A hétfő nem egy rossz nap

Bevallom, hogy lefeküdtem korán, mert másnap munka, fáradt voltam, de egész éjszaka nem tudtam aludni. Óránként néztem a telefont, nem hittem el, valami ébren tartott belül. Ma hétfőre virradó reggel negyed hatkor jött velem a hír, hogy nyertünk! Hogy nyertek! Nemes Jeles László és a Saul fia Oscar-díjat kapott a "Legjobb idegennyelvű film" kategóriában.

...és bebizonyosodott, hogy 1, végre valakinek/valakiknek jó ómen vagyok, 2, ha igazán hisz valamiben az ember és végig megy előre ezen az úton, akkor meglesz a jutalom. Nemes Jeles Lászlóék hittek, akkor is, amikor vagy féltucat magyar ember lehúzta őket, ellentmondtak a filmnek. Hittek. Nyertek. Azt hiszem, ez a legfőbb üzenete az egésznek, mindamellett, amiről a film szól: Merjünk hinni abban, amit csináltunk/csinálunk, ne engedjük, hogy lássák rajtunk, mennyire magunk alátemet mindaz a negatív visszhang, amit kapunk. Nem szabad. Ha magadban, ha a többiekben, akik szintén veled vannak, ott állnak melletted, hiszel, és tényleg, igazán, rendíthetetlenül hiszel, akkor a végén meglesz az egésznek a gyümölcse. Nagyon erősen kettészedte Magyarországot a film: vannak, akik rögvest, már a kezdeteknél megnézték és drukkoltak a stábnak, hogy minél több elismerést, díjat kapjanak; vannak, akik nem is akarják megnézni, nem törődnek az egésszel; vannak, akik azt mondják, "abba kéne már hagyni ezt az egész holokauszt témát"; vannak, akik el szerettek volna zárkózni a filmtől, de a nagy elismerés-dömping és nemzetközi elismerés miatt rávették magukat, hogy mégis megnézzék; legvégül pedig vannak azok, akik fújolnak és negatívak, s teszik ezt legfőképpen úgy, hogy nem is látták egyszer sem a filmet. Mondhatnánk azt, hogy a magyar emberek ilyenek: előbb ítélkeznek, később pedig, ha mégsem úgy van, ahogy gondolták, akkor sem mondják ki azt a kifejezést, hogy "tévedtem". De nem csak mi vagyunk ilyenek, mégis most a mi negatív hangunk volt a leghangosabb. Pont a miénk, akiknek a "Saul fia" mellett kellett volna kiállnunk, s egy emberként biztatni és drukkolni Nemes Jeles Lászlóéknak, megmutatva a világnak, mennyire össze tudunk tartani. De mikor leszünk (újra) (mindenki) képesek ilyenre?

Nagyon sokszor úgy volt, hogy megnézem a filmet, már az időpont is ki volt tűzve, de mindig utolsó pillanatban közbeszólt valami. Mintha a sors, mintha Isten nem szerette volna, hogy megnézzem, és én már azzal viccelődtem, hogy "addig nyernek Nemesék mindent, amíg nem látom a filmet". Egy hete tudom, hogy 29-én este a Vígszínházban fogják játszani, már egy hete tudom, hogy ott leszek végre, ez ilyen nagyon belső tudat. Van abban valami lélegzetállítóan gyönyörű, hogy az eddigi Sors-tiltás pont azon a napon szabadul fel, amikor a Saul fia megnyeri a díjat. Véletlen lenne? Ugyan már, még mindig hisztek a véletlenekben?

A "Saul fia" minden, de nem véletlenek összjátéka. Nem véletlen, hogy így kerültek ki, ekkora visszhanggal. Nem véletlen, hogy most lett kész a film és most kerültek a rivaldafénybe. Nem véletlen, hogy a holokauszt témáját dolgozta fel a rendező. Hiszek benne, hogy Nemes Jeles Lászlóék által mutatta meg Isten a mostani emberiséget: hogy milyenek vagyunk mi. Mennyire tudunk örülni, mennyire tudunk ítélkezni, mennyire tudjuk kezelni a múltat, mennyire látjuk meg valamiben a hátteret. Felejtsünk már el ítélkezni.

Gratulálunk Nemes Jeles Lászlónak, és az egész stábnak! És köszönjük!

(Én pedig boldog leszek ott, este nyolckor a Vígszínházban. Ahogy egész nap. Mert megcsinálták úgy, hogy voltak emberek, akik azt várták, elbukjanak. Sosem buknak el azok, akik hisznek. Minden téma aktuális, sosem lesz egy téma felejtő: a hozzáállásunkon múlik minden. Magunkon múlik minden. A Holokauszt témája mellett, a "Saul fia" rajtunk is segít. Ha hagyjuk. Mert hiszek abban, hogy ez a film több, mint film).
kép helye

Fotó: alon.hu ( )
kép helye

Fotó: mozinet.hu (sajtóanyag) ( )

A 88. Oscar-díjátadó gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia győzedelmeskedett. Az alkotás a tavaly májusi Cannes-i debütálása óta megállíthatatlan, és sorra kapja a legfontosabb elismeréseket. Az Amerikai Filmakadémia díját ebben a kategóriában korábban egyetlen film, a "Mephisto" nyerte el 1982-ben, az utolsó jelölt pedig a Hanussen volt 1989-ben. A magyar filmtörténelem legnagyobb nemzetközi sikereket elért alkotása továbbra is látható a hazai mozik műsorán.

A Saul fia eddigi legfontosabb elismerései:

Fesztiváldíjak:
2016 - Santa Barabara Nemzetközi Filmfesztivál
Virtuóz-díj Röhrig Gézának

2015 - Bitola Manaki Brothers Nemzetközi Filmfesztivál
Arany Kamera 300 fődíj Erdély Mátyásnak

2015 - Cannes Nemzetközi Filmfesztivál
Zsűri Nagydíj,
FIPRESCI díj,
Francois Chalais-díj,
Vulcain díj a legjobb hangmérnöki munkáért Zányi Tamásnak

2015 - Chalons-en-Champagne War on Screen
Legjobb rendező díja

2015 - London UK Zsidó Filmfesztivál
Legjobb elsőfilm díja

2015 - Luxembourg CinÉast
Kritikusok díja

2015 - Stockholm Nemzetközi Filmfesztivál
Legjobb rendező díja

2015 - Szarajevó Filmfesztivál
Játékfilm zsűri különdíja

2015 - Torún Plus Camerimage
Bronz Béka díj Erdély Mátyásnak

2015 - Zágráb Filmfesztivál
Fődíj

Filmes szervezetek díjai:

2015 - New York, National Board of Review (NBR):
Legjobb külföldi film díja
2015 - New York-i Filmkritikusok Egyesülete (NYFCC):
Legjobb elsőfilm díja
2015 - Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége (LAFCA):
Legjobb külföldi film díja
2015 - Boston Online Filmkritikusok Szövetsége (BOFCA):
Legjobb külföldi film díja
2015 - New York-i Online Filmkritikusok Egyesülete (NYFCO):
Legjobb külföldi film díja
2015 - Washington, D.C. Area Filmkritikusok Egyesülete (WAFCA):
Legjobb külföldi film díja
2015 - San Francisco-i Filmkritikusok Szövetsége (SFFCC):
Legjobb külföldi film díja
2015 - The Village Voice:
Legjobb színész díja Röhrig Gézának
2015 - Chicagói Filmkritikusok Egyesülete (CFCA):
Legjobb külföldi film díja
2015 – Indiana Filmkritikusok Egyesülete:
Legjobb idegen nyelvű film
2015 – Dallas-Fort Worth Filmkritikusok Egyesülete:
Legjobb idegen nyelvű film
2015 – Southeastern Filmkritikusok Egyesülete:
Legjobb idegen nyelvű film
2015 – The Guardian:
Az év filmje díj
2016 - Variety’s 10 Directors to Watch díj:
Nemes Jeles Lászó
2016 – Arany Glóbusz-díj:
Legjobb idegen nyelvű film
2016 – Amerikai Filmkritikusok Díja:
Legjobb idegen nyelvű film
2016 – Amerikai Operatőrök Társasága (ASC):
Spotlight-díj Erdély Mátyásnak
2016 - Variety’s 10 Europeans to Watch díj:
Röhrig Géza
2016 - Independent Spirit díj:
Legjobb idegen nyelvű film
2016 – Oscar-díj:
Legjobb idegen nyelvű film


2015 - Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál: Alex Friedman-díj
2015 - Budapest Aranyszem Fesztivál: Az év operatőre díj Erdély Mátyásnak
2016 – Budapest Magyar Filmkritikusok Díja: Fődíj, Legjobb rendező: Nemes Jeles László, Legjobb férfi főszereplő: Röhrig Géza, Legjobb hangmérnök: Zányi Tamás, Legjobb operatőr: Erdély Mátyás( forrás: mozinet.hu sajtóanyag)
kép helye

Fotó: Laokoon Filmgroup ( )
kép helye

Fotó: Laokoon Filmgroup ( )
Varga MajaA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:36:54, oldal 250 ms