A Middlemist Red, egy dobos szemével

Milyen színű zokni van rajtad?

Ürögdi Ábel:Most épp nincs rajtam zokni... Dobolás közben általában cipőt sem szoktam felvenni.

Mért, van ennek valami különleges oka?

Tél volt, amikor komolyabban kezdtünk zenélni, bakancsban pedig nem kényelmes dobolni. Levettem, kényelmesebb nélküle, így maradt, szokás lett.

Mikor nevet kerestetek miért pont legritkább állatokra, később növényekre kerestetek rá?

Soma a neten keresgélt legritkább állatokat latinul, mert biztos jól szól. Azért lett legritkább, mert az leszűkíti a kört. Állatoknál nem talált semmi jót, így jöttek a növények. A Middlemist Red volt az első találat, és ez végül mindenkinek meg is tetszett.
kép helye

Fotó: sgfdhsg ( )

Van valami kabala tárgyatok, ami mindenhová elkísér titeket?

Sok ember lehet a kalapot kötötte a zenekarhoz vagy Somához, mint valami kabala tárgyat, de nincs efféle jelentősége, szimplán csak mindig szeretett kalapot hordani.

Két Somát hogyan különböztetitek meg egymástól?

Nagyon szeretnék valami megoldást találni erre. Sajnos nem lehet hangsúlyokkal játszani vagy ilyesmi, így marad az, hogyha azt mondjuk, hogy Soma, egyikük idefigyel, ha nem az, akire gondoltunk, ránézünk a másikra. Valamikor még próbáltak ilyesmit, hogy az egyik dj Soma, a másik mc Soma, de ezt sose fogjátok és mi sem fogjuk tudni, hogy melyik-melyik. Tehát két körrel vagyunk kénytelenek letudni egy megszólítást.

Nem szerettek, vagy nem szeretnétek magyarul énekelni?

Egyik sem. Kollektívan írjuk a dalokat, nem az van, hogy Soma otthon egyedül megírja őket, hanem lemegyünk, zenélünk, Soma pedig elkezd rá halandzsázni, először angolul, valószínűleg azért, mert ebben a stílusban világ életében csak angol előadókat hallott. Nem ismerünk sok magyar előadót, aki inspirálna minket ebben a stílusban. Előbb jutnak el hozzánk a nagyobb brit vagy amerikai zenészek. Soma élt sokáig Angliában, így igazából teljesen természetes dolog számára, hogy angolul énekel. Kényelmesebb mindannyiunk számára az angol, jobban beleillik a hangulatvilágba.
kép helye

Fotó: sgfdhsg ( )

Kávé vagy tea?

Szerintem tea, ahogy belegondolok, hogy ki hogyan kezdi a reggeleket. Azt tudom, hogy a Deli Soma szereti tejjel felönteni a teát. Szóval igen, tea egyöntetűen.

Alapvetően milyen volt a mai koncert, hogy éreztétek magatokat?

Ez volt az egyik legjobb koncertünk, szerintem. Eddig mindig a Hajó gyomrában játszottunk, először jöttünk fel ide. Teljesen más a légkör, hogy itt van az arcodban a közönség, nincsen nagy távolság, nincsen kordon, hanem egy teljesen intim szférában vagytok. Soma emiatt nagyon sokat magába szívott ebből a dologból, jól reagált rá, sok spontán dolgot mert megcsinálni, az egyik legjobb show-nk volt.
kép helye

Fotó: sgfdhsg ( )

A lemezborítók hogyan születtek? Van valami különleges jelentésük?

Az EP és a nagylemez és minden, amit Facebook-on láttok, Soma keze munkája. Elvégezte a Budait, grafikán most a MOME-n van animáció szakon, neki ez a művészeti ág a zenén kívül teljesen benne van az életében... Amikor elkezdtük a számokat írni és megvolt úgy a tízből hat, akkor megvolt a hangzás, hogy mi az, amit csinálni fogunk, ezt a westernesebb sivatagosabb hangzásvilágot, ezért abból táplálkozik. Hegyek, dombok, ez volt az alap, sok ismétlődő illetve szaggatásos effektet használtunk, a külalak erre a hangzásra emlékeztet. Az pedig csak egy plusz, hogy van egy sziluett a borítón, szóval az ég a fekete rész, ha pedig elfordítod kilencven fokkal, az egy emberi arcnak a profilja, ami egy tök jó dolog, ha valaki éppen csak nézelődik és nem vette még észre. Ettől az egész kicsit különlegesebb nekünk is, mert mi tudjuk. Nem akarjuk mindig kiadni, de most már eltelt egy kis idő, talán észrevették az emberek maguktól is.
kép helye

Fotó: sgfdhsg ( )
Egy-egy koncert előtt mennyire vagytok lámpalázasak?

Pont most a Soma megkért mindenkit, hogy nyújtsuk ki a kezünket, de nem volt túlságosan izgalmi lázban a testünk. Nem tudom miért, általában nem szoktunk izgulni. Soma a nyáron csinált egy tucatnyi egyszemélyes akusztikus előadást azért, hogy játsszon olyan számokat, amiket alapból nem, és hogy érezze megint azt, hogy milyen izgulni, mert ő nagyon szeret. Ettől más az egész, egy vizsgadrukk sok mindent kihoz az emberből. Úgy volt vele, hogy egyedül másmilyen lesz. Alapjaiban nem szoktunk izgulni, közben lehetnek kis bakik, amik feltüzelik az egészet, illetve a közönség reakciói tudnak adni egy ilyen pluszt.
kép helye

Fotó: sgfdhsg ( )

Köszönjük szépen az interjút!
Komjáthy LiliA cikk értékelése 2,5 - 2 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:39:59, oldal 257 ms