Sokan most összeráncolják a homlokuk, hisz még biztos nem hallották ezt a nevet, ám ez az állítás igenis igaz. Ha azt írom, hogy a hölgy nem más, mint Salvador Dalí felesége, Gala? Így máris ismerősebb? De ki is ő?Gala Oroszországban látta meg a napvilágot, Elena Diakonova néven. A beteges kislányból igazi nagyvilági, vonzó, komoly erotikus kisugárzással és még annál is nagyobb szexuális étvággyal rendelkező férfifaló lett. A titokzatos asszony, szeretők tucatjait halmozta fel az évek alatt, senki nem tudja pontosan hogyan is élt, rengeteg legenda kering róla, ám abban mindenki egyetért, hogy Gala nélkül Dalí ma nem lenne ekkora név. 1929-ben találkoztak először, ám ekkor a nő még Paul Éluard felesége volt. Az asszony persze sosem a hűségéről volt híres, a férje pontosan tudta, hogy nem ő az egyetlen férfi az életében, így túlzottan nem is zavarta, hogy a Galánál 10 évvel fiatalabb Salvador Dalí neve is felkerült a szeretők hosszú listájára, hisz Éluard azt hitte, ő is csak egy lesz az asszony megannyi alkalmi kapcsolata közül. Tévedett.
Szerelem lett, ráadásul nem is akármilyen.
kép helye

Fotó: ( )
Míg Dalí festett, Gala minden mást elintézett, A kapcsolatuk őszinteségre alapult, nem hűségre. A nő, a festőhöz sem tudott hűséges maradni, ám úgy tűnik, ezeket a kicsapongásait valamiért minden szerelme elnézte neki. Olyan művészek fordultak meg Gala ágyában, mint: Max Ernst, Joan Miro, Giorgo de Chirico vagy René Crevel, ám még 80 évesen is képes volt hódítani, az akkor huszonéves Jeff Fenholtot is elcsábította, aki a Jézus Krisztus Szupersztár főszereplője volt. Hogy miért is tartott ki mellette Dalí? Minden bizonnyal azért, mert tökéletes párost alkottak. Gala hihetetlen üzleti érzékkel rendelkezett, úgy tudta menedzselni a párját, ahogy valószínűleg senki más. Nem csak a felesége volt, hanem a legnagyobb kritikusa is, a múzsa, aki körül Dalí egész világa forgott, aki képes volt kordában tartani ezt az őrült zsenit, miközben együtt dolgoztak és dorbézoltak.1934-ben házasodtak össze, a II. világháború ideje alatt pedig Amerikában arattak hatalmas sikereket. Az újgazdagok megvesztek Salvador Dalí festményeiért, Gala pedig gondoskodott arról, hogy senki ne feledkezzen meg a festőről, nem hagyta, hogy kikerüljön a köztudatból. Dalí megrendelésre készített képeket többeknek, így sikerült hatalmas vagyonra szert tenniük, mire visszatértek Európába. Spanyolországban a festő, egy kastélyt vásárolt a feleségének, ahol a nő a szeretőivel mulatott, a férje pedig csak írásos engedéllyel léphetett be az épületbe. Míg Gala a nyilvánosság előtt szolidan viselkedett, addig otthon a vágyainak élt, a fiatal szeretőit előszeretettel pénzelte, amit viszont Dalí nem mindig tolerált, a pénzügyeit a titkáraira bízta egy idő után.
kép helye
Galarina
Fotó: ( )
Sokan állítják, hogy a feleségével ellentétben a festőnek, Gala volt a világa közepe, ám ez nem igaz, hisz Amanda Lear is megihlette és hosszú éveken át a festő állandó modellje volt. A kapcsolatuk végére a viszonyuk megromlott, rengeteget veszekedtek, sokszor a viták tettlegességig fajultak. Dalí egyszer úgy megverte az addigra már idős asszonyt, hogy kórházba kellett szállítani.Többen pletykálják, hogy Gala is meg akarta mérgezni a férjét, ám ha ez igaz is, az tény, hogy ő ment el hamarabb, 1982-ben halt meg. A Dalítól kapott kastélya kápolnájában temették el.A festő hét évvel élte túl, ám ez idő alatt teljesen leépült, egyszer majdnem tűzvész áldozata lett, 1989-ben tér örök nyugovóra, végakarata szerint pedig nem Gala mellé temették el, hanem a figueres-i múzeum kriptájába.

Sz. Eszter12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.11.20 09:34:59, oldal 273 ms