Kérdezzük meg egymást II.

A kérdés: Chimamanda Ngozi Adichie, a kortárs nigériai irodalom egyik legnépszerűbb szerzőjének a legutóbbi műve egy személyes esszé arról, hogy mindenkinek feministának kéne lennie. Úgy néz ki, hogy Svédország összes 16 évese kap majd ebből (decemberben már kapott) a könyvből egy példányt. Mennyire tartjátok személy szerint ezt jó ötletnek? Mikor normális még a feminizmusság, és hol tartunk mi ebben? TE miről tudnál így írni és kiállni mellette?

× Kemény Zsófi, (slammer, költő, író):
A feminizmus hirdetése addig normális, amíg egyetlen olyan ember is akad ezen a bolygón, aki szerint a férfiak felsőbbrendűek, így több jog, hatalom és lehetőség illeti meg őket, mint a nőket. És amíg bárki is azt hiszi, hogy a feminizmus nem ez, hanem szőrös hónaljú, agresszív nők támadása a férfiak ellen. Szép és követendő gesztus volt a svéd kormánytól, hogy ezt a könyvet a tizenhat évesek kezébe adta, és ezzel is segítette, hogy a feminista gondolkodásmód normává emelkedjen. Hogy miről tudnék annyira hatásosan és magas színvonalon írni, hogy az én gondolataim érdemesek legyenek ilyen szintű terjesztésre, azt nem tudom. De a slam-színpadon nap mint nap igyekszem az egyenlőséget, a szabadságjogokat és az egyéniség tiszteletét hirdetni.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
× Réka, (www.habfurdo.com bloggere):
Arról, hogy mennyire jó ötlet az, hogy a könyvet megkapja minden 16 éves, nem igazán tudok nyilatkozni, mivel nem tudom pontosan, milyen "feminizmus" fogalmat boncolgat a könyv.

„Feminista az, aki hisz a nemek társadalmi, politikai és gazdasági egyenjogúságában.”

Azt hiszem, ha a könyvnek valóban ez az alap magja, akkor ez egy jó kezdeményezés. De míg nem olvastam a könyvet, addig nem mondhatok erről véleményt. Szerintem ugyanis az egyik legnagyobb probléma a feminizmussal az, hogy nincsen egyetértés abban, hogy ki mit tart feminista nézetnek. Vagy éppen anti-feministának. Példának okáért véleményem szerint az Ákos körüli botrány is nevetséges hajcihő volt egy, a szövegkörnyezetéből kiragadott mondat miatt, holott a saját feminista fogalmam szerint én is a feministák közé tartozom - tehát egyesek szerint fel kellene háborodnom azon, amit mondott. De én nem tettem. Büszke vagyok arra, hogy nő vagyok, és remélem a jövőben megélhetem az anyaság szerepét, amely csoda bizony csak nekünk, nőknek adatott meg. Kik élhetnének vele, ha mi nem akarunk? Annál nagyobb igazság kevés van, minthogy mi nők szülhetünk ... Én úgy gondolom, a gyermekvállalás kérdése nem vita téma. Kívánom minden nőnek, aki vágyik arra, hogy gyermek áldásban legyen része, az élhesse meg a csodát (és azoknak akik nem, azt kívánom, hogy senki ne bántsa őket emiatt, de ne legyenek túl sokan, mert ha véletlenül minden nő úgy döntene ő nem akar gyermeket, mert joga van nem gyermeket vállalni, akkor kérdem én, mi lenne az emberiséggel... ).

Elvárom - feministaként (a saját fogalmaim szerint) -, hogy az anyaság csodáját a férfiak tiszteljék a nőkben. Nem akarok egyenlő lenni a férfiakkal, mert én nő vagyok. Ők se akarjanak egyenlők lenni velem. Egy mérlegre sem akarok velük állni, mert nincs az a mérleg, ami megmutatná a valóságot. Ismerjenek el, tiszteljenek a nőiességem miatt, mint ahogy én is tisztelem őket a férfiasságuk miatt. Ne mondják, hogy valamire nem vagyok képes mert nő vagyok, de ismerjem el, ha nem vagyok rá képes... a férfiak sem képesek sok mindenre, és legyenek szívesek ezt ők is elismerni. Számomra a "normális" feminizmus egyszerűen emberi jog. Senkit ne bántsanak sem fizikailag, sem pedig verbálisan a neme miatt. Senkit ne használjanak ki a neme miatt. Senkire ne kényszerítsenek rá semmi olyasmit, ami nem emberhez méltó, az emberi jogai miatt. Tanulhasson mindenki azt amit szeretne, és ne az döntse el, hogy ő jó lesz-e a szakmában, hogy mi van a lába között...vagy éppen, hogy mekkora a melle. Ne azért ne lehessen valaki például cégvezető mert nő, hanem azért, mert esetleg nincsenek megfelelő vezetési képességei, ami ugyan úgy igaz lehet mindkét nemre. Ne okozzon felháborodást, ha egy nő többet keres mint egy férfi... vannak férfiak, akik többet keresnek más férfiaknál... és vannak nők, akik többet keresnek mint én... Az én feminista fogalmamhoz hozzátartozik, hogy a pénz ne válogasson nemek szerint. Válogasson képességek szerint. Valahogy így látom én a normális feminista kereteket.

Hogy én miről tudnék úgy írni, ahogyan az említett írónő tette? Talán az önbizalomról, az önmagunk mellett való kiállásról, a saját értékeink fel-, és elismeréséről... talán. Legalábbis mindenképpen szeretném, ha ez így lenne. :)
˙

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

× Barok Eszter, (újságíró):

Magát a művet nem ismerem, így arról nem tudok nyilatkozni, hogy kötelező olvasmányként kanonizálnám-e. Maga a feminizmus annyit tesz, hogy a nők a férfiakkal egyenrangúak, egyforma jogok és lehetőségek illetik őket. Ebből a „jogok” rész a legtöbb nyugati társadalomban megvan, a „lehetőségek” már kevésbé. Ahogy mondani szokták, a nő dollárja a hetvenöt cent, mivel ennyivel keres átlagosan kevesebbet a férfinél ugyanazért a munkáért, ugyanabban a pozícióban (ha eljut egyáltalán ugyanaddig a pozícióig, ugye, mert erre is jóval kevesebb az esélye a statisztikák szerint a képességkészletétől függetlenül). Egy egyenlőségre épülő társadalom minden egyes állampolgárnak érdeke, ezért nem árt már az iskolában elkezdeni az ezzel kapcsolatos oktatást. Sajnos mi Magyarországon ebben még sehol nem tartunk, de a Bagdy-Ákos-Kövér-vita nyomán talán lassanként elkezdődik egy paradigmaváltás.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

× Pilló Péter, (az "Alvajárók égboltja" nevű együttes egyik frontembere):
Érdekes adatokat taná'tam az interneten, vagy hogy hí'jákon.
Svédországban a nőknek áll a világ, a parlament 50% nő, míg nálunk csak 10. Közben Kovács Ákosok, és 67. helyen állunk a világ jóléti ranglistán, a Legatum Institute szerint. Vannak itt szégyellni való adatok, de Svédország az 5. legfainabb hely a világon... Bár tombol a feminizmus, és acsarkodó nők hada terrorizálja a férfiakat.
(A fent említett lista egyébként 142 országot rangsorol, és így az EU végén kullogni nem olyan ciki.)

Bár nekünk is vannak társadalmi szervezeteink, akik a nőket támogatják, és képviselik az érdekeiket, 1945' és 1956' között még pártjuk is volt, ez Svédországban sokkal magasabb színvonalon zajlik.

Mint zenekar, azt mondjuk, hogy: Tök jó az ingyen könyv a gyerekeknek, legrosszabb esetben betehetik a szekrény alá, hogy ne billegjen, vagy begyújthatnak vele.

A feminizmus egészségességének határáról fogalmam sincs. Nálunk ajtót nyitnak, és nehéz csomagokat vesznek át a férfiak, ezek Svédországban sértés számba mennek.
Én elvegetálok az engem körülvevő férfi-nő erőviszonyok között, és unalmasnak tartom ezt a folyamatos suffrageszerű vergődést. A 20. században kezdte zavarni a világ nőit saját nyomoruk, és kezdtek hangot adni neki érdemben. Úgy látszik ez korunk vívmánya, akárcsak a szívátültetés, vagy a napkollektor.
Ami Svédországban történik, az szerintem korántsem normális, hogy az állam bünteti a prostitúciót, de kizárólag a szolgáltatást igénybe-vevő felet, és nekem kicsit az is fura, hogy Stockholm püspöke nő, aki nyíltan vállalja, hogy leszbikus. Vagy, hogy a “SCUM Manifesto” (Society for Cutting Up Men) című uszító hangvételű, férfigyűlölő írást, ahol "biológiai tévedés"-ként emlegetik a férfit, a feminista alapműként értelmezik.

Vannak még bajok kis hazánkban a feminizmust illetően, de mivel nincs?
Érthető a gyengébbik nem zúgolódása a fizetések korrekcióját illetően, de éppen csak tegnap kaptak szavazati jogot. Kisujj kérés szagú a történet. Szerintem idővel orvoslásra kerül, akár a felső vezetői szférában való nők arányának korrekciója, de napjainkban
valószínűleg előbb építene még egy kerítést Orbán, minthogy egy nő állna az ország élére.
b]
A TED-en az írónő beszédet is mondott e témában. Úgy éreztem, be kell tennem ide a végére, hogy szép kerek legyen ez az egész heti kérdés.

Jó olvasást, és ha bármi van ezzel kapcsolatban bennetek, akkor ne habozzatok, írjatok s osszátok meg velem / velünk! Hisz tudjátok: Kezdjünk el beszélgetni egymással.
Varga MajaA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:39:48, oldal 246 ms