"Nem tudnék úgy élni, hogy nem tartok ki amellett, amiben hiszek"

Mel Gibson új filmje hamarosan a mozikban! 10 év után újra egy kemény témához nyúlt, és rendezett meg. Ismét egy olyan tabutémát rakott a központba, amiről az emberek nem nagyon beszélnek. A hit kérdése. Ahogy a "Passio"-nál, úgy egészen biztos vagyok benne, hogy ennél a filmnél is a leg220%-os valóságábrázolásra törekedett a rendező: mindennek a pontos utánajárása, mindent úgy csinálni ahogy igazából történt. És ez több, mint maximalizmus.

A nehéz témáknál születnek a csodák.
Amik megosztják az embereket, ott léteznek a csodák.
Kétkedünk, mégis a megmagyarázatlan dolgok sosem fogynak el. Amiket viszont meg lehet magyarázni, azok előbb-utóbb elmúlnak. Hogy is van ez?

És nem a vallásról van szó, amit manapság annyira szépen összemosnak az emberek a hittel. Mintha attól, hogy hiszel, rögvest valamilyen valláshoz kellene tartoznod. Butaság. Különválasztható sőt, talán egy kicsit külön is kell. Mindenki hisz: ki ebben, ki abban. A borban, az emberekben, önmagunkban, a sorsban, abban hogy van valami amitől sosincs egyedül, a csendben, az emlékekben, a jövőben, a jelenlét magasztos erejében, a tudatban, a zenében, a szerelemben, a szexben, abban hogy nincsenek véletlenek, (...), megannyi mindenben lehet hinni.

Desmond Doss abban hit, hogy ő nem fegyvert fog a háborúban, hanem embereket fog megmenteni. Mert az erőszak könnyű, az erőszak ellen felállni nehéz. Atrocitások érték bőven, senki sem hitt benne, aztán a végén ki is tüntették hősként.

Desmond Doss az "Adventista" valláshoz, egyházhoz tartozott, aminek az újkori mozgalom gyökere elsősorban a 19. század első feléig, az Észak-Amerikában kibontakozó Millerita mozgalomig nyúlnak vissza.

Az előzetes is beszédes sőt, egyből azon voltam, hogy ezt meg kell nézni. Arra fókuszáltak, ami kíváncsivá teszi a nézőt. De miről szól pontosan?

"A Hacksaw Ridge Desmond Doss [Andrew Garfield] szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérülélesek szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését."

× Szereplők:
Desmond T. Doss - Andrew Garfield
Dorothy Schutte - Teresa Palmer
Glover kapitány - Sam Worthington
Howell őrmester - Vince Vaughn
Tom Doss - Hugo Weaving
Bertha Doss - Rachel Griffiths

× További stábtagok
- Rendező: Mel Gibson
- Forgatókönyv: Andrew Knight,
Robert Schenkkan,
Randall Wallace

- zeneszerző: John Debney,
Rupert Gregson-Williams

- operatőr: Simon Duggan
- producer: Paul Currie,
Bruce Davey,
William D. Johnson

- vágó: John Gilbert

Bemutató: 2016. december 29.
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:32:28, oldal 269 ms