„Nem ismerek két ellentétesebb várost…”

A február 24-én nyílt tárlat, tablót ad Budapest és Bécs hasonlóságáról és különbözőségeiről ebben a hetven évben. A Kasierstadt és a Székesfőváros hasonlósága tagadhatatlan, úgy építészetileg, mint területrendezési szempontból. A kiállítás tematikusan mutatja be, a két várost, a történelmi lineárisságra is figyelve, a két körút kiépítésétől kezdve, a XX. századig, megcsillantva a jövőjét is a két városnak.

A három teremnyi kiállítást hozzávetőlegesen hetven tabló alkotja, tablónként négy fényképpel, és a hozzájuk tartozó szövegaláírással. Szó esik a hidakról, a parkosításról, az épületek hasonlóságáról, illetve a két város megtervezésénél felmerülő problémákról is, ahol bemutatják a városokat füstbe borító gyárakat és a nyomornegyedeket. Ezekből a témákból láthatjuk, hogy nem egy könnyű kiállításról van szó, kifejezetten nyomasztó tud lenni a sok fekete-fehér kép egymásutánja, amit csak ritkán szakít meg egy színes képeslap vagy egy színezett fotográfia.
kép helye

Fotó: ( fortepan.hu)

Nem meglepően, főként az építészetről szól a kiállítás. A történelmi hagyományoktól való elszakadás, a gyors polgárosodás és az arisztokrácia fényűzése által eklektikussá vált arcképe a két városnak nagyon szépen kerül bemutatásra. Alaposan megmutatják a képek, hogy melyik városrész, milyen fejlődésen ment át, és a korabeli fényben feltűnő ismerős utak és terek mosolyt csalnak a látogató arcára.

Az inkább klasszicista és barokk Béccsel szemben feltűnik Budapest barokk és szecessziós modernitása, hiszen a főváros egyesülése után, alig harminc év alatt építették meg Bécs ikervárosának. Azonban mindkét város közigazgatásilag rendkívül modernnek számított, a nagy sugárutak és a racionalizált utcahálózat ezt máig megmutatja. Remek példa a hasonlóságra a Hősök tere és a Maria-Theresien Platz felépítésének azonossága, hiszen a téren álló szobrot (esetünkben szoborcsoportot) közrefogja két múzeum, amelyek bejárata a térről nyílik. Mária Terézia egyébként a Millenniumi emlékművön is helyet kapott, a szobrok egyikeként, de mint oly sok alkotás, ez is áldozatul esett a háborúnak.
kép helye

Fotó: ( fortepan.hu)

Bár fotókiállításként van hirdetve a Várkert Bazár honlapján, inkább olvasó kiállításnak nevezném, mert a képeket rengeteg szöveg kíséri, és ez egy idő után rendkívül monotonul hat és elfárad a látogató a sok olvasgatásban. De a kurátorok láthatóan nagyon igyekeztek fellazítani ezt, és a mosolyogtató Kosztolányi idézetekkel ez sikerült is. Külön szerencsés, hogy érintőképernyőn játékokat is ki lehet próbálni, ami a családosoknak vagy iskolai csoportoknak nagy könnyebbség lehet. Feltétlenül érdemes legalább másfél-két órát a kiállításra szánni, mert sajnos a szöveg nélkül kevéssé élvezhető így egy kellemes délutáni program lehet, a Bazár megnézésével egybekötve.
Krejcár OttmárA cikk értékelése 4,3 - 3 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:38:07, oldal 250 ms