Mert Michel Legrand tudja, kit kell vendégnek hívni a koncertjére...

A francia kultúra lesz a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös szervezésű Európai Hidak fesztiváljának idei témája. Az immár hagyományos, évadkezdő eseménysorozat szeptember 21. és 28. közötti, az eddigieknél gazdagabb programjában a BFZ a francia zene rengeteg arcát megmutatja a ritkán hallott barokk dallamoktól a 20. századi Párizs kavalkádján át a modernig. A fesztiválon emellett a 20. századi francia zenei élet olyan markáns egyéniségei teszik tiszteletüket a Müpában, mint Juliette Gréco, Michel Legrand és Jean-Luc Ponty. A La Gâpette a sajátos breton hangzásvilágot hozza el, a Transzakció című irodalmi performansz-est meghökkentő élményt ígér, és itt látható először a Gergye Krisztián Társulat: Lautrec táncolni fog című darabjának bemutatója is.

„Az Európai Hidak célja az, hogy megismerkedjünk egy-egy európai ország ízeivel. A francia ételek és italok csodálatos ízei mellett hasonlóan finomak, harmonikusak és fantáziadúsak Verlaine versei, Buñuel filmjei, Monet színei vagy Debussy akkordjai. Bár csak egy kis kóstolót kapunk ebből a gazdag kínálatból, nem leszünk csalódottak.”
(Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója)

„Az Európai Hidak fesztivállal évről évre arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az európai közösség tagjaiként milyen sokszínű családban élünk. Idén a „francia stílust” szeretnénk bemutatni, ami kultúránk egyik alappillére. A francia műveltség és a magyar kulturális hagyományok megannyi közös pontot rejtenek, érdemes ezeket a szellemi kapcsolatokat felfedeznünk.”
(Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója)

kép helye

Fotó: Michel Legrand Facebook oldala ( )

A francia napok szeptember 21-i nyitókoncertjén az a Michel Legrand lép fel triójával, akinek zenéjét számtalan Oscar-díjas filmből, (Kamaszkorom legszebb nyara, Yentl, A Thomas Crown-ügy), ismerhetjük. "Cherbourgi esernyők" című musicaljében a világon először minden párbeszéd énekelve hangzott el. Öt Grammy-díjjal elismert zongorista és zeneszerző, kifejezetten a magyar közönség számára összeállított koncerttel lép majd fel a színpadra 21-én.

Legrand elmondása szerint, már gyerekkora óta az volt a vágya, hogy teljes mértékben a zene vegye körül, és hogy semmit se hagyjon ki az életben. Ezért nem tudott, de nem is akart választani a hangszeres előadói, karmesteri, énekesi, zeneszerzői és hangszerelői pályák közül, mindegyikkel egy időben, teljes őszinteséggel, komolysággal és odaadással foglalkozott. Jazzművészként dolgozott Miles Davisszel, John Coltrane-nel, Ben Websterrel, Ray Brownnal, Shelly Manne-nel, és még sok legendával.

A nyolcvannégy éves mestert a Müpába kedves bőgős és dobos kollégája kíséri el: Pierre Boussaguet szintén dolgozott Ray Brownnal, egyedi kétbőgős felállásuk, a "Two Bass Hits" világsiker lett. François Laizeau játszott a Magma együttesben, Tania Mariával, Kenny Wheelerrel.

Legrand kifejezetten a magyar közönség számára összeállított műsorral készül, és néhány szám megszólaltatásakor színpadra invitálja a vendégének választott Szőke Nikolettát, akinek szerinte, „gyönyörű a hangja, és remekül swingel”.

Hogy ki volt az, aki másfél évig latin éneket is tanult a Magyarországon élő, kubai származású Elsa Vallétől? Ki az, aki 2006-2007-ben "Ella Fitzgerald Emlékest"-tet tartott, és azzal indult el országos turnéra? Ki volt az, aki 2010 augusztusában a tízszeres Grammy-díjas világsztárral, Bobby McFerrinnel énekelt duettet a művész budapesti koncertjén? Vagy ki volt az, aki 2005 júliusában megnyerte a mezőny legfiatalabbjaként a híres Montreux Jazz Festival által meghirdetett, többfordulós "Shure Montreux Jazz Voice Competition" első díját és a közönségdíját is?

S hosszan lehetne még feltenni a találós kérdéseket, de segítek: Szőke Nikolettáról van szó. Fiatal, tehetséges, alázatos, és már lehet azt mondani, hogy világhírű jazzénekesnő. Ha élőben ülsz ott egy koncertjén, akkor nem tudsz elnézni, nem tudsz másra gondolni, mert elvarázsol a hangjával.

Én biztos nem hagynám ki!

Helyszín: MÜPA
Időpont: 2016.09.21, 20:00 - 22:00
Esemény facebook linkje: https://www.facebook.com/events/1694169927573061/
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.12 02:39:25, oldal 250 ms