Két kiállítás kritikája

Különleges helyszínen jártam a napokban, hisz nem is gondoltam volna, hogy valaha elmegyek a Müszibe megtekinteni egy kiállítást. Végül elmentem, nem is egy, de két kiállításra is. Az első a Bakelit szervezésében, a "Talent Tour", a második pedig a hibaisták által rekonstruált fényképkiállítás, a "Mentés Másként" volt.

Az utóbbival kezdem, ami nem igazán hagyott mély nyomot bennem, de ezt betudom a személyes ízlésemnek. A kiállítás az egy éve leégett Uvaterv archívumból szemezget. A megsérült képeket különböző művészek, az egyedi látásmódjuknak megfelelően „javították ki”, ebből eredendően nagyon eltérő megoldások születtek ezek bemutatására. A művészek közül toronymagasan kiemelkedik A. Fehér Vera két fotósorozata, melyekben a látható képeket egy automata képkitöltő program segítségével álmodta újra. A művésznő tálentuma, meglátásom szerint, elviszi a hátán a tárlatot, legalábbis a magam részéről még egyszer visszamegyek csak ezért a két sorozatba foglalt hat képért.
kép helye

Fotó: ( )

Egy rendkívül figyelemreméltó mozgóképes megoldás is született az egyik alkotótól, amely olyan szinten szürreális és dadaista, hogy erősen megnehezítette az alkotásának a megértését. Volt még egy érdekes próbálkozás szintén, amikor filctollal, ceruzával és ragasztószalaggal alkotott az egyik művész, ami jó kezdeményezés ugyan, de sajnos a fentebb említett művésznő mellett nem teljesedhetett ki a mű a maga teljességében.

Összességében felemás kiállítás született, erős és kevésbé erős installációkkal. Azonban, csak ha egy hajszállal tették volna érthetőbbé, igazán nagy tömegeket is megmozgathatott volna, hiszen az alapkoncepció egyszerűen zseniális, mégis csak pár művész tudta kihasználni az ebben rejlő lehetőséget.
kép helye

Fotó: ( )

Szűk egy hónapig állomásozik a Müsziben a "Talent Tour" kiállítás, amelyen kevésbé ismert és kezdő festőművészek munkáit mutatják be. Bevallom kissé szkeptikusan álltam hozzá ehhez a tárlathoz, de olyan magasszintű képeket láttam, hogy az a benyomásom támadt, hogy befutott és komoly festőművészek képeit nézegetem. Persze minden kiállításon vannak jobb és gyengébb képek is, itt is voltak kevésbé jól sikerültek, mégis nagyon kellemesen csalódtam, remekbe szabott műveket mutatott be a Talent Tour.

A stílusukat tekintve széles perspektíváját nyújtotta a festőművészetnek a tárlat, a már-már fotó realisztikus ábrázolástól egészen az absztrakt és a minimalista alkotásokig, így nem igazán lehet beskatulyázni a kiállítást.
kép helye

Fotó: ( )

Érdemes pár alkotót kiemelni, akik pár év múlva a magyar festészet úttörői lehetnek, így én sietnék az érdeklődők helyében, mert gyorsan elkapkodhatják a képeket a műgyűjtők és a múzeumok. Szubjektíven az egész tárlat legjobbjának Jancsó Judit: Pillanatkép címre hallgató alkotását tartom, de figyelemreméltóak Gáspár Annamária festményei is, illetve a Metamorfózis című kép Jász Adától egészen hipnotikusan hat, magabiztosan uralja a nézők érdeklődő tekintetét. De helyettem beszéljenek a képek, és mindenkinek ajánlom a vándorkiállítás megtekintését, hiszen felejthetetlen élményt nyújt.
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
Krejcár OttmárA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:38:20, oldal 250 ms