Ezsubegz - Interjú Enyedi Zsuzsával

Elegem lett a fast fashion márkák kínálatából, hisz unalmasak, cseppet sem tartósak és nem is olyan olcsók, hogy továbbra is ilyen tömegcikkeket vásároljak.

Miért is tenném, ha itt vannak a szuper magyar designerek, akik csodás termékeket alkotnak?

Az első ilyen darabom Enyedi Zsuzsa, az Ezsubegz márka megálmodójának kezei közül került ki.

Nem is kell mondani, hogy egy nőnek milyen kapcsolata van a táskájával ugye? Ami egy női táskában nincs, na olyan nincs.

Szóval végig fesztiválozta velem az egész nyarat, a gyönyörű szarvasos hátizsákom, jártunk együtt a Velencei-tó partján, motorostalálkozókon, a Balatonon, koncerteken és még mindig olyan állapotban van, mint amikor először kivettem a papírzacskóból, amiben hozzám került. Pedig a fél életem benne hordom, néha pedig még az emberem is pakol bele és ez az első olyan darab, amire nem fintorog, ha megkérem, hogy fogja meg, hanem büszkén veszi a vállára és pózol vele, mert szerinte még neki is jól áll… Hát valószínűleg ezért lettünk elválaszthatatlanok.

Szeretném felhívni a figyelmeteket a nagyszerű hazai tervezőinkre, elsőként az Ezsubegz márka tulajdonosára, akinek a remekműveit csak ajánlani tudom nektek.

Felkerestem Zsuzsát, aki készséggel válaszolt néhány kérdésemre, hogy ti is jobban megismerhessétek a márkáját.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy táskakészítéssel szeretnél foglalkozni? Miért pont a táskákat választottad?

Egyetemi éveim során merült fel először az ötlet, hogy táskákkal foglalkozzak. Mindig is a kreatív dolgok érdekeltek, ezért a tanulmányaimat és az életem is úgy alakítottam, hogy azzal foglalkozhassak ami igazán érdekel, és teljes odaadással tudom csinálni. Több területen is kipróbáltam magam, de végül a táskák ragadtak meg leginkább.

A szarvas és a szív motívum gyönyörű, miért pont ezek kerülnek fel díszítésül?

A szív motívum kiskorom óta jelen van az életemben, számomra ez a legpozitívabb szimbólum, ezért is választottam a márka meghatározó védjegyének és logojának is.
Összességében kedvelem az állatokat, de a szarvast egyedülállónak tartom. Egyszerre elegáns, figyelemfelkeltő és erőt sugároz. Valami olyasmi, amit a táskáimmal is szeretnék átadni.Mesélnél egy kicsit a táskakészítés folyamatáról? Hogy kerül a kezünkbe a termék, miután a fejedben megszületett az ötlet?

Első lépésként a színvilágot és az anyagokat választom ki, aztán jöhet a tervezés. Rajzolás, szabásminta tervezés és prototípus gyártás. Valójában csak az első kézzel fogható darabok alapján lehet levonni a következtetéseket, így gyakran utólag még módosítom a darabokat. Ha már minden szempontból elégedett vagyok, véglegesítem és jöhet a varrás. A kis darabszám és a különböző variációk miatt gyakran történik módosítás, így szinte mindig van lehetőségem kreatívnak lenni és egy típusból akár csak 1-1 darabot készíteni.

Az új, nyári fesztivál kollekciód darabjai neon fénnyel világítanak, ez az egyik különlegességük. Miért pont a neonfényekkel való játékot választottad és mennyire volt nehéz elkészíteni így a darabokat? Milyen különlegességei vannak még ezeknek a táskáknak?

A világítós táskák ötlete tavaly egy fesztiválon született meg a barátommal közösen a fejünkben. Mivel az ő szakmája villamosmérnök, úgy gondoltuk párosítjuk tudásunkat. Egy igazi fesztiváltáskát szerettünk volna megalkotni, ami egyedülálló az egész világon  Először kicsit féltem az újdonságtól, de örömmel tapasztaltam, hogy a magyar emberek egyre bevállalósabbak és nyitottabbak az új dolgokra, így nagy siker volt a debütáláskor.

A megszokott táskáimmal ellentétben, ezek vászonból készülnek, illetve olyan színeket használok, amik kifejezetten az aktuális darab világításához passzolnak. A led-csíkokkal körbeölelt rész saját tervezésű grafikákkal nyomott műbőrből készül.


Az első kollekcióhoz képest, mit gondolsz, mennyit változott a céged működése, mennyit fejlődtél a kezdetekhez képest?

Az egyre több megrendelés miatt további munkaerőre és nagyobb műhelyre is szükségem volt. Mivel egyre több a feladat, az én figyelmem is egyre szerteágazóbb.
Bizonyos dolgok amik korábban kihívást jelentettek, ma már rutin feladatokká váltak de a folyamatos fejlesztések miatt mindig van mit tanulnom.


Hogy látod ma a hazai designerek helyzetét? Mennyire vagytok képesek felvenni a versenyt a fast fashion márkákkal?

Rengeteg a tehetséges magyar designer mind itthon, mind külföldön. Egyre többen vagyunk, ezáltal nehezebb érvényesülni de megfelelő hozzáállással és kitartással itthon is elérheti az ember a célját. Azt gondolom, hogy ilyesmire mindig lesz igény és nem kell felvennünk a versenyt a fast-fashion márkákkal. Szerencsére egyre szélesebb az a réteg aki már viselt ilyet és többé nem vágyik tömegtermékekre.

Én, mint elégedett Ezsubegz tulajdonos tudom, hogy miért éri meg, hazai tervezőtől vásárolni, de te, mint tulajdonos, azon kívül, hogy ebből élsz, mit gondolsz, miért jobb Ezsubegz terméket választania a vásárlóknak? Mivel kapunk többet?

Mindig próbálok arra törekedni, hogy kényelmesek, praktikusak és pakolhatóak legyenek a táskák. Soha ne kelljen a legfontosabb dolgainkról lemondani helyhiány miatt, esetleg egy plusz táskával közlekedni. Mindezt úgy valósítom meg, hogy jól is nézzen ki, és különleges érzést nyújtson a viselőjének.


Az Ezsubegz köztudottan nem Budapestről indult hódító útjára. Szerinted nehezebb volt befutni Nyíregyházáról?

Valóban jelen vagyok Nyíregyházán is, de az első alapkövek és nagyobb lépések már Budapesthez köthetők, így valójában nem tapasztaltam meg a két város közti különbséget. Természetesen úgy gondolom, hogy Budapesten több lehetőség van a divatiparban tevékenykedni.


Hogyan jellemeznéd a saját stílusod? Megmutatkozik a saját ízlésvilágod a termékeiden vagy inkább arra törekszel, hogy a táskák a többségnek tetszenek?

Csak olyan táskákat készítek, amik nekem is tetszenek és én is bármikor szívesen hordanám őket. Nem is tudnék olyat alkotni amihez nem adom hozzá saját magam.

Általában alapszínekkel dolgozok, így a táskák könnyedén párosíthatók egyes öltözékekhez. Próbálok minél jobban az egyszerűségre és letisztultságra törekedni, ez eleganciát és merészséget kölcsönöz. Szeretek kísérletezgetni és a vásárlóim határait feszegetni.Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Elsősorban szeretnék folyamatosan fejlődni és ismertebbé válni a hazai divatiparban. Szeretnék egy nagyszabású divatbemutatón szerepelni, továbbá terjeszkedni a külföldi piacra is. Mindenképpen szeretném ennek szentelni az életem és teljes odaadással csinálni, így folyamatosan azon leszek, hogy egyre nagyobb és jobb legyek a jelenlegi mentalitás megtartása mellett.További információkat itt érhettek el az Ezsubeg táskákról:

https://ezsubegz.hu/
Sz. EszterA cikk értékelése 5,0 - 1 darab értékelés alapján.12345

Instagram 
©2014felhasználási feltételek, kapcsolat, 2018.12.10 17:21:30, oldal 263 ms