Duff McKagan - It's So Easy

Michael Andrew McKagan, de a világnak csak Duff. Ugye nem kell bemutatnom Mr. „King of beers –t”, kedves olvasó? Ha ismered a Guns N’ Roses-t, vagy ha csak hallottál róla, esetleg nem tudod, hogy eszik-e vagy isszák, akkor is a kezedbe kell venned Duff történetét. Főként most, hogy már lehetőséged van rá! A tengerentúlon már 2011-ben megjelent Duff első önéletrajzi könyve, (társszerzője: Tim Mohr), amely gyermekkorától egészen 2010-es évekig követi nyomon a világ egyik legnagyszerűbb basszusgitárosának életét.

Hozzánk kicsit lassabban jutott el, de ez év július 18 –tól, a Cser Kiadó jóvoltából már te is kezedbe veheted ezt a remekművet.

Tartalmilag: korrekt, sokszor részletgazdag leírások, és olykor rövid dialógusokból építkezik a könyv. Külsőleg is elég mutatós, letisztult, mégis vagány. Angol címe nem sokat változott, így nem lesz nehéz dolgod megtalálni: Duff McKagan – It’s so easy and other lies = It’s so easy és más hazugságok.

Mondjuk meg kell fizetni az árát, ez vitathatatlan, 4495 magyar forintba kerül ez a szó szerinti drágaság. Meglepő módon elég kevés helyen lehet beszerezni, több könyvesboltban is jártam a kiadás napját követően, ahol még nem volt fellelhető az áru. A pesti helyzetet pillanatnyilag nem tudom, de a vidékieknek egy tipp, hogy ha kedvet kaptok hozzá, nagyobb valószínűséggel találjátok meg - kapaszkodjatok meg - a Müllerben vagy a Tescoban, mint a könyvesboltokban. Ez számomra rejtély. Persze, ne feledkezzünk meg az online lehetőségekről sem.

8 fejezet és 334 oldal, valamint Duff fotóalbumából pár fénykép vár rád a pénzedért, meg remélhetőleg egy kényelmes bútor, mert a sokat ismételt közhellyel élve, ezt a könyvet tényleg nem tudod letenni. Hogy miért nem?

Mivel ez egy önéletrajzi könyv, elsősorban nem csak a hozzám hasonló fanatikus GN’R rajongónak szól.

A sztori egy klasszikus amerikai álom/rémálom koktélja. Egy sok gyerekes család legkisebb fia mikor elég idős lesz, maga mögött hagyja a szülői házat, és meghódítja a világot. A világot, ami abban az időben a rock ’n’ roll-t jelentette mindenkinek. Igen, azokról az időkről van szó, amikor ez a szerető a mennybe és a pokolba is elszállította a híveit. Az olvasó valóban hiteles képet kap a 70’-es, 80’-as 90’-es évek zenei életéről Los Angelesben, és azokról az időkről, amikor tényleg a sex & drogs & rock ’n’ roll uralta a világot.

Duff stílusa teljesen közvetlen, őszinte, és ami a legmegnyerőbb, hogy nyers. Nem kendőzi el a benne rejlő sötétséget vagy a hibáit, sőt, leginkább ezekre hívja fel a figyelmet. A sztori így valójában egy fejlődésregény humorral, őrülettel, és tragédiákkal megfűszerezve.

Azt kell mondjam, hogy nagyon életszagú. Nem csak az, ahogy a függőségről vagy a rock ’n’ roll „lifestyle-ról” beszél, hanem a házasságai kudarcáról, vagy a lányai születéséről és arról, hogyan találta meg újra az útját, miután már egyszer megtalálta azt.

Nehéz objektíven írni róla, van, hogy az embert elkapja a gépszíj. Egy biztos, többé már nem lehet elintézni Őt annyival, hogy: - Ja persze, a basszeros a Guns N' Rosesből…

Ha esetleg még nem hallottál volna a többi bandájáról, például a "Loaded"ről, vagy a "Velvet Revolverről, akkor garantáltan belefogsz hallgatni, mert pont olyan fontos részei ennek a baromi megnyerő hapsi életének, ahogy a GN’R volt egykor, és hál’ Istennek végre napjainkban is újra az.

Én, ha csak a könyv által is, de találtam két új kedvenc bandát, egy zsenit, akinek a zenéje minden porcikámat megbizsergeti, mert ez a férfi nem csak a gitárral (dobbal és a hangjával) hanem a tollal is remekül bánik.

Csillagos 5, Duff!
CatA cikk értékelése 3,0 - 2 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.16 21:48:01, oldal 1.092 ms