Mi is az a Margó-díj?

Második alkalommal adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amivel pénzdíj és a Margó Irodalmi Fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A tavalyi, első Margó-díjat Totth Benedek nyerte "Holtverseny" című regényével:
"Tudom, hogy tudja, hogy tudom, hogy kamuzik."

A pályázatra idén huszonegy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, ezekből a díjra esélyes tíz kötetet hét kiadó jegyzi, van köztük két ifjúsági regény és két sci-fi is. Az alkotók között négy nőt, hat férfit, huszonnégy és hatvanhét évest, illetve József Attila-díjas költőt is találunk. A díjat október 16-án este adják át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár új helyszínén, a Teslában. A szakmai partnerek mellett a fesztivál kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata.

A Margó-díj idei 10-es listája a következő:

Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből (Magvető, 2016, 86 oldal, 2490 Ft)
Makai Máté: Koriolán dala (FISZ, 20146, 162 oldal, 1800 Ft)
Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete (General Press Kiadó, 2016, 228 oldal, 2490 Ft)
Mészáros Dorka: Én vagy senki (Tilos az Á Könyvek, 2016, 287 oldal, 2990 Ft)
Michael Walden: Eshtar - Első könyv (Metropolis Média, 2016, 491 oldal, 3990 Ft)
Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese (Magvető, 2016, 272 oldal, 2990 Ft)
Molnár T. Eszter: Stand-up! - Egy majdnem normális család 1. (Tilos az Á, 2016, 245 oldal, 2990 Ft)
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek (Kalligram, 2015, 328 oldal, 2800 Ft)
Ronil Caine: Lilian (Metropolis Média, 2016, 320 oldal, 2990 Ft)
Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak (L'Harmattan, 2016, 236 oldal, 1990 Ft)

A zsűri tagjai idén Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága, Szabó Zsuzsa pedig a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

A Margó-díj esetében a nevezett címek között ugyanolyan feltételekkel mérettetik meg az irodalmi életben verseivel vagy drámáival évek óta jelen lévő szerző és a fiatal, publikálás nélküli versenyző. A zsűri elsősorban azt veszi figyelembe, mit vállal az adott könyv, és ahhoz képest milyen eredményt ér el, tehát alapvetően nem egymáshoz hasonlítják a szövegeket, azokat önmagukban értékelik.

„A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akik íróilag még lehet, hogy nincsenek készen, de a szövegüket szerettük, és egy második könyvet is a kezünkbe vennénk tőlük, így akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet” - nyilatkozta Valuska László.

A tavaly első alkalommal kiosztott Margó-díjat Totth Benedek nyerte "Holtverseny" című regényével: a díjjal járó szakmai támogatás keretében a könyvhez a Balassi Intézet próbafordítást készíttetett, illetve a szerző felléphetett kötetével a Lipcsei Könyvvásár Bookpitch programjában. A "Holtverseny" nemzetközi karrierje hamarosan a francia és a szlovák kiadással folytatódik, itthon pedig, a Bookline kereskedelmi támogatásának is köszönhetően, már a második utánnyomáson van túl.

A Margó Irodalmi Fesztivált hatodik éve rendezik meg a nyári Könyvhéttel párhuzamosan, kiemelten a magyar írókra és irodalomra összpontosítva. Az idén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósuló rendezvény, az őszi szezonban újításként, könyvvásárral egészül ki: a legtöbb kiadó jelenlétével az irodalmi szórakoztató programok mellett kedvezményes könyvvásárlásra nyílik lehetőség.

Ami pedig a tartalmat illeti, a Margó-díjon felül az őszi Margó a kortárs külföldi szerzők bemutatására fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között a lengyel Joanna Batornak, a szlovén Drago Jancarnak, az olasz Alessandro Marinak, és francia Jean Matternnek.

A magyar fellépők közül új kötettel jelentkezik például Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az "Emlékiratok könyve" megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli a Margó. 1956-ra szintén emlékezik a fesztivál, például a "Litera Szigorúan titkos" című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával és Grecsó Krisztiánnal.


Budapest a fiatal tehetségekért program

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult kezdeményezés elsősorban a különböző művészeti ágak, az irodalom mellett a képző- és az előadóművészet területén kiemelkedő fiatal alkotók és projektek támogatása érdekében jött létre. Szintén az őszi Margó utolsó estéjén adják át a Budapest, a fiatal tehetségekért program különdíját, amihez Budapest Főváros Önkormányzata által biztosított 150 ezer forintos pénzjutalom, valamint egy BVA budapesti élménycsomag is társul. A különdíjat tavaly Papp-Zakor Ilka kapta az Angyalvacsora című kötetéért. A tavaly indult programot a Főváros olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és az egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében.

Október 12-16, Margó fesztivál!
Facebook link: https://www.facebook.com/events/881232218649679/?fref=ts
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:39:02, oldal 524 ms