A viszkis

Sosem felejtem el, mikor elkapták először a hírhedt viszkis rablót.
Olyan kicsi voltam, hogy még azt se tudtam mi az a whisky, a híradó se nagyon érdekelt, de arra emlékszem, hogy anyám felkiáltott, miszerint: a jó büdös francba. Ráncoltam a homlokom. Az én anyám nem káromkodik...
De igen, az én anyám, aki a bűnözés minden formáját elítéli, akkor egy bankrablónak drukkolt és káromkodott, mert elfogták.
Nem volt ezzel egyedül, a fél ország érte szorított.
A híradások egy vígjátékkal értek fel, hisz mindig megúszta, mindig már majdnem ott volt a rendőrök kezében, de állandóan kicsúszott onnan.
Imádtuk.

Most meg itt van A viszkis, Antal Nimród filmje, amiről elolvastam jó pár kritikát, mielőtt beültem a moziba.
Lelövöm a poént, a kritikusoknak a legtöbb szempontból nincs igazuk szerintem.
A viszkis azért jó film, mert nem akarja Ambrus Attilát sztárolni, pedig akár meg is tehetné. Már-már nemzeti hőssé emeltünk egy bankrablót akkoriban, többek között azért, mert bemutatott a rendőröknek állandóan.
Csíptük az eszét, amivel mindig bolonddá tette őket.
Szerettük azt, hogy nem bántott senkit. Senki nem halt meg, mert neki pénz kellett. Senkit nem nyomorított meg önös érdekből.
Mégsem erről van ebben a filmben szó.
Aki persze arra vágyik, hogy a vásznon istenítsék őt, meg ne nézze. Csalódni fog.
A sztori arra se megy rá, miért imádtuk őt ennyire.
Még csak egy komolyabban kibontott romantikus szál se bukkan fel, aminek happy end lehetne a vége.
Nem, Amburs Attilából szexszimbólumot se csinált a rendező.
kép helye

Fotó: ( )

Tudjátok szerintem mit mutat meg brutálisan jól A viszkis? Azt a bizonyos nagy magyar valóságot.
Hogy be kell állni a sorba, ha tetszik, ha nem.
Ugyanolyan kopasz leszel, mint az összes többi kisfiú, ugyanúgy rovod a köröket az udvaron és egyszerre nyomod a fekvőtámaszt. Mese nincs.
Meg amúgy is? Mit gondoltál? Elit magyar egyetemre mész egy erdélyi kisfaluból, vonaton átszökve, árvaként? Híres hokis leszel? Ünnepelt sztárjátékos? Csóróként?
Többet akarsz? Tisztességes munkából? Viccelsz ugye?

Ja, hogy eszed is van. Kit érdekel?
Téged és fel is találod magad. Mert kell az állampolgárság, mert kell az autó, hogy ne egy senkinek nézzenek, kell a pénz, hogy a moziban ki tudj fizetni két kólát és egy popcornt, és talán egy kissé hedonista is vagy bassza meg, bár ez ugye alapjáraton nem bűn.
De nincs esélyed.
Ha nincs a hátad mögött senki, aki támogatna, ha nem akarsz beállni abba a kurva sorba, ha nem egy szürke életre vágysz, ha utazni akarsz, ha élni akarsz és nem vegetálni és nem vagy hajlandó elfogadni, hogy neked ezzel a háttérrel csak ez jutott, akkor bizony nincs más út.
Bankrabló leszel. Fegyvercsempész. Strici. Akármi, de tutira nem tisztességes adófieztő állampolgár.
És persze ez nem jó, nem értünk vele egyet, tényleg nem ez a helyes út és igen, vannak nagyon nagyon ritka kívételek, akik kimásznak a mocsárból, de hány olyan van, aki beledöglik?
Hány? Hány fagy meg az utcán, hány akasztja fel magát, hány kerül börtönbe, hányból ég ki minden? Hányból könyörgöm? Valaki mondjon már egy számot!
Nem tudunk? És miért is nem? Mert mindenki baszik rájuk.
kép helye

Fotó: ( )

Antal Nimród ezt mutatja meg.
A párbeszédek tényleg elég silányak, a képi világ viszont magáért beszél. Az akciójelenetek zseniálisak, a motoros üldözés vicces és pofás egyszerre, nem érzem sehol a túlzást.
A kihallgatás kicsit vontatottabbá teszi a filmet és valószínűleg a nagy Amerikában talán nem állná meg a helyét ez az alkotás, de a budapesti mozikban igen.
Mondjuk Amerikában jóval többet áldoztak volna egy ilyen sztori elkészítésére, szóval, ne húzzuk a szánkat, a viszkis és a sztorija a miénk, a gagyi csilliárdokból ekészült filmek, meg az övék, bár tény, hogy így is meglepően nagy összeget fordítottak A viszkis elkészítésére.
Az első filmes Szalay Bencére szavunk nem lehet, hozza, amit hozni kell, talán egy kicsit több huncutság és tényleg ő a tökéletes viszkis, Kata karakteréből Magó Piroska viszont akkor se tud többet kihozni, ha akar.
A "romantikus" szállal lehetett volna még játszani, számomra kicsit lóg a levegőben az egész, de kétségtelen, hogy bizonyos jelenetekhez nagyon kell, hogy érzékeltesse, Ambrus egy csóró, túl sikeres jövőben nem reménykedhető figura.
Schneider Zoltán alakítja a nyomozót, aki annyira jól hozza a szerepét, hogy leesik az állad.
Tipikus megkeseredett pasas, aki a jelvénytől érzi magát valakinek, aki előre dörzsöli a markát és aki nagyon jól bemutatja miért imádtuk, hogy Ambrus mindig lóvá tette a tehetetlen rendőröket.
Az egyik ok, hogy a rablónak drukkoltunk és nem pandúrnak.
Yonderboi filmzenéjéről érdemes még említést tenni, ugyanis pont beleteszi azt a kis pluszt a dallamok felcsendülése az akciójelenetkbe, amitől érezzük, hogy itt most feszültség van, dráma, lebukásveszély, ami nagyon is kell egy ilyen filmbe.
kép helye

Fotó: ( )

Mindent összevetve nem kell tőle csodát várni, nem akar ez a film többnek látszani, mint ami és éppen ezért tetszik.
Egy jó sztori, egy okos bankrablóról, akit a végén csak lecsuktak, aki leülte a büntetését, akit még mindig érdeklődés övez, akiből nem lett celeb, aki jó útra tért.
Majd fazekasként boldogan élt, amíg meg nem halt...
Sz. EszterA cikk értékelése 4,5 - 2 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2019.01.22 14:21:13, oldal 243 ms