A legjobb anya!
kép helye

Fotó: ( )

Ki a legjobb anya???

Erre a kérdésre tudom a választ.

Természetesen az enyém.

Hogy miért???
Anyával a történetünk nem kezdődött könnyen, azon az áprilisi napon, amikor anyává vált. Vajúdott x órán át, én pofátlan, lusta, makacs, anyaméhen belül öngyilkos hajlamokat produkáló disznó, meg betekertem magam a köldökzsinórba . Ha valaki akar valamit, mentsen ki, punktum. Valaki jött is, szétvágta az anyukámat és kisegített. Így máris rossz ponttal indulhattam volna ebben az anya-lánya dologban, hisz nem elég, hogy kínoztam, még szét is szabdalták. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva, tőlem, kis mázas, undormányos vakarcstól, mégis el volt ájulva. Ki érti ezt?
Anya mindig azt mondja, hogy tündéri gyerek voltam, igazi jó gyerek, olyan, akinél jobbat nem is kívánhatna magának, aztán most nézzük meg mi lett belőlem…

Azért ahhoz meg ő kellett, hogy jó gyereknek mondjon más is, hogy a hajfonataim miatt mindenki el legyen ájulva a szépségemtől, hogy elég korán tökéletesen használjam a kanalat meg a villát, mint egy vérbeli hercegnő. Kellett a lelkesedés a Piroska és a farkas meséléshez, minden este, még akkor is, ha a könyökén jött ki és halálosan unta, de rendíthetetlen volt. Mesélt, mert én azt akartam.

A fejem is mindig simogatta, ha parancsba adtam és én tudtam a legtöbb mondókát, mert mindet megtanította. Cserébe szív alakú törzse volt minden anyáról készült rajznak, míg a többi csak kocka alakú lett és most, hogy felnőtt fejjel belegondolok, nem véletlen ez sem. Hisz ő a szív, a szívdobbanásai meg a zene, amit először hallottam, a törzse az, amihez mindig hozzábújhattam. Az a szív a minden. Az a szív tökéletes és olyan érdekes, hisz annyi szeretet elfért benne, ami meggátolta, hogy fejbe verjen, még akkor is, ha indokolt lett volna, hogy eladjon vagy otthagyjon valahol; amikor mégse voltam olyan jó gyerek és hisztiztem az állatkertben, hogy maradni akarok még. Bezárhatott volna a majmok közé is, ahova talán igazán való lettem volna, mégis hazavitt és még ő vigasztalt, na meg azt is megígérte, hogy visszamegyünk még oda, ráadásul ezt az ígéretet be is tartotta…

Emlékszem, hogy ő vitt először iskolába, ennek köszönhetően életem első iskolai napjáról 35 percet késtem. Izgultam, ő viszont annak ellenére is lazán vette a dolgokat, hogy minden elcsúszott körülöttünk. Végigcsinálta mégis velem az iskolai éveket, az első naptól az utolsóig, zokszó nélkül, drukkolva, aggódva, izgulva.

Oké, egyetemen dühös voltam, mert mindig megitta hajnalban a kávét, mikor vizsgázni mentem, de hálát is éreztem, mert volt, hogy éjszaka is fent volt velem és kikérdezett, mint egy kisgyereket, ha arra volt szükségem.

Az én anyukám a legnagyobb kritikusom, aki mindig minden körülmények között képes letörni a szarvam, akkor is, ha egy adott dologba olyan lelkesedéssel vetem bele magam, mint ő a mesélésbe mikor gyerek voltam. Mindig, minden döntésem megkérdőjelezi, bármikor képes kihozni a sodromból, mindig mindenbe beleszól és ugyan irtóra bosszantó, de tudom, hogy a szemében tényleg csak két éves vagyok és kezdem azt hinni, hogy örökre az is maradok.

Az én anyukám a legjobb fej anyuka az egész világon, hisz a 25. szülinapomra színezőt kaptam tőle, én meg csak nevettem és csak nevettem.

Az én anyukám a legbosszantóbb nőszemély az egész világon, akivel ennek ellenére még jó olaszos módon veszekedni is imádok.

Az én anyukám az, aki 26 éves koromban is tudni akarja, hogy este hova megyek és kivel.

Az én anyukám az, akit a legjobban szeretek, akinek igazából mindent köszönhetek, akit soha, semmire nem cserélnék le, akkor se, ha rendszeresen elsózza a bablevest, ha sosem fogunk egyetérteni semmiben, ha öt perc is elég ahhoz, hogy összerúgjuk a port, mert az én anyukám a legjobb, a legszebb, a legokosabb, leglehetetlenebb, legkritikusabb, legkatasztrofálisabb mégis legjobb szívű banya az egész világon.

De persze tudom mindenkinek a sajátja a legjobb, tehát ünnepeljük ma a legjobbakat, akik életet adtak, akik tanítanak, akik feltétel nélkül szeretnek, akik mesét olvasnak, akik felbosszantanak, akik mindig őszinték velünk és akiket a legjobb megölelni minden nap.
Sz. EszterA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.11.20 09:38:40, oldal 278 ms