Mert ha Shakespeare koreográfus lett volna...

Teltház. De már a Ludwig kávézórészlege megtelik hangos és jókedvű külföldiekkel, s ahogy elindulsz, az egész MÜPA területén angol és francia foszlányokat hallasz, és ez nem csökken a Fesztivál terem előtt sem. Ez a bábeli édes zűrzavar adja a Győri Balettre való ráhangolódást. Majd bemész, nézed az embereket, akik jönnek, nevetnek, megnyugszol, hogy itt mindenki nyugodt, s lassan elkezdődik az, amiért jöttetek. Rómeó és Júlia. Balettben.

Olyan érzésem volt, mintha olvastam volna a könyvet. Az oldalak megelevenedtek a táncosok által. Egy szép ívet kaptunk, és a némafilm zajongott a ki nem mondott szavaktól, párbeszédektől, kiáltásoktól, mert egyszerűen hallottad azt, amit nem mondanak ki, csupán eltáncolnak. Hallod a csendet. Hallod a gondolatokat.

A tánc beszédesebb, mint az élőszó, és itt ezt most letisztultan, magától értetődően sikerült elérni. Nem igaz az, hogy a test alapból beszél. Tenni kell érte. Talán a jelenlét az egyik kulcsszó, a bizalom mellett. Az a fajta bizalom, amivel egymás felé fordulnak a táncosok: egyé válnak, egy egységgé épültek össze az idő folyamán, és ezzel a tudással és énképpel lépnek fel a színpadra, hogy elvarázsoljanak minket, hogy történetet meséljenek a zajmentes, csak zenei aláfestéssel létrejött produkcióban, amit Prokofjev szerzeménye jelentett.

Az igazi táncos mindig zajong.
Vámos György balettje ez, ő rendezte avagy koreografálta a mű alapján. A táncosok pedig a Győri balett táncosai.

Az előadás egyszerre lett fiatalos, és egyszerre volt meg benne az időskori-intelligencia. A fiatalok lendülete, szabadsága, vágyakozása lett fűszerezve az amúgy, a mostani fiatalokban is megbúvó bölcselkedéssel. Mert a 20 év alattiak okosak és bölcsek, csupán nem hozzák felszínre, mert azt hiszik, a bulizás, a gondtalanság nem egyenlő a folytonos komolykodással. Pedig nem írott törvény, hogy mindig komolynak kell lennünk, és sosem lehetünk komolytalanok. Rómeó és Júlia az első percektől fogva érzik azt az érdekes érzést, amit nem tudnak hova tenni: és ezt a lelki fejlődést és folyamatot a koreográfus nagyon jól elkapta.

Ismerkednek egymással, megvédik egymást, függni kezdenek egymástól, vágyni a másikra, és közben a maguk közti oda-vissza ellökések mindig megmaradtak. Addig a bizonyos ágy jelenetig. És a végéig, ahol egymás mellett feküdve még utoljára eltáncolják önmagukat egymással.

A Rómeó és Júlia nem örök szerelemről szól, hanem arról az igazi függésről, amikor a másik már fontosabb, mint te magad, csak ez ellen önmagadban fokozottan dúl a harc. S ez a belső harc az egyik okozója, hogy eszükbe sem jut, hogy talán meg lehetne beszélni ezt a szülőkkel, hogy talán, ha megmutatjuk, hogy mi ez az egész köztünk, akkor ők is megértik.És miért? Mert a fiataloknak mindig csábítóbb és izgalmasabb az, amit nem értenek, amit fel sem fognak igazán, csak egyszerűen van és kész és létezik.

De tragédia kell. Halál és ordítás és önmarcangolás. Rátaláltak magukra, a hangjukra, hogy önként vethessenek véget neki. És mégsem haltak meg igazán. A rendes színházi előadásban, amikor már a 120-ik "Rómeó és Júlia" darabot nézem, nem értem, hogy miért nem talál ki végre egy rendező egy olyat, hogy nem halnak meg Júliáék. Vagy legalább úgy mutassa, hogy ne mutassa. Tudom, hogy az a darab tetőpontja, és "fúéshá", de... de ez itt működött. Tánccal. Hogy Mercutio halálánál belesajgott a nyaralós szívem, míg Rómeónál úgy éreztem, (végre), hogy most jön csak a kezdet. Az elindulás valahová.

A kortárs balett, a tánc beszél és énekel. Mercutio haldoklásánál hallottam a saját monológját mondani. Júlia gondolatait pedig akkor, amikor a legjobban nem tudta, mit is csináljon, vagy amikor éppen megtette azt, amit nem is remélt, hogy megfog.

Mozdulatok szívek nélkül, mozdulatok szívvel. Inkább lélek volt, mint szív. Inkább gyönyörű volt, mint mesés. Inkább valódibb volt egy prózánál, mint egy tánc.

A Szegedi Kortárs Balett után a győriek a kedvenceim.
Varga MajaA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:38:08, oldal 257 ms