Esterházy Péter emlékére

Tegnap délután elhunyt Esterházy Péter.
Ez az öt szó olyan fekete lyukat képez a magyar irodalom terében, amibe aztán nyugodtan próbálhatjuk bedugdosni bármely élő író vagy költő kötetét, köteteit, a mohó hiány könyörtelenül és fájdalmasan elnyeli azokat.
Két kis pittyegés a telefonomon, és amikor megnyitom a híroldalt és elolvasom a címet, valami borzongató érzés fut végig a gyomrom falán. A fájdalom és a gyász csak szavak, nem fejezik ki az, hogy ami, és aki volt Esterházy Péter, azt elvesztette a világ.
A könyvhetet megnyitotta, már-már reménykedtünk, hogy húzza az időt és valahogy belenevet a halál torkába, de a rák nem hallotta az olvasók vágyait. Talán ha élne, a saját halálán élcelődne és sejtelmesen megjegyezné, hogy ledőlt a XVII. századi utolsó végvár, immár nincs többet vágtatás, nincs kard, nincs Harmonia Caelestis, nincs Hasnyálka, és nincsen semmi pornográf. Csak a nincs, van most. Nyugodjék békében Esterházy Péter!


Ma 19:00-ás kezdettel, Virrasztás Esterházy Péter emlékére est lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Olvasók-, és írótársak olvasnak majd fel az író műveiből. Éppen ezért, ha az érdeklődők felolvasással szeretnék kifejezni a tiszteletüket, nyugodtan válasszanak ki egy legfeljebb öt perces Esterházy-részletet, vigyék magukkal, és ha előtte e-mailben szándékukat jelezték Szegő Jánosnál az epvirrasztas@gmail.com címen, akkor felolvashatják majd a megemlékezésen.
az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1278127902220462/
Krejcár Ottmár12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.11.20 09:45:39, oldal 335 ms