Beszélgetés a Hősök lemezlovasával, Dj Gozth-tal
Nagy Zsolt, művésznevén Dj Gozth, az ország egyik legnépszerűbb HipHop / R'n'B lemezlovasa. A Hősök hivatalos csapattagja 2011 óta. Pont ebben az évben Nyíregyházán találkoztam Velük először, a FŐHE fesztiválon. Igazából nem is sejtettem, hogy ott kötünk ki. A fesztiválra is csak azért mentünk, mert konkrétan a munkahelyünk "udvarában" tanyázott, mi meg lusták voltunk messzebb menni, de ha már itt van a szomszédban, miért ne. Egy fárasztó munkanap után a legjobb gyógyír egy Cloud 9+, és egy Hősök koncert. Mint a gyerek a száz polcos cukorka boltban, azt se tudja hova nézzen, melyik extázist dolgozza fel először? Az első sorban tomboltunk. Nem vagyok az a nagy rapper, de életemben nem élveztem még ennyire Hősök 'felvonulást'. Na, ekkor világosítottak fel, hogy az a Gozth, ő is egy Hős...
Második alkalom is Nyíregyházára esett, augusztus utolsó szombatján sikerült eljutnom egy Hősök koncertre. Ahol már testközelből nézhettem, hallhattam őket és szerencsém volt beszélgetni Dj Gozth-tal.
Őszintén, nem sejtettem mi vár rám - ezekkel a Dj-kel mindig vigyázni kell ;D - de bátran belevetettem magam a mély vízbe, ha az indiánok is úgy akarják, hát úgy lesz.
Elővettem minden írói műszerem, és ízekre szedtem a Hősök (lemez) lovagját - faljátok az eredményt!
kép helye

Fotó: Oláh Attila ( )

Mesélj magadról egy kicsit, mikor döntötted el, hogy Dj szeretnél lenni?

Először is szia, és köszönöm a megkeresést, megtisztelő.
1987. Július 16-án születtem Ajkán, nemrég töltöttem be a 28-at, 10 éve foglalkozom a zenéléssel mint DJ, 6 éve Budapesten élek, 4 éve pedig a Hősök csapat lemezlovasa vagyok, nem dohányzom és imádom az állatokat. Talán ezzel mindent el is mondtam, köszönöm az interjút, szia :)
Viccet félretéve... Körülbelül, 9 éves koromban, mikor nézegettem a rap videoklipeket, meg láttam élőben is hiphop DJ-ket (Györemix!, Sikztah, Zulu) az ajkai break versenyeken, majd mikor később 2003-ban elkezdtem járni a veszprémi K-oS! Partykba, ahol a bulizás mellett figyeltem az ott játszó srácokat (Gerysson, Majestik, Kool Kasko...), lenyűgözött amit csináltak és akkor végkép elhatároztam, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni, de nem azért, mert ezzel majd jól tudok csajozni, hanem mert tényleg érdekelt, és mindenképpen akartam magammal valamit kezdeni, és ez volt az, ami nagyon megfogott. Előtte már breakeltem, festettem, próbálkoztam a rappeléssel is, de csak úgy, hogy Sub Bass Monster számaival léptem fel az általános suliban különböző rendezvényeken, de egyszer voltam olyan bátor is, hogy elindultam egy városi „ének” versenyen, ahol elrappeltem Szabi valamelyik számát, megtapsoltak, kaptam valami oklevelet is. Nagy Sub Bass rajongó voltam régen, még a Tovább is van, mondjam még? című albumába is beleírt a köszönet részbe, hogy „Nagy Zsoltnak, a legnagyobb rajongómnak” :)
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )

Hogy indult a karriered? Voltak nehezebb időszakok az elején, vagy minden adta magát, és kihasználtad a lehetőségeket?

2004 végén kezdtem el szép lassan megvásárolgatni az ehhez szükséges bakelit lemezjátszót, keverőt... Majd rengeteget gyakoroltam otthon, aminek gondolom a többi lépcsőház lakó annyira nem örült, mert elég hangosan csináltam, de szerencsére soha nem szóltak.
Amúgy semmi nem adta magát csak úgy, én mindenért megdolgoztam és szép lassan lépkedtem feljebb a létrán sok-sok éven át, meg akkoriban a HipHop DJ-k 99%-a bakelit lemezről zenélt, ahogy természetesen én is, viszont sok lehetőségem nem volt, de szép lassan sikerült pár helyre bejutnom zenélni, és láttuk tesómmal, hogy van értelme saját bulikat is csinálni plusz fellépőkkel Ajkán, mint például, Hősök, Deego, SP, Siska, Copy Con... és ezek után kezdtek el szép lassan más városokba is meghívni fellépni.


Milyen egy Dj élete, - ez mindig is érdekelt –, a munkád szó szerint utazásból és bulikból áll? Milyen érzés ez?

Természetesen jó érzés, jó érzés látni az embereket, ahogy boldogan önfeledten buliznak, jól érzik magukat azokra a zenékre, amiket játszok nekik, nagyon sok feedback-et kapok közben és bulik után is üzenetekben, és ez rettentően jól esik, feltölt. Ami mostanában igazán jól esett és nagyon megörültem neki, az az, hogy az idei Balaton Sound-on fellépő Rae Sremmurd testvér duó rám táncolgatott a Balatonon a vízibicikliken, miközben én játszottam, mert hallották a zenéket. Ezt sajnos én nem láttam, de hetekkel később egy lány ismerősöm mesélt egy sztorit, hogy ott ültek a helyszín mellett a parton, ahol zenéltem, és odavízibiciklizett hozzájuk pár fekete srác, akik megpróbálták őket felcsípni, hogy menjenek velük kicsit vizibicózni, mert ők lassan fellépnek. A lány nem ismerte őket, fogalma sem volt arról, hogy kik is ők és milyen fellépésről beszélnek, de mikor mesélte nekem, én kezdtem összerakni a képet, hogy kik is lehettek azok, mutattam neki egy videoklipjüket, és mondta, hogy igen, ők voltak. Mondom ezt nem hiszem eeeel, ilyen nincs... De szerencsére este találkoztam is Swae Lee-vel, gyorsan fotó vele meg hívtam az SP-t is telón, hogy azonnal jöjjön hátra a backstage-be, mert itt van az egyik srác, ugyanis Krisztián is nagy Rae Sremmurd rajongó. Amúgy imádok a feketéknek játszani, mert nekik bármit is rakok fel, megörülnek rá és ismernek mindent, majd agyon dicsérnek, fotózkodnak velem, kérik az elérhetőségem...
Amúgy természetesen imádom az egészet, ha nem így lenne nem csinálnám már, ezért minden zenélés számomra ugyanúgy buli, mert én már nem igazán járok el bulizni külön, ezért közben élem ki magam. Az utazgatásnak is megvan a maga szépsége, de van, hogy néha meg kell miattam állni, mert telefonnyomkodás miatt hánynom kell és akkor “hipp-hopp, jön Vuk”. *nevet*
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )

Nemsokára vége a fesztiválszezonnak, mi jön ezután? Téli időszak, koncertek, partik – gondolom, folytatódik a munka?

Igen igen, folytatódik minden, én zenélek ugyanúgy az éjszakában, és a Hősök fellépések szintén pörögnek majd, amiből októberben kettő extrább bulink/fellépésünk is lesz: az egyik 10-én Németországban a kint élő magyaroknak Münchenben, a másik pedig 23-án Hősök szülinapi megőrülés a veszprémi Expresszóban.


Mesélj egy kicsit a Hősökről, hogy kerültél a csapatba, és hogy érzed magad a fiúkkal? Teljes értékű bandatag lettél?

Teljes igen. Már több mint 4 éve, azaz 2011 óta vagyok a hivatalos lemezlovasuk, de a mi barátságunk és ismeretségünk sok-sok évre nyúlik vissza, olyan 2002-re, mikor én még nem is zenéltem, és többnyire egyedül jártam Veszprémbe bulizni, ott valahogy hamar összehaverkodtam azokkal a srácokkal, akik az ottani Hiphop kultúra magját alkották, akikkel aztán együtt jártam mindenhova, bulikba, graff jam-ekre stb. Ők is ebben a körben voltak. Majd mikor elkezdtem zenélni és partikat szervezni, elhívtam őket is fellépni, és az Eckü mondhatni felfigyelt rám, intézett nekem pár zenélési lehetőséget, aztán elkezdett elhívni az ő fellépésükre is, hogy csináljam meg nekik ezt-azt. Ez 2009-ig tartott, amikor is én felköltöztem nyáron Budapestre, de a jó barátság továbbra is megmaradt persze, aztán én 2 év után, azaz 2011 nyarán kiléptem egy partysorozatból, amiben addig voltam, és egyik napról a másikra már a srácokkal mentem fellépni, és persze, hogy jól érzem magam velük, rengeteg közös fellépés, buli és élmény van a hátunk mögött. Amúgy a bátyám mellett az Eckü az, akinek rengeteget köszönhetek.
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )

Mik a jövőbeli tervek? Ha nem is nézünk távolra, mi lesz 2016-ban a menet?

Jövőre lesz 15 éves a Hősök, van egy pár tervünk ennek kapcsán, de részletekbe nem mennék bele. A magam részéről pedig csinálgatom a mixeket, ahogy csak tudom és időm engedi, a többi meg majd jön, nem szeretek előre tervezgetni, mert beleélem magam, aztán ha nem úgy alakul, akkor meg csalódott leszek.


Még annyit árulj el, ha nem titok, honnan jött a Dj Gozth név?

Titok, de most az egyszer kivételt teszek, és elárulom :)
A bátyámat gyerekkorában, mikor bújócskáztak a játszótéren, elnevezték szellemnek, vagyis Ghost-nak, mert mindig olyan helyekre bújt el, amit még egy vak is észre vesz, de érdekes módon, soha nem látták meg, aztán a barátai elkezdtek engem Kis Ghost-nak hívni, és ahogy telt múlt az idő, nem voltam már olyan kicsi, akkor így lemorzsolódott a „kis” jelző, és engem is ugyanúgy Ghost-nak hívott mindenki, de tényleg mindenki, még a tanárok is a sulikban, így mikor elkezdtem ezt a zenélgetős dolgot, akkor a név adott volt hozzá, viszont gondoltuk, hogy biztosan van a világban és Magyarországon is Ghost nevén dj, ezért kicsit megvariáltuk a betűket, de úgy, hogy közben mindenki számára egyértelmű legyen, hogy ez én vagyok és ugyanúgy kell kiejteni mint a ghost-ot, és pluszban egyedi is lesz, és hát ez lett belőle, viszont sajnos mégsem egyértelmű a jelentése és a kiejtése mindenkinek, évekkel ezelőtt el is határoztam, hogy inkább simán Ghost leszek, de lebeszéltek, mert hogy ez így egyedi, így ismer az ország már, és majd idővel megtanulják helyesen kiejteni meg leírni. Amúgy pár éve gondoltam rákeresek a neten, hogy létezik-e ilyen szó, hogy gozth, és meglepődve tapasztaltam, hogy van, és ha jól értelmeztem, akkor Indonéziában ez egy vezeték vagy keresztnév, de a jelentésére még nem találtam rá...
kép helye

Fotó: Belovics Attila ( )

...hát arra én sem, és bár megígértette velem, hogy ne nevezzem sztárnak, mégis rátaláltam a legnagyobb sztár oldalon az adatlapjára. :D Ezek a rajongók...
Ha Te is felvennéd Vele a kontaktot, van rá lehetőség:

Facebook: facebook.com/djgozth
Mixek: mixcloud.com/gozth
Instagram: instagram.com/djgozth
Twitter: twitter.com/djgozth
AnnieTHaleA cikk értékelése 4,8 - 4 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2019.01.22 14:18:13, oldal 231 ms