Ezt hívják barátságnak?

Nonkeen feat. Nils Frahm (D)
The Gamble lemezbemutató


2016. május 1., vasárnap 20:00
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 5000 Ft, elővételben: 4500 Ft.

kép helye

Fotó: A38 sajtóanyag ( )

A kortárs "klasszikus elektronika" egyik nagy zsenije, Nils Frahm, mesébe illő projektje a gyerekkori barátokkal alapított Nonkeen. A trió első lemeze februárban jelenik meg, és ezt a Frahmtól megszokott finomságú, elegáns albumot a német zongorista-producer-zeneszerző élőben mutatja be az A38 Hajón!

Az elmúlt pár éve alapján nehéz elképzelni, hogy Nils Frahm mikor pihen, alszik, esetleg mikor lép ki egyáltalán a stúdióból. (Ha turnézik, akkor.) A (zenéjében nem, de életében bizonyosan) elképesztő tempót diktáló berlini zeneszerző-zongorista-producer tavaly írt díjnyertes zenét az év egyik legjobb német filmjéhez (Victoria), kiadott egy szólólemezt, két lemezt Ólafur Arnaldsszal, speciális zongorát készített magának, turnézott, és… és felelevenített egy régi projektet, aminek története olyan szép és olyan meseszerű, mintha maga Frahm találta volna ki az egészet.

Volt egyszer a csodálatos 1989-es év, amikor omladozni kezdett a berlini fal, fellendült a forgalom a híres tranzit- és csempészponton, a Checkpoint Charlie-n, Nils Frahm nyolc éves volt, és folyton együtt lógott haverjával, Frederric Gmeinerrel. Egy sporttáborban találkoztak össze az endékás cserediákkal, Sebastian Singwalddal, és a három gyerek hetekig különböző magnókkal és egyéb hangfelvételi eszközökkel mászkált.

A barátságot a német újraegyesítés csak megerősítette, és a három fiú hosszú hónapokat töltött együtt Berlinben, míg össze nem hozta saját zenekarát. Az együttes egészen 1997-ig, tehát 15 éves korukig működött kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ekkor azonban egy súlyos baleset (egy fesztiválon leszakadt körhinta bezuhant a színpadra koncert közben) derékba törte az ígéretesen induló karriert.

A barátok évekkel később kezdtek újra együtt zenélni. Nils Frahm eddigre már Nils Frahm lett... Frahm, Gmeiner és Singwald klasszikus jazztrióként is játszottak, aztán elővették a régi felvételeket, ezeket egészítették ki, manipulálták, dúsították… A végeredmény: egy gyönyörű, feszes, ugyanakkor mégis szellős, ambienttel és jazzel egyaránt kacérkodó album, a Gamble, ami február 5-én jelenik meg a neves belga elektronikuszenei kiadónál, az R&S Recordsnál.

És a három barát turnéra is indul a lemezzel, ami május 1-én érkezik az A38 Hajóra. Nils Frahm egy évvel óriási sikerű budapesti koncertje után visszatér, ezúttal gyerekkori barátaival, hogy bemutassa legfrissebb elektronikus-akusztikus projektjét, a Nonkeent.

A zenekar tagjai:
Nils Frahm: zongora, elektronika
Frederic Gmeiner: elektronika, basszusgitár
Sebastian Singwald: elektronika, dob

Lemezek:
The Gamble, 2016.02

˙˙
forrás: A38

Kár lenne kihagyni, igaz? Első sor lefoglalva!
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.16 21:47:45, oldal 2.371 ms