Kérdezzük meg egymást III.

A kérdés: A napokban, különösen itt nálunk Magyarországon, egyre jobban megosztódik a "Saul fia"-ról szóló véleményezés. De most, talán, hogy az előző kérdések után egy kicsi enyhítés jöjjön: Ha veletek szembe állna Nemes Jeles László, mit mondanátok neki?

× Kardos-Horváth János, (zenész):
Azt mondanám neki, hogy: "Gratulálok a film sikeréhez. Nagyon sajnálom, hogy nemzeti sorsközösségünk ilyen undorító módon viselkedett a második világháború alatt, és félő, hogy Magyarország lakossága sokáig nyögni fogja a holokauszt alatt elkövetett bűneit. Ez egyfajta kollektív karma. Remélem lesz következő film, amelyen keresztül a világ megismerheti közös magyar univerzumunk, Magyarországunk másik, talán vidámabb arcát is!

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

× Kele Dóri, (Instavers alapítója):
A rendezőnek gratulálnék elsősorban a Golden Globe-hoz, majd megköszönném, hogy hírét viszi az országnak. A magyarok ilyenkor szeretnek igazán magyarok lenni. Azt tanácsolnám neki, amit Pion István (ebben a cikkben: http://mno.hu/vezercikk/tovabb-saul-tovabb-1323163) hogy ha lehet, ne olvasson kommenteket, nem szabad.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

× Barok Eszter, (újságíró):
Még nem láttam a filmet, de maga a holokauszt témája érdekel. Ostoba dolog politikai ügyet csinálni egy alapvetően esztétikai kérdésből, de a jelenség szépen illusztrálja azt, milyen feldolgozatlan traumáktól és feszültségektől terhelt a közös magyar múlt. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjével ért el világsikert, így szívesen megkérdezném, milyen út vezetett idáig. Nem elsősorban a körülményeire gondolok - rendező apa, intenzív gyerekkori filmélmények, - hanem arra is, ahogyan kitartott és hitt magában, az első ötlettől a megvalósításon át a kritikákig. A mentális folyamat érdekel, a siker térképe.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

× Kemény Zsófi, (slammer, költő, író):
Gratulálnék, és az új terveiről kérdezném. Szerintem az ember arról szeret beszélni, ami éppen foglalkoztatja és lelkesíti, nem pedig arról, ami készen van. Azért csinál az ember műveket, hogy azokban elmondja, amit el akar. És sem értelmezni, sem elemezni nem az alkotó dolga, arra ott van a néző, az olvasó, a hallgató, a kritikus.
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2019.01.22 14:14:11, oldal 227 ms