Embernek lenni: az lenni, ami vagy

Mennyire befogadó a közönség egy-egy koncerten, illetve melyik korosztály a leginkább nyitott a zenétekre?

Palya Bea: A korosztály nagyon vegyes, illetve hál’ Istennek nemileg is vegyes a szórás, nemcsak nők hallgatnak, de tényleg öreg néniktől kezdve egészen a fiatalokig, mindenki megtalálható a közönségben.

Gyerekanyagaim is vannak, de mégis a dalírás maradt a kedvenc vonalam, amit tovább viszek. Azaz igazság, hogy személy szerint mindenféle zenébe belekóstoltam már, lehet úgy is dalt írni, hogy befelé figyelsz, és úgy is, hogy kifelé, és mindkét esetben nagyon nyitottak az emberek.
kép helye

Fotó: Müller Vanessa ( )

Hogyan zajlott a Tovább Nő című lemezetek klipforgatása?

Egy házat béreltünk, s két napig tartott a felvétel. Bár a videókon egyszerűnek tűnik, mégis voltak nehézségek, hiszen ezek nem is igazán klipek, attól függetlenül, hogy filmes műfajról van szó, és ugyanakkor a hangfelvételnek stúdió minőségűnek kellett lennie. Ami a lemezen rögzült, az nem más, mint az ott, akkor készült felvétel. Ha lehet így fogalmazni, ez egy „tradicionálisan innovatív” gondolat, hogy élőzenét rögzítek inkább. Sokáig sávosan vettem fel dalokat, de az utóbbi években éreztem, hogy nekem élő zene kell, ugyan sávosan tökéletesebb felvételt készítesz, de én az élőzenében hiszek. A zenekarunkban mindenki szeret improvizálni, a felvételen is játszottunk ezzel, élőben pedig hülye lennék nem megmutatni, milyen zseniális zenészekkel dolgozom együtt.

A zenédhez, a személyiségedhez könnyen el tud képzelni az ember egy kinti, természetben felvett videoklipet. Nem hiányzik, hogy a szabadban zenélj?

De igen, és egyébként volt már ilyen, csak általában novemberre, decemberre ütemezzük az új lemezeket, és olyankor nehéz a szabadban forgatni. 2009-ben például csináltam olyat, hogy atmoszférahangokat rögzítettem, és ami jól sikerült, azt fel tudtuk használni a daloknál.

Mesélnél kicsit a Selymeim koncertsorozatodról?

Ez úgy indult, hogy imádom az énekesnőket, és teljes áhítattal, csodálattal szemlélem őket. Nagyon sokukat várnám ide Magyarországra, de többségüket itthon nem, vagy csak kevesen ismerik. Úgy gondoltam, miért ne lehetne az én hívásomra, az én nevemmel megsegíteni a magyar közönséget, hogy ismertebbé váljanak ezek a külföldön elismert, nagyszerű hangú művészek. A közönség nagyon szereti, ha két énekesnő találkozik a színpadon, két különböző kultúrából lévő ember párbeszédet folytat - akár zenei párbeszédet. Volt már egy része ennek a sorozatnak, akkor egy török énekesnővel léptünk fel. A koncerten három közös számunk volt, ilyenkor mindig egy szett az enyém, egy pedig a vendégé. Akiket meghívok, azokat példaképemnek tekintem, és felnézek rájuk, ilyen például Mayra Andrade. Nehéz folyamat ilyen sztárokat behálózni, egyeztetni velük, de nagyszerű érzés, mikor igenleges választ kapok egy-egy ilyen megkeresésre.

Magyar előadókkal is tervezel együttműködni?

Vannak magyar előadók, akikkel már dolgoztam, és nagyon szívesen dolgozom együtt sőt, időről-időre zenélek is velük, mint például a kapolcsi sorozatban is, de ezek inkább örömzenélések. Most leginkább arra törekszem, hogy olyan külföldi előadókat hozzak el ide, akiket nem annyira ismer a magyar közönség.

Szegedhez milyen szálak kötnek?

Makón születtem, anyukám magyarcsanádi, az ott van a közelben, az unokatestvéreim pedig Szegeden laknak. Legutóbb Lajkó Féixszel koncerteztünk az IH-ban, elképesztő volt, a szegedi közönség alaposan ki van művelve zeneileg, nagyon „finom fülű” hallgatósághoz volt szerencsénk. Nagyon szeretem Szegedet, az ottani zsongást, a kultúrát, a zenei életet.
kép helye

Fotó: Müller Vanessa ( )

Filmet is forgatsz éppen, milyen érzés színészként is kipróbálni magad?

Eleve sorsszerű volt, ahogyan megkaptam ezt a szerepet. Egyszer csak kaptam egy e-mailt, hogy szerepelnék-e egy francia filmben, és mivel szeretek új dolgokba belekóstolni, nagyon lelkes vagyok. Úgy érzem, hogy az élet elém rakta ezt az ajándékot, a férjem pedig támogatott, biztatott, és a mostani introvertált időszakomhoz nagyon illik ez az új élethelyzet. Nehéz feladat, mert ugye idegen nyelvű a film, és egyszerre több dologra kell odafigyelni, szóval szinte maratoni koncentrációt igényel, de imádom a forgatást.

Régebben is voltak színészi ambícióid?

Kiskoromban voltak, improvizációs színházba jártam és járok is. Épp nemrég gondolkodtam el egy barátommal, hogy milyen jó lenne filmet csinálni, és tündérmese-szerűen jött ez a dolog.

Hogyan tudsz ilyen harmóniában és egyensúlyban élni?

A természetem is ilyen, illetve a férjem is rengeteget segít, hatalmas belső biztonságot ad, hogy egy ilyen sodró lényt, mint amilyen én tudok lenni, szeret és megért. Illetve sokat utazunk együtt, ez is sokat segít az egyensúly fenntartásában.

Nagyon szereted a flörtöt, hogyan sikerült megállapodnod?

Először is úgy, hogy még mindig flörtölök. Megvannak a szabályok persze. A lányom is egy hatalmas örömforrás, energiaforrás. Meg lehet tanulni, hogy egy kapcsolatban is lehet szabad az ember, megvannak a határok, de azokon nem is akarok túllépni. Az állandóság nagyobb szabadságot ad, mint ahogy a fának is mélyebbre nyúlik a gyökere, és magasabbra az ága. Nagyon boldog vagyok most a férjemmel, a jelenlegi életemmel.

Számodra mit jelent nőnek lenni?

Elsősorban embernek lenni, és az lenni, ami vagy. Például imádom azt, hogy egyszerre vagyok erős és hajlékony, a nőben egyszerre van keménység és lágyság. Imádok flörtölni, a polarizációt két ember között, a játékosságot. Azt is csodálatosnak tartom, hogy tudok szülni, ha akarok. Az intuícióimat, az érzékenységemet nagyon szeretem. Az is fontos, hogy jelez a testem, ha valami nem jó, vagy valami nagyon jó, és egyébként sokat tanulhatunk egymástól, minden férfinak ajánlom, hogy legyen egy kicsit nőies, a nő meg kicsit férfias.

Gondolkodtál már azon, hogy zeneterápiával foglalkozz?

Én ezzel foglalkoztam régebben, jártam lányintézetekben, börtönökben, tartottam rendhagyó énekórákat, improvizáltunk is. Most tanítás szintjén egy-egy emberre van csak kapacitásom sajnos, és nem tud annyi időm jutni erre, mint amennyit szeretnék. Gondolkodom például egy videóblogon, ami már eléggé ki is van találva, szóval vannak azért ilyen jellegű terveim.

Ha üzenhetnél valamit a mostani egyetemistáknak, mi lenne az?

Mondjátok azt, ami van, és élvezzétek az életet, mert csak egy van belőle. Minden pillanatban történik valami érdekes, úgyhogy figyeljetek!
Hrabovszki Diána12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2019.01.22 14:21:00, oldal 228 ms