Artisták a sötétben
Számomra nem az első Újcirkuszos élmény volt a Cirkusz az éjszakában előadás, és ahogyan a korábbi, úgy ez is fantasztikus volt. Könnyed, de izgalmas, a megszokott lélegzetelállító artistamutatványok, amelyek mindig megdöbbentik az embert, aki nem képes hasonlóra. A díszlet és a jelmezek elképesztőek, egyáltalán nem megszokott színpadi világot mutatnak.

A központban a repülés áll, amit az ember olyan régóta szeretne megtanulni. Ez a témaválasztás, a madarakat utánzó mozdulatok végig jelen van a teljes darabban, persze meg merem kockáztatni, miközben a nézőtéren ül az ember, nem a történeten kezd el gondolkodni, és nem próbálja meg összeilleszteni a jeleneket, csupán megelégszik egyetlen összekötő elemmel. A repülés-motívum összekötő ereje, viszont ezen a ponton túl más szerepet nem igazán kap. Elméletileg a jelenetek egy elveszett vándorcirkusz keresését is leírnák, azonban ez egyáltalán nem jön át az előadás során, s ha nem olvastam volna az ajánlót a MÜPA honlapján, meg sem fordult volna a fejemben, hogy ilyesmi van a történetben. A változást, miszerint a szereplők végül eljutnak egy igazi cirkuszi fellépésig, megtalálva azt, amit kerestek, csak a díszletben jelentkezik, ami a koszos városi tájból indul és alakul át egy fényesen kivilágított cirkuszi sátorig, amely egyenesen a nézőtér fölé emelkedik. Ez utóbbi nem csak rendkívül látványos, hanem a nagyon erős zárást is keretezi.
kép helye

Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat - Éjszaka a cirkuszban (https://www.facebook.com/gordoneszter)
A történettel kapcsolatos fenntartásaimmal szemben, maga a műsor zseniális. Egyrészt az artisták technikai és szakmai tudása lenyűgöző, és ehhez egészen közel kerül a néző a színházteremben. Másrészt amennyire erős a technikai része az előadásnak, legalább annyira erős a művészi kivitelezés is: nagyszerűen megkoreografált kötőelemek és részek vannak beépítve egy-egy mutatvány közé. Ez pedig, mint a habarcs a téglafalat, tartja egyben az egészet. Azt hiszem, éppen ebben áll a Recirquel Újcirkusz Társulat innovatív ereje.
Az artisták külön-külön is fantasztikusak, mindannyian elképesztő tehetségek, és azt hiszem, nagyon is megérdemelték egyenként is a vastapsot az előadás közben. Ennek ellenére, számomra a közösen előadott részek voltak a legerősebb momentumai a műsornak. Önmagában a nyitás, és az, hogy a szereplők kintről vonultak be, majd lépkedtek végig a széksorok között és a páholyok oldalán, nagyszerű elképzelés, már csak azért is, mert ilyesmi nem történik meg egy hagyományos cirkuszi fellépésen, arról nem is beszélve, hogy a félhomályos megvilágításban egészen varázslatosnak hat mindez. A varázslatot pedig tovább erősítik a jelmezek, amik különlegesek, nem mindennapiak, és igazán fantáziadúsak. Egy másik nagyon erőteljes rész, amikor a MÜPA színpadtechnikáját kihasználva lentről emelkednek fel az artisták, majd egy handstand és handvoltizs számot adnak elő (az a mutatványsor, amikor két rúdra támaszkodva mutatnak be trükköket a szereplők).
kép helye

Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat - Éjszaka a cirkuszban (https://www.facebook.com/gordoneszter)
A narrátori szerep bizonyos szempontból jó, bizonyos szempontból rossz. Jó, mert kicsit körvonalazza a történetet, de nem eléggé ahhoz, hogy teljesen kivehető legyen. Jó, mivel a narrátor porondmesterként van felöltözve, ezzel hangsúlyosabb lesz a cirkusz jelenléte. És jó, mert a dalbetétek nagyon is szépek. Viszont rossz is, pont azért, mert nincs annyira hangsúlyos szerepe az egészet tekintve, így ebben a formában kissé feleslegesnek is hathat, sőt olykor zavaró is: például amikor elcsábítja a trapézon táncoló artistát.

A zene remek. Az élő zongorakíséret, ami helyet is kap a színpad szélén, nem csak azért jó, mert önmagában van, hanem azért is, mert látjuk és jelen van. A színháztól oly’ megszokott klasszikus zene mellett pedig dübörög az elektronikus is, a dubstepes betétek tökéletesen passzolnak a koreográfiához és mutatványokhoz. A zene él a darabbal együtt, ott lüktet minden percben a szereplők és a nézők körül is, ez pedig rengeteget tesz hozzá az előadáshoz.
kép helye

Fotó: Recirquel Újcirkusz Társulat - Éjszaka a cirkuszban ( https://www.facebook.com/gordoneszter)
Összességében egy remek műsorral van szó, amit nem csak komoly felnőtteknek, de fiataloknak és gyerekeknek is bátran merek ajánlani. Kizökkenti az embert és legalább annyira össze is rakja. A Recirquel Újcirkusz Társulat parádés és szórakoztató, komoly és egyszerre humoros, most is, úgy mint általában. Menjen el mindenki, megéri ez az út a MÜPA-ba és nem csak a Cirkusz az éjszakában, hanem mindegyik Újcirkusz produkció!Kecskés SzulamitA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:39:18, oldal 249 ms