„Összenéztünk, és azt mondogattuk egymásnak: Ez igazából nem történik meg.”
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )

A Toldi Mozi nagyterme egészen Hollywood-i hangulatot kap, fényképezőgépek kattognak, stroboszkóp-szerűen villognak a vakuk. Egyszer csak kikerül az asztalra az a bizonyos aranyszobor, ami kedden érkezett Los Angelesből Budapestre Nemes Jeles László hátizsákjában, és a teremben lévők tekintetéről egyszerre olvasható le a büszkeség, és hogy „Ó, ha csak megérinthetném... "”- mármint az Oscart.

Mi történik azzal a rendezővel, aki első filmjével máris bezsebel egy Oscar-díjat?

Nemes László nem szeretne elkényelmesedni. Filmeket akar, filmszalagra rögzített filmeket, magyar és idegen nyelvű filmeket, és semmiképpen sem ugyanolyan filmeket. Következő mozija az 1910-es évek Budapestjét tárja majd elénk "Sunset" címmel, és mint kiderült, a szereplőválogatás már júniusban elkezdődött határon innen és túl is. Zsabezsinszkij Éva, casting director, hangsúlyozta, szeretnének ugyan új arcokat felfedezni, lehetőséget adni tehetséges amatőröknek, pályakezdőknek, de ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnének képzett színészekkel együtt dolgozni, sőt: nagyon is várják tapasztalt színészek (jelen esetben színésznők) jelentkezését. Nemes László nevetve csak ennyit fűzött hozzá: „Titkos tervünk, hogy egy ismeretlen magyar lányból világhírű színésznőt csináljunk, de ezt ne mondják el senkinek.”

Talán mindenki kíváncsi arra, milyen érzések és gondolatok kavarogtak a stábtagokban, mielőtt megtörtént volna az eredményhirdetés.

Röhrig Géza inkább másnak adta át a székét, ő már sejtette, hogy a "Saul fia" győzni fog. Kint várakozott az utolsó pillanatig, míg végül a producerek SMS-ben jelezték felé, hogy most már azért illene visszajönni. A Sault alakító színész azt nyilatkozta, bár sokan gratuláltak nekik, ő nem annyira tudta hová tenni az arcokat, vagyis ahogyan fogalmazott: „...nem vagyok penge celebekből.”

Nemes Jeles László elmondása szerint egy ilyen volumenű gálán furcsa kémiai anyagok szabadulhatnak fel az agyban, ezért az ember egy teljesen másmilyen tudatállapotba kerül. A legtöbb pillanatra nem is emlékezett, csak fotókon látta viszont, kik nyújtottak kezet neki. A rendező arról is beszámolt, hogy Steven Spielberggel többször is volt alkalma beszélgetni, például a „jelöltek ebédjén”, ahol Spielberg kifejtette, hogy a Saul fia nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a holokauszt emléke tovább éljen a köztudatban.

Amikor a rendezőt az Oscar további sorsáról kérdezték, nemes egyszerűséggel ezt válaszolta: - Elég nehéz egy ilyen szobor, megvan vagy 4 kiló. Nem tudok intelligensen válaszolni erre a kérdésre. Betesszük egy üvegvitrinbe, és remélem, nem látom minden nap. Nyilván jobban érzem magam, hogy megnyertük, végül is, ha már ott vagyunk, nyerjük meg, nem? Természetesen lehet egy ilyen díjat „mérgezetten” is birtokolni. Egyfajta bölcsesség kell ahhoz, hogy az ember normálisan tudja kezelni a helyzetet.

„Egy európai ország nem feledheti el a halottait”

Vági Zoltán, a film történész szakértője a sajtótájékoztató keretein belül bejelentette: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár jóvoltából elindul majd a Saul gyermekei program, melynek célja az Auschwitz-Birkenauban meggyilkolt százezer gyermek nevét felkutatni. „Nem tudom, észrevették-e, hogy a filmben egyetlen gyermeknek sincs neve, még Saul fiának sem. Ez nem véletlen.” A program fővédnökségét Nemes Jeles László vállalta.
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )
kép helye

Fotó: AnnieTHale ( )
Hrabovszki DiánaA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.11.19 17:24:05, oldal 454 ms