Mennyi cucc kell?

Elegem lett a cuccokból.
Eljutottam oda, hogy szeretem átlátni a dolgokat, elkezdtem megkedvelni a minimalista stílust, hogy nincs kint a polcon az utolsó utcai kavics is, amit két évesen gyűjtöttem be.
Be kellett látnom, hogy ideje megszabadulni a feleslegessé vált dolgoktól.
Vannak olyan holmik, amiket évek óta nem használtam, mégse dobtam ki. Mert még jó lesz valamire...
Francokat, soha többé nem lesz jó sajnos semmire, a kinőtt ruha, a 10 éves rúzs, a nem fogó toll, amibe csak betétet kéne cserélni, de sosem cserélek, mert van másik nyolc és száz mécsestartóra sincs szükségem.

Nem volt egyszerű egy lakásfelújítás után nekiugrani és szelektálni, de rájöttem, hogy annyi felesleges dologgal veszem körbe magam, ami csak a helyet foglalja, hogy itt az ideje kegyetlenül nekiesni a szekrények tartalmának és amire már nincs szükségem, azt igenis el kell távolítni az életemből.
kép helye

Fotó: ( demotiváló)

Hogy miért veszi rá magát ennyire nehezen az ember, hogy kidobálja a kacatot, magam sem tudom. Vannak, akik betegesen gyűjtögetnek, de azoknak sem egyszerű ez, akiknek semmi pszichés kényszerük nincs erre, mégis tartogatják a dolgaikat, akkor is, ha azok már javarészt a szemétbe valók.

Megvan természetesen ennek a maga pszichológiája, amibe nem tisztem belemenni, de az biztos, hogy a legtöbb tárgyhoz érezelem köt minket, ami miatt nem akarunk megválni tőlük.
Mert kaptuk a nagyitól, drága volt, mert más mennyire örülne, ha lenne egy olyanja, mert csinosak voltunk tíz éve abba a kis ruhába, amit azóta se vettünk fel...

Kifogás mindig van, miért nem szabadulunk meg a dolgainktól, amik ellepnek minket.

De mégis mire jó mindez?
Semmire.

Amint belátja az ember, hogy a nem kellő cuccaitól búcsút kell vennie, jön az újabb feketeleves.
Mi alapján szelektáljon? Mit tartson meg, mit dobjon ki? Egy csomó időbe telik, míg végez és a felesleget hova vigye, ha éppen nincs lomtalanítás?

Mindenkinek fel kell állítani a maga rendszerét, hogy hatékony legyen a szelektálás, ha már meghozta a döntést, hogy nekiugrik.

Ugyan sok könyv foglalkozik azzal, hogy hogyan tegyünk rendet az életünkben, hogyan pakoljunk, miképpen szelektáljunk, de mivel mindenki más, így azt gondolom ezekből csak a számunkra hasznosítható tippeket érdemes elsajátítani és nem érdemes mindent magunkra erőltetni.
Vannak nagyon minimalista emberek, akiknek elég minden évszakra két hétre való tiszta ruha, amiket jól tudnak kombinálni.
Lehet, hogy ez lenne az ideális, de én személy szerint, nem ebbe a csoportba tartozom. Szerintem a többség sem.

A KonMari módszer szerint érdemes kategóriánként haladni és nem szobánként, amit a saját szelektálásomnál figyelembe is vettem.

Összegyűjteni az összes ruhám a lakásban és egy helyre tenni, nem volt semmi, de így utólag azt gondolom hatásos volt. Szembesülni a ruhahegyekkel, eléggé sokkoló, ahhoz, hogy az ember lánya belássa, ennyire biztosan nincs szüksége.
Ijesztő, a látvány, amikor nem találod a ruháidtól az ágyad és még a földön is hever jó pár darab.

Kupacolni kell.
kép helye

Fotó: ( pinterest)

Az egyik kupacba azokat gyűjtöttem, amik biztos, hogy nem jók már senkinek és amiket a H&M-be fogok visszavinni ahelyett, hogy a kukába tenném őket, mert ott újrahasznosítják a selejtezett ruhákat, így úgy érzem nem termeltem felesleges szemetet. Nincs kecmec, ami rossz, annak a kukában a helye. Nem, nem lesz jó otthonra sem és nem, pizsamának sem érdemes megtartani.

A következő kupacba az eladásra szánt holmik kerültek. Van, amin az árcimke is rajta van, sose volt rajtam. Adtam magamnak egy határidőt, ami alatt, ha nem viszik el az adott darabot, átkerül egy jótékony szervezetnek felajánlandó ruhák közé.

Igen, jönnek azok a darabok, amiket rászorulóknak szánok. Fontos, hogy ide is csak jó állapotban lévő használt ruhák kerültek, lyukas, foltos, kifakult, szörnyen kibolyhosodott darabok nem!

A "maradék" szétosztása sem könnyű. Először is ott van az, hogy őszi/téli és tavaszi/nyári részlegre osztottam őket.

A tavaszi/nyári kupac, mivel egy darabig sajnos nem lesz szükségem, bekerült egy vákuumos tárolózsákba, amiből porszvóval ki lehet szívni a felesleges levegőt, így kevesebb helyet foglalnak a darabok, amik zsákostól bekerültek egy-egy kocka alakú tárolóba.
Hat polc helyett máris csak két dobozban vannak a nem szezonális darabok, ami nagyon nem mindegy.

Konmari szerint hajtogatni kell, amit én utálok, szóval átszabtam a dolgot és fogasra tettem a ruháim nagy részét. Csak azok maradtak, amiket tényleg használok, hordok és szeretek, azaz örömet okoznak nekem.

A polcokra a pizsamák kerültek, az itthoni és az edzős ruhák, de még így is meglepődtem, hogy a kegyetlen szelektálás eredményeként, nem maradt egy olyan darab sem a szekrényben, ami azért lett "itthonra jó", mert sérült, ugyanis ezeket tényleg mind kidobtam.

A fehérneműket, zoknikat harisnyákat a fiókban kis kocka alakú dobozokba rendeztem, így nem lesznek két hét múlva szétborulva, mintha mi sem történt volna.

Be kell vallanom van, amivel azért csaltam. Maradt egy farmer, amihez csak egy kis súlyfeleslegtől kell megszabadulnom ahhoz, hogy újra tökéletes legyen és mivel ez egy új célt is adott, bekerült egy dobozba, motiváció gyanánt.

Van pár olyan darab is, amiknek adtam még egy kört. Amikor tavasszal újra átpakolom a szekrényt, megnézem, hogy jól döntöttem-e, amikor a marad kupacba került és hordom. Ha nem, akkor nincs mese, mennie kell.

Nőként ez volt az egyik legnagyobb falat. Majd jött a pipere, nagyjából ugyanezen elv alapján.

Először a lejárt termékek landoltak a kukában, majd azok kerültek egy zacskóba, amiket elajándékozok, ugyanis nincs szükségem 600 rúzsra, főleg nem olyanokra, amik nagyon hasonló árnyalatban pompáznak.

Kincsekre is találtam, amikről már el is feledkeztem és vannak olyanok is, amiket itt az ideje elhasználni, addig pedig megfogadtam, hogy nem fogok újat venni adott termékből.
Hat fiók helyett, beleférek egybe, ezáltal.

Konyhai fűszerek, amiknek már se íze, se bűze? Kuka.

Rossz fakanál, agyonhasznált műanyag tároló, tízezer éves befőttes üvegek, flakonok? Kuka.

Lejárt tisztószerek, testápolók, festékek, tapétamaradékok, hengerek? Kuka.

Lejárt gyógyszerek? Vissza a gyógyszertárba, hogy megsemmisítsék őket.

Porosodó, felesleges tárgyak, nyolcvanhat mécsestartó, ezer éve nem használt karácsonyi vagy húsvéti díszek? Kuka.

Tollak, filcek, szövegkiemelők, amik már nem fognak? Kuka.

Felesleges iratok, érettségitételek, egyetemi jegyzetek, régi matekfüzet, blokkok, használt ajándéktasakok, zacskók, 1994-ben kapott
képeslap, ezer éves újság? Kuka.

Játékok, gyerekkori bizsuk? Elajándékozásra kerültek.

Azt se tudom mire jó és hogyan kell használni szerszámok, lakatok, zárak, alkatrészek? Mehet valakihez, aki tudja mihez kezdjen velük.
kép helye

Fotó: ( pinterest)

Hirtelen a végére érsz, nincs mit az ágyra pakolni, viszont van egy csomó helyed. Olyan tárgyak vesznek körbe, amik hasznosak, amikre igenis szükséged van, amire jól esik ránézni vagy felvenni.

Átláthatóvá válik minden, ha dobozokba rendezted a dolgaid, hisz így az összes cuccodnak meg van a maga helye és elférsz.

A régi darabokkal másnak okozol örömet.

Veregeted a vállad, hogy ugyan nem volt könnyű, de megszabadultál az utolsó nem működő öngyújtódtól is és a tskádban sincs egy darab felesleges használt zsebkednő sem. Kegyetlen voltál, bizonyos daraboktól fájt megválni, de döntések sorozatát hoztad meg és a végén rájössz, hogy jó érzés volt végigcsinálni az egész folyamatot.

Biztos vagyok benne, hogy nincs szükségünk a tárgyaink legalább felére, mégis nehéz megválni tőlük.
Halmozzuk a szemetet, de nem a cuccainktól vagyunk valakik, ezt érdemes lenne nem elfelejteni, mielőtt megveszünk egy újabbat.
Sz. Eszter12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.10 17:23:33, oldal 253 ms