Gerendás Dani interjú
1. Lenyűgöző szakmai tudással rendelkezel, hogy lehetsz mégis ennyire szemtelenül fiatal? Ha jól tudom 3 évesen már dobverő volt a kezedben, mesélj nekem erről!

Az, hogy én most itt tartok, annak köszönhető, hogy szüleim elég hamar felfedezték a zenéhez való affinitásomat és az első pillanattól kezdve komolyan vettek. 4 éves koromtól tanárhoz járattak, apukám is foglalkozott velem, zenéket mutatott, CD-ket adott a kezembe, hogy miket érdemes hallgatni. A mai napig nagyon hálás vagyok nekik, hogy a tudásomat fejlesztették már ilyen korán. 5 évesen már színpadon játszottam, ezáltal belekóstolhattam a koncertezés csodálatos világába.
kép helye

Fotó: ( )
2. A dobszerelem adott volt, vagy családi örökségként „maradt rád”?

Amikor 3 éves voltam, édesapám zenekari próbái nálunk zajlottak a ház pincéjében, én pedig mindig beültem a sarokba és nagy izgalommal figyeltem a dobost, hogy mit csinál. Aztán nem sokkal később kiderült, hogy tényleg érdekel a dolog és nem csak egy múlandó fellángolás.
kép helye

Fotó: ( )
3. Ha jól tudom jelenleg két zenekarban is játszol. Nem fárasztó ez? Hogyan működik, hogy tudod beosztani az időd – próbák, fellépések, miegymás?

Két olyan zenekarom van, ami jelenleg a legaktívabb, ez a The Biebers és a Margaret Island – valamint apukámmal több formációban is játszom. Például van egy családi zenekar, amiben az öcsém és a húgom is benne van. Ezek mellett sok más formációban is közreműködöm, például egy kíváló énekesnővel, Koszi Jankával indult nemrégiben egy új project. A Patché Group-ban is játszom és mindemellett alkalmi session munkákat vállalok, akár stúdiózást, vagy beugrós koncerteket. Előfordul, hogy az egyeztetés elég bonyolult, mivel ez a két zenekar jelenleg tényleg nagyon aktív. Az összes nagyobb fesztiválon játszunk, rengeteg városi rendezvény és saját koncert is van. Ütközés esetén amikor lehet törekszünk arra, hogy mindkét koncert beleférjen, ilyenkor egyik helyről rohanok át a másikra. Sokszor előfordult már, hogy ugyanazon a fesztiválon játszottam mindkét zenekarral, ráadásul ugyanazon a színpadon, csak pár óra különbséggel. Viszont ez sok esetben sajnos nem ilyen egyszerű, például ha az ország két másik felében játszunk. Az ilyen helyzeteket úgy szoktuk megoldani, hogy van egy helyettesem aki beugrik a koncertek egyikére.
kép helye

Fotó: ( )
kép helye

Fotó: ( )
4. Akkor mondhatjuk, hogy maximálisan a zenének élsz?

Abszolút. Ha nincs koncert, az agyam akkor is teljes mértékben a zenén pörög. Egyre többet foglalkozom azzal, hogy az ötleteimet megvalósítsam, előbb-utóbb szeretnék elindítani egy saját projectet is.
kép helye

Fotó: ( )
5. Akaratlanul is eszembe jut a kérdés ezek után, hogy mikor alszol – mennyit?

Az én bioritmusom már olyannyira átfordult, hogy ha szeretnék sem tudok elaludni időben. A vidéki koncertek után általában hajnalban érünk haza, amely azt eredményezi, hogy számomra a délelőtt még pihenő idő.Persze ha teendő van, próba vagy hasonlók, akkor gond nélkül felkelek.
6. A zenén kívül foglalkozol-e még valamivel, van-e hobbid?

Sok dolog van ami érdekel, melyek nagyrészt erősen kapcsolódnak a művészetekhez. Például az irodalom, a költészet, a filmezés. Ezek mellett ami nagyon izgat és foglalkoztat az a stúdiózás: audió felvételek készítése, keverés-mastering valamint videó készítés. Egyre inkább azt látom, hogy manapság nem elég ha valamiben jó vagy, nagyon fontos hogy aktívan jelen legyél különböző internetes felületeken, mint például a YouTube vagy a Facebook. Így juthatsz el az emberekhez akár nemzetközi szinten is. A legutóbbi dobos videómat például megosztotta a Meinl cintányérok oldala, így több mint 80.000-en nézték meg a világ minden tájáról.
Törekszem rá, hogy minél rendszeresebben megjelenjen rólam új anyag.
Mostanában próbálom az utazások alatti “üres járatokat” is hasznosan tölteni, van hogy előveszem a számítógépet és elkezdek dolgozni egy új ötleten. Nemrég voltunk egyhetes turnén Erdélyben a Margaret Islanddel, ahol elég sokat kellett utazni A pontból B pontba. Ezt az időt is egy dal munkálataival töltöttem el.

7. Mindig is érdekelt, hogy a zenekar választja a dobost, vagy a dobos választja a zenekart?

Általában a zenekarok, előadók kerestek meg, mert vagy láttak valahol, vagy hallottak rólam.
Sokfajta zenekarban és stílusban volt szerencsém kipróbálni magam, ez is nagyban hozzájárult a zenei fejlődésemhez. A mostani formációim nagyon különlegesek számomra, mert nemcsak zenésztársakként tekintünk egymásra, hanem barátok is vagyunk. Zeneileg nagyon izgalmasak ezek a projectek. A Margaret Island finomabb, akusztikus zenei világ, amely nagy részben seprűzős visszafogott dobolást igényel, de vannak a műsorban energikusabb dalok is. A The Biebersre pedig főként a bulizósabb, veretősebb zene jellemző.

Apukámmal a latin zenétől elkezdve a pop-rockig mindent játszom, Jankával pedig az RnB/Pop stílust részesítjük előnyben. A Patché Group zenéjét talán swing-popként lehetne kategorizálni.
8. Mivel nagyon korán kezdted a zenélést, ki volt a legnagyobb példaképed és inspirátorod ebben az időszakban?

Egyrészt apukám, aki nagyon nagy hatást tett rám. Már kicsiként az ő dalait hallgattam magnón. A zenekarában dobolt akkoriban Borlai Gergő, aki a mai napig meghatározó személy az életemben.
Berdisz Tamás volt az első tanárom, neki köszönhetem, hogy bevezetett a dobolás alapjaiba. Banai Szilárd akihez a konzervatóriumon belül jártam jazz-pop-rock tanszakra, és Köte Zoltán, akinél klasszikus ütőt tanultam. A teljesség igénye nélkül Őket emelném ki, de nagyon sok tanárom volt, akikre szintén felnézek.

9. Mik a jövőbeli terveid? Akár ebben az évben vagy a következőkben? Szeretnéd folytatni ezt az életmódot?

Több nagy álmom már valóra vált, az egyik, hogy endorsere lehetek a Tama doboknak, a Meinl cintányéroknak és az Evans dobbőröknek.
Emelett mindkét zenekaromnak jól alakul a pályafutása, egyre több koncert van, egyre több helyre jutunk el, egyre inkább a köztudatban vagyunk. Távlati terveim közt szerepel, hogy külföldön is megpróbáljak érvényesülni, esetleg kimennék pár hónapra valahova, már csak a nyelv miatt is.Érdekel a kinti közeg, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen máshol az élet. Valamint ahogy már az előbb említettem, szeretném megvalósítani a saját ötleteimet.
Általában nem úgy képzelem el magamat a jövőben, hogy Gerendás Dani az xy zenekardobosa, hanem Gerendás Dani dobos, aki egyébként játszik xy zenekarban.

kép helye

Fotó: ( )
10. A maximalista művész kikéri mások véleményét is. Neked kik a legnagyobb kritikusaid?

Szüleimnek mutatom meg először az elkészült új anyagot, videót, felvételt, nagyon fontos az Ő véleményük számomra. El is várom, hogy elfogultság nélkül mondják el meglátásaikat, a negatív kritikát is, mert ezek építenek, ettől halad az ember előre. Valamint a zenésztársaim, akikkel évek óta szemtanúi vagyunk egymás fejlődési folyamatának.
kép helye

Fotó: ( )
AnnieTHaleA cikk értékelése 4,1 - 13 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.10 17:23:12, oldal 261 ms