"Hurry up and find me"

Recorder nap az A38 Hajón:
LAURA GIBSON (US),
Ana Curcin (RS).

2017. március 23., csütörtök 20:00
A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft.


×××

Ki is Laura Gibson?
Az énekesnő, aki már a "Death Cab For Cutie" tagjaival, és Peter Broderickkel (Horse Feathers, Efterklang) is zenélt, tavaly pedig az év egyik legfogósabb slágerét írta meg "The Avenerrel a You Belong" képében, legőszintébb és legesendőbb lemezével, az "Empire Builder" dalaival mutatkozik majd be a budapesti közönségnek az A38 Hajó Dunára néző kiállítóterében.


Laura élete eddig is a folyamatos utazásról szólt, ám az énekesnő elmúlt négy éve alkotóként is újradefiniálta a dalaiban kiteljesedő szerzőiségét. Erre az Oregonból New Yorkba költözés adott elsőként okot – hasonló impulzussal élve, mint amit Patti Smith megírt a "Just Kids"ben –, hiszen Amerika egyik végéből indulva hirtelen a másikban találta magát a Calexicóval, és a The Dodosszal is kollaborált énekesnő, ami számtalan új élethelyzettel szembesítette a saját dalaiban is.

Az önismereti tréningen túl pedig egy feldolgozandó trauma is az "Empire Builder" hátterében állt, ugyanis egy váratlan gázrobbanás – ami két emberéletet követelt, miközben az énekesnőnek is ki kellett menekülnie saját otthonából – mindent felégetett, ami korábban Laura életét jelentette, és így is kész csoda, hogy egy karcolás nélkül megmenekült a balesetben.

Barátai és zenésztársai ezt követően egy gyűjtést szerveztek neki, amiből elkészülhetett a City Slang (CocoRosie, Arcade Fire, Junip) gondozásában megjelent, minden korábbinál érettebb lemeze, az "Empire Builder", ami épp annyiban zár le egy mára sajnos elveszett korszakot, amennyire meg is nyitja Laura szerzői kiteljesedését.

A lemezcím az Amtrak oregoni vonata előtt tiszteleg, ami Laurát is a Nagy Almába hozta, és ez az utaztató-merengő élmény határozza meg az album dalait is. A lemezen Peter Broderick komponálta a vonósokat, Laura pedig kiírhatta magából minden kételyét, örömét, szorongását és fájdalmát, amitől a végeredmény is végtelenül szerethetővé, átélhetővé vált. Mindezek tükrében pedig bátran mondhatjuk, hogy Laura első budapesti koncertje az idei év egyik legintimebb és legfelszabadítóbb koncertélménye lesz.
Varga Maja12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.11 06:34:22, oldal 301 ms